Business & Finance Σάββατο 3/08/2024, 13:00
BUSINESS & FINANCE

Το τέλος του carry trade; Πως επηρεάζει το γιέν τις αμερικανικές μετοχές

Το τέλος του carry trade; Πως επηρεάζει το γιέν τις αμερικανικές μετοχές

Η βασική κινητήρια δύναμη στις διεθνείς αγορές είναι η συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν, σύμφωνα με τον Ράσελ Νάπιερ, συνιδρυτή του portal ERIC, ο οποίος προειδοποίησε ότι η τάση θα πρέπει να αφορά όσους «επικεντρώνονται πλήρως στην εσωτερική δυναμική των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των τιμών».

Ο Νάπιερ θεωρεί ότι οι επενδυτές έχουν λάβει μια γεύση από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις αμερικανικές χρηματοοικονομικές αγορές μια αλλαγή στη ιαπωνική νομισματική πολιτική. 

«Το ότι υπάρχει τόσο ισχυρή σχέση μεταξύ της διάρθρωσης της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα και την Ιαπωνία και τις τιμές του αμερικανικού ενεργητικού θα προκαλέσει τεράστιο σοκ στους περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές», δήλωσε ο Νάπιερ. 

Το ιαπωνικό νόμισμα αυξήθηκε κατά περίπου 8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούλιο, γεγονός που τροφοδοτεί διάφορες εικασίες για το αν αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του δημοφιλούς “carry trade” – μία πρακτικά κατά την οποία ένας επενδυτής δανείζεται σε ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, όπως το γιεν, και επανεπενδύει τα έσοδα σε ένα νόμισμα με υψηλότερο ποσοστό απόδοσης.

«Η πλέον εμφανής ευπάθεια των τιμών των αμερικανικών μετοχών στην άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γιεν προειδοποιεί για τις συνέπειες για τις τιμές του αμερικανικού ενεργητικού στον ανεπτυγμένο κόσμο γενικότερα από τις αλλαγές νομισματικής πολιτικής στα Ανατολικά», ανέφερε ο Νάπιερ. 

Ο ίδιος επικαλέστηκε το πρόσφατο ράλι στο ιαπωνικό νόμισμα ως παράδειγμα όπου οι πιέσεις πώλησης από επενδυτές που επιδιώκουν να αποπληρώσουν το χρέος τους σε γιεν είχε ωθήσει τις τιμές των αμερικανικών μετοχών προς τα κάτω, ενώ οι αποδόσεις του αμερικανικού δημόσιου χρέους συνέχισαν να μειώνονται.

«Το ότι η αμερικανική αγορά μετοχών θα πρέπει να αντιδράσει τόσο αρνητικά σε αυτό το ράλι του γεν είναι η μορφή των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν, ενώ αποτελεί και ένα δείκτη για τους επενδυτές για το πόσο αλληλένδετες είναι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών με το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα», είπε ο Νάπιερ.

Κατάρρευση του carry trade

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τον μήνα με απότομη πτώση, καθώς τα νέα στοιχεία προκάλεσαν φόβους για επιδείνωση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας. Τα αδύναμα στοιχεία έκαναν τους επενδυτές να ανησυχήσουν ότι η Fed μπορεί να βρίσκεται πίσω από την καμπύλη στη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει μια ύφεση.

Ο Κέντρικ Τσέχαμπ της εταιρείας ερευνών BMI, δήλωσε ότι υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων που «κάνει παιχνίδι» κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου 10 ημερών. Ωστόσο, επέμεινε ότι η διόρθωση αυτή είναι απολύτως φυσιολογική αυτή την χρονική περίοδο. 

«Πρώτα απ’ όλα, η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και η «γερακίσια» στάση της προκάλεσε έκρηξη των συναλλαγών σε carry trade σε βραχυπρόθεσμo ορίζοντα. Ακολούθησαν τα στοιχεία μεταποίησης στις ΗΠΑ και για την αγορά απασχόλησης που φόβισαν τις αγορές», δήλωσε ο Τσέχαμπ. 

«Και μετά μέσα σε μια νύχτα, είδαμε μεγάλη αστάθεια σε ορισμένα από τα εταιρικά αποτελέσματα κορυφαίων εταιρειών. Και όλα αυτά οδήγησαν τις αγορές μετοχών, οι οποίες ήταν αρκετά ακριβές, ακόμη χαμηλότερα», εξήγησε. 

Ο Τσέχαμπ είπε ότι ένας παράγοντας που ορισμένοι επενδυτές φαίνεται να ξεχνούν ήταν ότι συνήθως υπάρχει μια εποχική αύξηση της αστάθειας της αγοράς μετοχών κατά την περίοδο Ιουλίου-Οκτωβρίου.

Σημάδι πρόωρης προειδοποίησης

Ο Νάπιερ υπογράμμισε επίσης ότι η πρόσφατη κατάρρευση των αμερικανικών μετοχών είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους επενδυτές που ασχολούνται με το carry trade. 

«Αυτή η αρνητική αντίδραση των τιμών των αμερικανικών μετοχών θα επιδεινωθεί, καθώς οι επενδυτές θα αναγκαστούν να πωλήσουν την ίδια στιγμή που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιαπωνίας αναγκάζονται να πωλήσουν για να αγοράσουν ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, ακολουθώντας τις οδηγίες των ιαπωνικών αρχών», είπε ο Νάπιερ.

«Με το γεν τόσο υποτιμημένο, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών θα συνεχίσουν να αυξάνονται όταν έρθει αυτή η αλλαγή».

Ο Nάπιερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κινήσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του γιεν τις τελευταίες εβδομάδες και ο αντίκτυπος στις τιμές των αμερικανικών μετοχών «συνιστά έγκαιρη προειδοποίηση για το βαθμό δυσκολιών των ΗΠΑ να επαναφέρουν τη σταθερότητα όταν οι ξένοι επενδυτές εισέρχονται σε μια περίοδο επαναπατρισμού κεφαλαίων, τάση που ενδεχομένως να διαρκέσει μία δεκαετία».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News