Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 21:30
BUSINESS & FINANCE

Nvidia: Οι διακυμάνσεις των 100 δισ.δολαρίων έχουν γίνει ρουτίνα

Nvidia: Οι διακυμάνσεις των 100 δισ.δολαρίων έχουν γίνει ρουτίνα

Οι έντονες διακυμάνσεις της Nvidia έχουν γίνει κάτι σύνηθες το τελευταίο διάστημα. 

Μια μέρα μετά τη χειρότερη κατάρρευση στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, ο κορυφαίος κατασκευαστής chip σημείωσε άνοδο 12%, με αποτέλεσμα να αποτελέσει την πρώτη εταιρεία που προσθέτει 300 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή της σε μία μόνο συνεδρίαση. 

Οι αυξομειώσεις των μετοχών της Nvidia έγιναν τόσο συνηθισμένες τον περασμένο μήνα που η αστάθειά της ξεπέρασε ακόμη και το bitcoin. Μόνο τον Ιούλιο, οι μετοχές υπέστησαν τέτοιες απώλειες που εκπροσώπησαν τις τέσσερις από τις οκτώ μεγαλύτερες μειώσεις κεφαλαιοποίησης της αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η μεταβλητότητα αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που οι επενδυτές κάνουν στροφή από τις μετοχές υψηλής τεχνολογίας σε εταιρείες που έχουν μείνει πίσω και οι οποίες θα ωφεληθούν από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed. Ο κατασκευαστής chip σημείωσε ράλι 150% τους πρώτους έξι μήνες του έτους, προτού τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τροφοδοτήσουν στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους από τις τοποθετήσεις τους στον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης και έκαναν στροφή σε τράπεζες και κυκλικές εταιρείες. Η στροφή αυτή επιταχύνθηκε πριν από μια εβδομάδα, όταν οι επενδύσεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης της Alphabet ανησύχησαν τους επενδυτές οι οποίοι άρχισαν να σκέφτονται ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν καρπούς αυτές οι επενδύσεις. Αυτές οι ανησυχίες περιορίστηκαν κάπως όταν η Advanced Micro Devices έδωσε μια αισιόδοξη πρόβλεψη για τις προσπάθειές της στην τεχνητή νοημοσύνη, επαναφέροντας τους επενδυτές πίσω στην τεχνολογία.

«Η αστάθεια της Nvidia δείχνει πόσο μπερδεμένοι είναι οι επενδυτές αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Matt Maley, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Miller Tabak + Co.

Οι διακυμάνσεις επιδεινώνονται από γεγονότα που αφορούν συγκεκριμένες εταιρείες και κλάδους, όπως τα αποτελέσματα της AMD και η δέσμευση της Microsoft να ξοδέψει περισσότερα δισεκατομμύρια περισσότερα σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης. Τα μακροοικονομικά, ειδικά γύρω από το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της Fed, πυροδοτούν επίσης κινήσεις σε ολόκληρη την αγορά που επηρεάζουν ακόμη και τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Η Nvidia έχασε 7% την Τρίτη, διαγράφοντας περισσότερα από 193 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αξία της ενισχύθηκε ωστόσο σήμερα κατά 277 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η ανακοίνωση της Microsoft για αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες, κυρίως λόγω των απαιτήσεων που σχετίζονται με το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές πωλήσεων της Nvidia», δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Kunjan Sobhani.

Top 10 Biggest Single-Day Market Cap Gains

Nvidia set to become the first stock to add $300 billion in a single session

Source: Bloomberg

Η Meta Platforms που ξοδεύει επίσης δισεκατομμύρια σε τεχνητή νοημοσύνη, πρόκειται να παρουσιάσει αποτελέσματα τριμήνου μετά το κλείσιμο των αγορών σήμερα Τετάρτη. Οι επενδυτές του ευελπιστούν να παρουσιάσει καλύτερα αποτελέσματα από τη Microsoft και την Alphabet ώστε να πεισθούν ότι αυτές οι υψηλές επενδύσεις θα αποφέρουν μερίσματα νωρίτερα παρά αργότερα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News