Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 21:04
BUSINESS & FINANCE

Fed: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια – Έδωσε σήμα για μείωση σύντομα

Fed: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια – Έδωσε σήμα για μείωση σύντομα

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, κράτησε η Φέντεραλ Ριζέρβ τα επιτόκια στη σημερινή συνεδρίασή της, όμως άνοιξε την πόρτα για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της το Σεπτέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σύμφωνα με το στόχο της κεντρικής τράπεζας. 

«Υπήρξε κάποια περαιτέρω πρόοδος ως προς το στόχο του 2%», επισημαίνεται στο τελικό ανακοινωθέν. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στο 5,25% έως 5,5%, όμως σηματοδότησε ότι το έδαφος είναι έτοιμο για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση στις 17-18 Σεπτεμβρίου, επτά μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. 

Παρότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι ανήσυχοι απέναντι σε ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόκλιση από την εξαρτημένη από τα στοιχεία στρατηγική της, η σταθερή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες δημιούργησε ένα κλίμα συναίνεσης ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού πλησιάζει στο τέλος της. 

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την Fed, είναι «κάπως αυξημένος», μία λεκτική πολύ πιο αδύναμη από αυτή που είχε χρησιμοποιήσει σε όλη τη διάρκεια της προσπάθειάς της να μειώσει τις τιμές καταναλωτή και η οποία χαρακτήριζε τον πληθωρισμό «αυξημένο». 

Η Fed παρακολοθεί το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών για να κρίνει εάν ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο στόχο. Ο δείκτης ενισχύθηκε 2,5% τον Ιούνιο αφού το 2022 είχε ξεπεράσει το 7%. 

Επίσης, η Fed απάλειψε τη λεκτική που χρησιμοποιούσε έως τώρα ότι «παρακολουθεί στενά τους πληθωριστικούς κινδύνους», αντικαθιστώντας την με την αναγνώριση ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής «παρακολουθούν τώρα τους κινδύνους και ως προς τις δύο εντολές της», που είναι η ανάπτυξη της απασχόλησης στο ύψιστο βαθμό και η σταθερότητα των τιμών. 

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα ήταν ενδεδειγμένη η μείωση του κόστους δανεισμού προτού ο πληθωρισμός επιστρέψει στο στόχο του 2%.

Μέχρι στιγμής, η οικονομία «συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό και μολονότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει μετριαστεί, η ανεργία παραμένει χαμηλή», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. 

Ωστόσο, το ποσοστό ανέργων αυξάνεται και οι διαμορφωτές πολιτικής της δίδουν μεγαλύτερη έμφαση στο να αποφευχθεί ένα είδος απότομης αύξησης της ανεργίας που συχνά συνοδεύεται με υψηλά επιτόκια και επιβραδυνόμενο πληθωρισμό. 

Βεβαίως, η Fed δεν δεσμεύθηκε στο ανακοινωθέν της σε μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο και επανέλαβε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής εξακολουθούν να χρειάζονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο του 2% προτού προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων. 

Όμως, οι αλλαγές στη λεκτική του ανακοινωθέντος φαίνονται να συνάδουν με την πεποίθηση ότι θα έχουν αποκτήσει αυτή την εμπιστοσύν έως το Σεπτέμβριο, κάτι που οι επενδυτές περιμένουν. Η Fed αύξησε τα επιτόκιά της από το Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023 κατά 5,25% για να αντιμετωπίσει τον υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια πληθωρισμό. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News