BUSINESS & FINANCE

Φ. Καραβίας (Eurobank): Συνέργειες σε 4 επίπεδα από την ενοποίηση της Ελληνικής τράπεζας

Φ. Καραβίας (Eurobank): Συνέργειες σε 4 επίπεδα από την ενοποίηση της Ελληνικής τράπεζας

Συνέργειες σε τέσσερα επίπεδα θα επιφέρει η ενοποίηση της Ελληνικής τράπεζας από τον όμιλο της Eurobank, οι οποίες εντοπίζονται στην βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους, την ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες, την διάθεση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, τον εξορθολογισμό των εξόδων και του κόστους για την κάλυψη του MREL στόχου.

Αυτό υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας μιλώντας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, σημειώνοντας ότι μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης και την απόκτηση ποσοστού 55,886%, οι δύο τράπεζες, η Ελληνική τράπεζα και η Eurobank Κύπρου θα λειτουργήσουν ως «ξεχωριστές οντότητες» καθώς έχουν διακριτές δραστηριότητες με «απόλυτα συμπληρωματικό χαρακτήρα».  «Η συγχώνευση τους είναι ο απώτερος στόχος μας και είμαι αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί στον κατάλληλο χρόνο, το timing όμως εξαρτάται επίσης από τους μετόχους μειοψηφίας», συμπλήρωσε. Η ποσοτικοποίηση των συνεργειών θα γίνει κατά την παρουσίαση του νέου business plan της Ελληνικής τράπεζας που θα κληθεί να συντάξει το διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει από την τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας τον Σεπτέμβριο. Το νέο business plan θα παρουσιαστεί στα τέλη του 2024 και θα αφορά στην 3ετία 2025 – 2027.

Με βάση τον σχεδιασμό ο Όμιλος αναμένει ενίσχυση της ενσώματης αξία της μετοχής (TBV) μέσω αύξησης των επιτοκιακών εσόδων, που όπως εξήγησε η διοίκηση θα προέλθουν από την ενίσχυση των καταθέσεων, από την βελτίωση του μείγματος των καταθέσεων της Ελληνικής τράπεζας, σε συνδυασμό με την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Αναμένεται επίσης αύξηση των προμηθειών, το επίπεδο των οποίων είναι σύμφωνα με την διοίκηση της Eurobank πολύ χαμηλότερο όχι μόνο από αυτό του Ομίλου, αλλά και σε σύγκριση με το επίπεδο της κυπριακής αγοράς. Η διοίκηση προσδιόρισε την βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου κατά 10 μονάδες βάσης στις 270–275 bp (μεταξύ των 100 – 120 εκατ. ευρώ), ενώ όφελος αναμένεται και από τον εξορθολογισμό των εξόδων κατά 10 περίπου μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων η διοίκηση της Eurobank προχώρησε στην αναθεώρηση των στόχων για το 2024 ανεβάζοντας την εκτίμηση για τα οργανικά λειτουργικά κέρδη άνω του 1,6 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ προηγούμενης εκτίμησης, απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 16,5% έναντι 15%, ενσώματα ίδια κεφάλαια ανά μετοχή στο 2,35 ευρώ έναντι 2,3 ευρώ προηγούμενης εκτίμησης, δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 3% έναντι 3,5% και κεφαλαιακό δείκτη 17%. 

Όπως δήλωσε ο κ. Καραβίας «η Eurobank για πρώτη φορά από το 2007 διένειμε μέρισμα στους μετόχους της, ενώ μετά από διάστημα πλέον των δέκα ετών ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από δύο οίκους αξιολόγησης, τη Moody’s και την DBRS. Στην Κύπρο, γίναμε πλειοψηφών μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 55,9%, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη λογιστική ενοποίησή της, η οποία θα δημιουργήσει έναν Τραπεζικό Όμιλο με 100 δισ. ευρώ ενεργητικό. Διαθέτουμε συστημική παρουσία και πρωταγωνιστικό ρόλο και στις τρεις βασικές αγορές μας, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία». Το μακροοικονομικό περιβάλλον συμπλήρωσε «παραμένει θετικό σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει επιδόσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ. Η αγορά εργασίας είναι ισχυρή και οι επενδύσεις επιταχύνονται, με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης καθώς και λοιπών ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε σε τροχιά επίτευξης ή υπέρβασης των στόχων που έχουμε θέσει για το έτος. Η ζήτηση δανείων, οι καταθέσεις και τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο του αναμενομένου».  Το α’ εξάμηνο του 2024 τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 20 σεντς, η ενσώματη λογιστική αξία ανά μετοχή αυξήθηκε στα 2,25 ευρώ, ενώ απόδοση των ιδίων κεφαλαίων έφτασε στο 18,5%. «Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στη διατήρηση του θετικού οικονομικού περιβάλλοντος, οδηγώντας μας στην προς τα άνω αναθεώρηση του στόχου μας για απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 16,5% περίπου για το 2024», κατέληξε.

Τα δάνεια

Το business plan του Ομίλου προβλέπει αύξηση δανείων 2,3 δισ. για το σύνολο του έτους και σύμφωνα με την διοίκηση η Eurobank είναι «σε τροχιά επίτευξης του στόχου αυτού» με κάποιες διαφοροποιήσεις στη σύνθεση σε σχέση με το διεθνές και το corporate, που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί άνω του 1,1 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη. 

Ο κ. Καραβίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω εξαγορών στον τομέα του Asset Management είτε στην Ελλάδα ή εκτός Ελλάδας, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την συνεργασία με τη Eurizon στον τομέα του Asset Management , ο οποίος «γίνεται ολοένα πιο κεντρικός στη στρατηγική μας, καθώς διαθέτουμε ένα ακόμα αναγνωρισμένο portfolio στους πελάτες μας», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Στα 721 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο

Eurobank: Με 55,886% στην Ελληνική Τράπεζα μετά τη δημόσια πρόταση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News