Business & Finance Κυριακή 4/08/2024, 20:00
BUSINESS & FINANCE

Μειώθηκαν οι τιμές ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο 

Μειώθηκαν οι τιμές ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στη Μύκονο 

Φθηνότερα νοικιάζονται φέτος οι πολυτελείς βίλες στη Μύκονο, καθώς η αυξηµένη προσφορά και η µείωση των επισκεπτών σε σχέση µε το περυσινό καλοκαίρι, ασκούν πιέσεις στις τιµές.

Στον αντίποδα, σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι τιµές πώλησης εξοχικών κατοικιών συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, χάρις στη σταθερά υψηλή ζήτηση, τόσο από Ελληνες, όσο και από ξένους αγοραστές. Σύµφωνα µε τον κ. Ιωάννη Ρεβύθη, επίτιµο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηµατοµεσιτών Αττικής, «φέτος, λόγω της µείωσης των επισκεπτών, οι τιµές στις ενοικιαζόµενες βίλες είναι χαµηλότερες κατά 20%30% και σίγουρα δεν θα αγγίξουν τις πληρότητες των δύο προηγούµενων ετών. Οι λόγοι είναι η πληθώρα τέτοιων κατοικιών στην αγορά και η µείωση του εισοδήµατος των επισκεπτών λόγω της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης».

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, η ενοικίαση των κατοικιών αυτών τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ξεκινάει από ποσά της τάξεως των 800 ευρώ/ηµέρα για ένα σπίτι τριών υπνοδωµατίων µε πισίνα και µπορεί να φτάσει έως τις 3.000 ευρώ/ηµέρα, ανάλογα µε την τοποθεσία και τις προδιαγραφές του ακινήτου. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών, όπου το σχετικό κόστος ενοικίασης φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, ακόµα και στις 15.000 ευρώ/ηµέρα, µε δεδοµένο άλλωστε ότι τέτοια ακίνητα απευθύνονται σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό, πολυεκατοµµυριούχων και δισεκατοµµυριούχων. «Ασφαλώς, θα πρέπει να σηµειωθεί ότι στις τιµές αυτές περιλαµβάνονται µια σειρά από παροχές, όπως δωρεάν ιδιωτική µετακίνηση όλη την ηµέρα, προσωπική ασφάλεια, οικιακός βοηθός, µάγειρας και επιστάτης για τυχόν επισκευές στον εξοπλισµό της βίλας», σηµειώνει ο κ. Ρεβύθης. Ακόµα κι έτσι βέβαια, όπως σηµειώνει, φέτος οι τιµές καταγράφουν διόρθωση σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια.

Οπως αναφέρει ο κ. Ρεβύθης, «µέχρι σήµερα υπάρχει µια µείωση της τάξεως του 10%-15% στην επισκεψιµότητα από Ευρωπαίους και Αµερικανούς και ο λόγος είναι η αύξηση των οικογενειακών εξόδων, η αύξηση του κόστους των αεροπορικών εισιτηρίων και των ναύλων, ενώ αρνητικά επιδρά και η οικονοµική κατάσταση σε πολλές χώρες, λόγω των πολεµικών συρράξεων στην Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, η µείωση αυτή δεν είναι εµφανής µόνο στη Μύκονο, αλλά και σε όλα τα τουριστικά θέρετρα ανά τον κόσµο, ιδίως όµως στη γαλλική και την ιταλική Ριβιέρα». Παρ’ όλα αυτά, σύµφωνα µε τον ίδιο, «η προσέλευση των διάσηµων και επώνυµων επισκεπτών στη Μύκονο τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο είναι αξιοσηµείωτη και ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς µόνο την προηγούµενη εβδοµάδα καταγράφηκαν 150 αφίξεις ιδιωτικών τζετ και 1.000 από τις αρχές του έτους».

Παράλληλα, η εικόνα στις αγοραπωλησίες κατοικιών είναι πολύ θετικότερη, καθώς η ζήτηση παραµένει υψηλή και φέτος, και οι τιµές συνεχίζουν να διαµορφώνονται σε υψηλό επίπεδο. Σε αυτό έχει συµβάλει και η αναστολή οικοδοµικών αδειών και αναθεωρήσεων τον τελευταίο χρόνο, λόγω του νέου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισµό. Στο πλαίσιο αυτό, µε βάση τα στοιχεία του κ. Ρεβύθη, οι τιµές πώλησης για κατοικίες από 150 τ.µ. έως 300 τ.µ. κυµαίνονται κατά µέσον όρο στις 5.000 ευρώ/τ.µ., ενώ οι βίλες υψηλών προδιαγραφών, που βρίσκονται είτε κοντά στη θάλασσα είτε προσφέρουν ανεµπόδιστη θέα στη θάλασσα, ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ/τ.µ. Σηµειωτέον ότι το κόστος κατασκευής έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία διετία, εξέλιξη που έχει συµβάλει στη διατήρηση των τιµών πώλησης σε υψηλό επίπεδο, µιας και το σηµείο αναφοράς παραµένουν οι νεόδµητες κατασκευές.

Διαβάστε επίσης: 

Τι αγοράζεις στη Μύκονο με 25 εκατ. ευρώ – 4 βίλες για ξένους στα ελληνικά νησιά

Πόλος έλξης η πολυτελής κατοικία – Ποιοι αγοράζουν, τι επιλέγουν

Εξοχικά: Έκρηξη νέων οικοδομών – Ποιοι ξένοι αγοράζουν και πού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News