Business & Finance Πέμπτη 1/08/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

BNP: Σε συζητήσεις για να αγοράσει την Axa Investment Managers

BNP: Σε συζητήσεις για να αγοράσει την Axa Investment Managers

Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ΑΧΑ βρίσκεται η BNP Paribas για την εξαγορά του τμήματος διαχείρισης ενεργητικού της πρώτης στην τιμή των 5,1 δισ.ευρώ, μία κίνηση που θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίου στην Ευρώπη. 

Η γαλλική τράπεζα θα αποκτήσει το 100% της Axa Investment Managers με την υπογραφή να αναμένεται να μπει έως τα τέλη του έτους ή έως τα μέσα του 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας. Η συνολική αξία του ενεργητικού του νέου ομίλου που θα δημιουργηθεί θα φθάνει τα 1,5 τρισ.ευρώ, με βάση στοιχεία στα τέλη του 2023. 

Οι δύο επιχειρήσεις θα εισέλθουν σε μία μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία στο πλαίσιο της οποίας η BNP Paribas θα προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων στην ΑΧΑ. Yπήρχαν ήδη φημολογίες για συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για πιθανή συγχώνευση από τον προηγούμενο μήνα. 

Η ΑΧΑ δήλωσε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 3,8 δισ.ευρώ αφού ολοκληρώσει τη συμφωνά αυτή, η οποία θα την οδηγήσει και στην έξοδο από τον χώρο διαχείρισης ενεργητικού. Ο ασφαλιστικός όμιλος ανέφερε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή και η επαναγορά αναμένεται να έχουν ουδέτερο αντίκτυπο στo χρέος. 

BNP Paribas’s Purchase of Axa IM Would Create One of Europe’s Largest Asset Managers

The possible combination would have assets under management of $1.5 trillion

Source: Company filings

Note: Data as of end March 2024

Οι διαχειριστές ενεργητικού σε ολόκληρο τον κόσμο ψάχνουν τρόπους για συγκεντρωτισμό των δραστηριοτήτων τους, με τα τμήματα πολλών τραπεζών και ασφαλιστικών να θεωρούνται υπερβολικά μικρά. Στην Ευρώπη, τέτοιου είδους επιχειρήσεις, όπως η γαλλική Amundi – ο μεγαλύτερος διαχειρισής κεφαλαίου στην Ευρώπη με υπό διαχείριση 2,3 τρισ.ευρώ – αγοράζουν ανταγωνιστές για να αυξήσουν την αναλογία κλίμακας, κάτι που εν τέλει καθορίζει τη διαχείριση των εσόδων από τις προμήθειες αυτών των εταιρειών. Το 2021, η Goldman Sachs συμφώνησε να αγοράσει το τμήμα διαχείρισης ενεργητικού της ολλανδικής ασφαλιστικής NN Group NV. 

Για την BNP, η απόδοση από το επενδεδυμένο κεφάλαιο της συναλλαγής αναμένεται πάνω από 18%, τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης. 

Η ενοποίηση θα καθοδηγήσει την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News