BUSINESS & FINANCE

Πώς φτάσαμε 29.204 φυσικά και νομικά πρόσωπα να χρωστούν 157 δισ. ευρώ

Πώς φτάσαμε 29.204 φυσικά και νομικά πρόσωπα να χρωστούν 157 δισ. ευρώ

Η φετινή λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου -είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε για επιχειρήσεις- παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα: ενσωματώνει σε έναν ενιαίο πίνακα και τα χρέη στην εφορία ή τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου που στέλνουν τα ποσά στην ΑΑΔΕ αλλά και τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έτσι, φαίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα η… ματαιότητα της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια με τη δημοσίευση των ονομάτων. Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στο σημείο, 29.204 φυσικά και νομικά πρόσωπα -τόσα αθροίζονται στις δύο διακριτές λίστες- να οφείλουν… 157 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι τόκοι, δείχνει ότι το μέτρο δεν αποδίδει εισπρακτικά και απλώς λειτουργεί ως μια ευκαιρία να θυμηθούμε την Ολυμπιακή Αεροπορία, τα χρέη των χρεοκοπημένων ΠΑΕ και την Acropolis Χρηματιστηριακή.

Τι δείχνουν οι φετινές στατιστικές; Ότι 11.109 φυσικά πρόσωπα με ατομικά χρέη άνω των 150.000 ευρώ είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν συσσωρεύσει οφειλές 41,12 δισ. ευρώ προς το δημόσιο και άλλα 1,58 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό είναι προφανώς μεγαλύτερο από πέρυσι καθώς ουδείς αποπληρώνει «κεφάλαιο» με αποτέλεσμα οι τόκοι να διογκώνουν το ποσό ακόμη περισσότερο.

Έχουμε τα δύο πρώτα φυσικά πρόσωπα να έχουν οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ ο καθένας μόνο προς το δημόσιο ενώ ο 3ος χρωστάει 830 εκατ. ευρώ. Υπάρχει κάποια περίπτωση να πληρωθούν ποτέ αυτά τα χρήματα; Στη δε λίστα των νομικών προσώπων, φιγουράρει πρώτο το όνομα της Acropolis Χρηματιστηριακή με οφειλές 13,8 δισ. ευρώ ενώ δεύτερη είναι η Ολυμπιακή Αεροπορία με τα 2,37 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα νομικά πρόσωπα με χρέη άνω των 150.000 ευρώ είναι 18.095 και έχουν συσσωρεύσει οφειλές 105,05 δισ. ευρώ προς το δημόσιο και επιπλέον 9,25 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η χώρα εμφανίζεται με ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος που ξεπερνά -μαζί με τις οφειλές προς τις τράπεζες- τα 260 δισ. ευρώ όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το ποσό δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να αποπληρωθεί. Το ερώτημα είναι αν θα αναληφθεί κάποια στιγμή η ευθύνη αυτά τα χρέη να ξεκαθαρίσουν, να δηλωθεί ανοικτά ποιο ποσό θεωρείται εισπράξιμο και ποιο όχι ώστε να γίνει και πιο αποδοτική η πολιτική είσπραξης των χρωστούμενων. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΑΔΕ: Στη δημοσιότητα οι λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

Τελεσίγραφο της ΑΑΔΕ σε μεγάλους οφειλέτες

Εφορία: Στο στόχαστρο 1.100 φυσικά πρόσωπα μέσω συστήματος αυτοματοποιημένου ελέγχου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News