Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Μπορεί να τεθεί στο τραπέζι μία μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο

Πάουελ: Μπορεί να τεθεί στο τραπέζι μία μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο
Aναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2% ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, όμως σηματοδότησε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη. 

“Η μείωση των επιτοκίων ενδεχομένως να τεθεί στο τραπέζι το Σεπτέμβριο, έχουμε έρθει πιο κοντά σε αυτό, χωρίς ωστόσο να είμαστε ακόμη στο σημείο που θα θέλαμε. Εάν ο πληθωρισμός απογοητεύσει, θα πρέπει να το σταθμίσουμε αυτό”, είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη.  

Σε ερώτηση για το εάν η Fed θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ο Πάουελ απάντησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση.  «Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για μελλοντικές συνεδρίασης, όμως η γενικότερη αίσθηση στους κόλπους της Fed είναι ότι πλησιάζει πιο κοντά στη μείωση επιτοκίων». Μια μείωση επιτοκίων μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο, υπογράμμισε.

Εάν διαπιστώσουμε κάτι που να μοιάζει με απότομη επιβράδυνση της αγνοράς εργασίας, τότε θα απαντήσουμε αναλόγως, είπε ο Πάουελ. Χαρακτήρισε πιο ισορροπημένη την αγορά εργασίας και υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα επιδεικνύει πλέον προσοχή στα ρίσκα που μπορεί να εμφανιστούν τόσο από την πλευρά του πληθωρισμού όσο και από την πλευρά της απασχόλησης.

Ο ίδιος επανέλαβε πάντως ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί περιοριστική στάση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική. 

Aναφορικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, ο Πάουελ είπε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές παρότι έχουν επιβραδυνθεί και οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας πάγωσαν το δεύτερο τρίμηνο. Η ανεργία παραμένει χαμηλή και η αγορά εργασίας είναι ισχυρή αλλά όχι σε «υπερθέρμανση», σύμφωνα με τον Πάουελ. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι παραμένει λίγο πάνω από τον στόχο του 2%. Ο Πάουελ διευκρίνισε ότι αν ο πληθωρισμός σημειώσει σημαντική πτώση ή υποχωρήσει σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, αν η ανάπτυξη παραμείνει σχετικά ισχυρή και η αγορά εργασίας παραμείνει όπως είναι, μια μείωση επιτοκίων μπορεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News