Business & Finance Σάββατο 3/08/2024, 18:32
BUSINESS & FINANCE

Google: Αποσύρει διαφήμιση AI για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – video

Google: Αποσύρει διαφήμιση AI για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – video

Η Google απέσυρε μια διαφήμιση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το chatbot Gemini μετά από αντιδράσεις για τον τρόπο που απεικονίζει ένα μικρό κορίτσι που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να γράψει μια επιστολή ως θαυμάστρια.

Η διαφήμιση, με τίτλο “Dear Sydney”, δείχνει τον μπαμπά ενός κοριτσιού να προτρέπει το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης να το βοηθήσει να γράψει ένα γράμμα στην αγαπημένη της αθλήτρια, την Αμερικανίδα εμποδίστρια και σπρίντερ Sydney McLaughlin-Levrone. Η Google εγκαινίασε το Gemini, πρώην γνωστό ως Bard, πέρυσι, μετά την αύξηση της δημοτικότητας του ChatGPT της OpenAI.

«Το Gemini, βοήθησε την κόρη μου να γράψει ένα γράμμα που να λέει στη Σίντνεϊ πόσο την εμπνέει», αναφέρει ο πατέρας στη διαφήμιση. Στη συνέχεια, η διαφήμιση δείχνει για λίγο το προσχέδιο που παρήγαγε το Gemini και κλείνει με πλάνα του μικρού κοριτσιού να τρέχει στον στίβο με ένα κείμενο που επικαλύπτεται και λέει: «Μια μικρή βοήθεια από το Gemini».

Η διαφήμιση εξακολουθεί να προβάλλεται στο YouTube, αλλά έχει αποσυρθεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες, όπου προβλήθηκε επανειλημμένα την πρώτη εβδομάδα των Αγώνων.

Η Google δήλωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εφαρμογή Gemini βοηθάει στην παροχή του «σημείου εκκίνησης» για τη συγγραφή ιδεών.

«Πιστεύουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο για την ενίσχυση της ανθρώπινης δημιουργικότητας, αλλά δεν μπορεί ποτέ να την αντικαταστήσει», αναφέρει η δήλωση. «Ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε μια αυθεντική ιστορία γιορτάζοντας την ομάδα των ΗΠΑ», προσθέτει.

Οι αντιδράσεις εντάθηκαν, καθώς οι θεατές κατηγόρησαν την εταιρεία ότι ενθαρρύνει τη χρήση της αυτοματοποίησης αντί της αυθεντικότητας, ιδίως στα παιδιά.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά το μέλλον που η Google διαφημίζει», έγραψε η Shelly Palmer, καθηγήτρια προηγμένων μέσων ενημέρωσης στη Σχολή Δημόσιας Επικοινωνίας S.I. Newhouse του Πανεπιστημίου Syracuse, σε μια ευρέως διαδεδομένη ανάρτηση στο blog της. Η τεχνολογία παρουσιάζει ένα «μονοπολιτισμικό μέλλον όπου βλέπουμε όλο και λιγότερα παραδείγματα πρωτότυπων ανθρώπινων σκέψεων», σημειώνει.

Η Google δεν είναι η μόνη εταιρεία που αντιμετωπίζει επικρίσεις για διαφημίσεις που προωθούν την αντικατάσταση δημιουργικών εργασιών με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σε μια πρόσφατη διαφήμιση, η Apple έδειξε μια μηχανή υδραυλικής πρέσας να συνθλίβει μουσικά όργανα και δοχεία μπογιάς για να αποκαλύψει το νέο της iPad Pro. Η εταιρεία κατέληξε να ζητήσει συγγνώμη και απέσυρε τη διαφήμιση από την τηλεόραση.

Παρά την εκπαίδευση των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης σε πρωτότυπες δημιουργικές εργασίες, η επικεφαλής τεχνολογίας της OpenAI, Mira Murati, δήλωσε πρόσφατα ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προκαλέσει την εξαφάνιση ορισμένων δημιουργικών εργασιών, αλλά ότι ορισμένες από αυτές δεν θα έπρεπε να έχουν υπάρξει εξαρχής. 

Οι ηθοποιοί και τα συνδικάτα του Χόλιγουντ αντέδρασαν επίσης, με τη Σκάρλετ Γιόχανσον να δηλώνουν ότι η OpenAI αφαίρεσε τη φωνή της για τη νέα φωνή της Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT με το όνομα “Sky”.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης:

Ο Steve Jobs είχε προβλέψει τα AI chatbots από το 1983!

Google: Δύο μοντέλα ΑΙ της Google αρίστευσαν στα μαθηματικά

Η τεχνητή νοημοσύνη καθορίζει την ισχύ των κρατών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News