Business & Finance Δευτέρα 5/08/2024, 10:28
BUSINESS & FINANCE

Βαθαίνει το παγκόσμιο sell off – Ελεύθερη πτώση στην Ασία – Απώλειες 4% στο ΧΑ – Οι λόγοι

Βαθαίνει το παγκόσμιο sell off – Ελεύθερη πτώση στην Ασία – Απώλειες 4% στο ΧΑ – Οι λόγοι

(upd) Εντείνεται το παγκόσμιο sell off στα χρηματιστήρια, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία εξασθενεί και η πολιτική της Federal Reserve έχει μείνει πίσω.

Το παγκόσμιο ξεπούλημα πυροδοτήθηκε από τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ένας δημοφιλής δείκτης ύφεσης. Εν μέσω ανησυχιών ότι το ράλι που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει τις αποτιμήσεις σε υπερβολικά επίπεδα, ο δείκτης Nasdaq εισήλθε σε τεχνική διόρθωση.

Σήμερα, τη σκυτάλη της πτώσης πήρε η Ασία, καθώς στην Ιαπωνία, οι δείκτες Topix και Nikkei υποχώρησαν πάνω από 13%. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ταϊβάν σημείωσε τη χειρότερη μέρα που έχει καταγραφεί. Το γιεν σημείωσε ράλι πάνω από 2,5% έναντι του δολαρίου.

Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 χάνει 2,5%, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει απώλειες 1,97% και τον CAC 40 στο Παρίσι να υποχωρεί κατά 2,56%.

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με πτώση 5% και στις 11:20 σημειώνει σχεδόν 4% στις 1.373 μονάδες.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες, με την Πειραιώς να χάνει 5,5%, την Εθνική 5,8%, την Alpha 5,9% και τη Eurobank 6,4%. Πτώση 5,1% για τη Metlen, 5,9% για τη ΔΕΗ, 4,7% για τον ΟΠΑΠ και 4,6% για τον ΟΤΕ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχωρούν πάνω από 6% και τα συμβόλαια του S&P 500 πάνω από 3%.

«Πρόκειται για μια αρκετά δραματική αλλαγή στο αφήγημα, η οποία δείχνει ότι μεγάλο μέρος από τις πρόσφατες τάσεις στηρίχθηκε στις προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση των ΗΠΑ», εξηγεί στο Bloomberg ο Charu Chanana, αναλυτής της Saxo Bank. «Όσο περισσότερο αμφισβητείται το σενάριο της ομαλής προσγείωσης των ΗΠΑ, τόσο μεγαλύτερη διόρθωση θα μπορούσαμε να δούμε στις μετοχές».

Η παγκόσμια πτώση των μετοχών αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα ερωτήματα για το εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί τόσο αποδοτική όσο λέγεται.

Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το επόμενο έτος στο 25% από 15%, αν και πρόσθεσε ότι υπάρχουν λόγοι να μην φοβόμαστε μια ύφεση.

Το κλίμα στις αγορές επιβαρύνθηκε επίσης από την είδηση ​​ότι η Berkshire Hathaway του Warren Buffett μείωσε το μερίδιό της στην Apple σχεδόν 50%, στο πλαίσιο μαζικών ρευστοποιήσεων το δεύτερο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: 

Πτώση του Nikkei κατά 12,4% στο κλείσιμο – Η μεγαλύτερη σε μονάδες στην ιστορία του δείκτη

UBS: Γιατί «αιμορραγεί» η Ιαπωνία – Ο παράγοντας του γιεν και το carry trade

Wall Street: Σε περιοχή διόρθωσης ο Nasdaq – Πάνω από 600 μονάδες έχασε ο Dow

Warren Buffett: Πουλά μεγάλο μερίδιο της Apple – Στα 277 δισ. δολάρια η ρευστότητα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News