Business & Finance Παρασκευή 2/08/2024, 12:50
ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ισπανία: Σε τροχιά για νέο ρεκόρ στον αριθμό τουριστών το 2024

Ισπανία: Σε τροχιά για νέο ρεκόρ στον αριθμό τουριστών το 2024

Ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Ισπανία σημείωσε άλμα 13% το πρώτο εξάμηνο του 2024, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά για ακόμα ένα έτος ρεκόρ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις επιπτώσεις της βιομηχανίας διακοπών σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζεται ότι έφτασαν στην Ισπανία 42,5 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες, ενώ μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση 12%, με 9 εκατομμύρια τουρίστες, καθώς η πιο πολυσύχναστη καλοκαιρινή περίοδος επιταχύνεται, σύμφωνα με την ισπανική υπηρεσία στοιχείων INE.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2024 θα είναι ακόμα μία χρονιά-ρεκόρ για τη χώρα, που κατατάσσεται δεύτερη σε επισκεψιμότητα μετά τη Γαλλία, καθώς υπάρχει η πιθανότητα η Ισπανία να ξεπεράσει το περσινό υψηλό των 85 εκατομμυρίων τουριστών, όταν είχε καταφέρει να ξεπέρασε τα προπανδημικά επίπεδα.

Ωστόσο ο υπερτουρισμός σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Μαγιόρκα, η Βαρκελώνη και τα Κανάρια Νησιά, δημιουργεί στους κατοίκους αυξανόμενη ανησυχία για την εισροή τουριστών και τις επιπτώσεις τους στο κόστος στέγασης, με αποτέλεσμα να διοργανώνονται διαμαρτυρίες.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, μια μικρή ομάδα ακτιβιστών κατά του τουρισμού στη Βαρκελώνη στόχευσε με νεροπίστολα κατά των ξένων επισκεπτών, φωνάζοντας «τουρίστες πηγαίνετε σπίτι σας», σε μια διαμαρτυρία που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τουρίστες ξόδεψαν 12,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ισπανία τον Ιούνιο, 17% περισσότερα από τον ίδιο μήνα πέρυσι, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά αναδεικνύοντας την πρόκληση για μια κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ του τουρισμού και των συμφερόντων των ντόπιων.

Η έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης στην Ισπανία έχει εν μέρει αποδοθεί στην έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Booking.com.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, οι τουρίστες επιλέγουν όλο και περισσότερο να διαμένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Ο αριθμός των επισκεπτών που έμειναν σε αυτό το είδος καταλύματος κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους  αυξήθηκε κατά 30%, ενώ εκείνοι που έμειναν σε ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 11%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Στη δίνη στεγαστικής κρίσης η Ευρώπη

«Τρίζει» ο θρόνος της Γαλλίας στον τουρισμό – Κι από μια χώρα που δεν θέλει καν την πρωτιά

Ισπανία: Η στεγαστική κρίση αυξάνει τους άστεγους ενώ ο τουρισμός ανθεί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News