Business & Finance Παρασκευή 2/08/2024, 18:35
BUSINESS & FINANCE

Φαρμακευτικές: Καλούνται να πληρώσουν φόρο για «ακυρωμένες» πωλήσεις 400 εκατ. ευρώ

Φαρμακευτικές: Καλούνται να πληρώσουν φόρο για «ακυρωμένες» πωλήσεις 400 εκατ. ευρώ

Μια πρωτοφανή φορολογική επιβάρυνση καλούνται να υποστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες προμηθεύουν με σκευάσματα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς ακόμη δεν έχει γίνει η εκκαθάριση των πωλήσεων αυτών για το 2023. Δηλαδή δεν έχει προσδιοριστεί από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας το ποσοστό των πωλήσεων το οποίο ναι μεν έχει γίνει προς τα νοσοκομεία, αλλά λόγω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) θα πρέπει να «ακυρωθεί».

Μάλιστα οι φαρμακευτικές αναφέρουν πως οι πωλήσεις οι οποίες θα διαγραφούν λόγω clawback φτάνουν τα 400 εκατ. ευρώ. Έτσι οι φαρμακευτικές θα φορολογηθούν για το σύνολο των πωλήσεων όπως αυτές προκύπτουν από τα τιμολόγια τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), απέστειλε επιστολή στα αρμόδια υπουργεία, την ΑΑΔΕ και την ΕΚΑΠΥ, με αντικείμενο την πρωτοφανή καθυστέρηση έκδοσης σημειωμάτων clawback για τις πωλήσεις φαρμάκων προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για το 2023.
Αν και θα έπρεπε αυτά να έχουν εκδοθεί και για τα δύο εξάμηνα του 2023, δεν έχει καταστεί εφικτή η έκδοση ούτε καν για το πρώτο εξάμηνο και ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις έως τη λήξη της προθεσμίας ήτοι στις 9 Αυγούστου.

Η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο των παραγγελιών φαρμάκων για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να εκδώσει τα σημειώματα clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου και μάλλον αρκετά αργότερα για το δεύτερο.
Στην πράξη, αυτή η καθυστέρηση σημαίνει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν προκαταβολικά φόρους για ένα ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. 

Να πούμε εδώ ότι η επιβάρυνση αυτή μπορεί να ισοσκελιστεί αργότερα και εφόσον αναδειχτούν μετά την αφαίρεση του clawback οι καθαρές πωλήσεις, όμως θα υπάρχει μια ταλαιπωρία αφενός και αφετέρου μέχρι να γίνει αυτό ο φαρμακευτικές θα είναι υπόχρεες στην καταβολή του φόρου. 

Σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την εν λόγω δυσλειτουργία, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών ζητούν από την πολιτεία παράταση των γενικών συνελεύσεων, όπως έγινε και τις περασμένες χρονιές, κατά 50 ημέρες από τις 10 Σεπτεμβρίου. Οι συνελεύσεις θα πρέπει να εγκρίνουν τις οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης χρονιάς, οι οποίες όμως θα αλλάξουν και άρα θα πρέπει να επαναληφθούν.   

Επίσης, δεδομένου ότι οι εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ, ζητούν να μην προχωρήσουν μετέπειτα σε ελέγχους για αυτό το λόγο οι φορολογικές αρχές. Άλλωστε, υπογραμμίζουν πως η καθυστέρηση της έκδοσης τους σημειώματος clawback προέκυψε με ευθύνη της πολιτείας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Πλησίασε τα 1,6 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των επιβαρύνσεων στις φαρμακευτικές για το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News