BUSINESS & FINANCE

ΕΟΠΥΥ: Πλησίασε τα 1,6 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των επιβαρύνσεων στις φαρμακευτικές για το 2023

ΕΟΠΥΥ: Πλησίασε τα 1,6 δισ. ευρώ ο λογαριασμός των επιβαρύνσεων στις φαρμακευτικές για το 2023

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η αποστολή των σημειωμάτων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες από τον ΕΟΠΥΥ, με τα οποία ο οργανισμός τις ενημέρωσε για τις επιβαρύνσεις που θα πρέπει να καταβάλουν λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2023. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το σύνολο των επιβαρύνσεων (rebate και clawback) κινήθηκε στο επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι για την ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών οι φαρμακευτικές προσφέρουν το 50% του συνολικού κόστους.

Να τονίσουμε εδώ, ότι οι επιβαρύνσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη δοθεί για σκευάσματα από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν κάνει με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ώστε συγκεκριμένα φάρμακα να αποζημιώνονται από κλειστούς προϋπολογισμούς.

Ειδικότερα, για το 2023 ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να καταβάλει 3,23 δισ. ευρώ για την φαρμακευτική κάλυψη των Ελλήνων πολιτών, για σκευάσματα τα οποία δε βρίσκονται σε κλειστούς προϋπολογισμούς, δηλαδή δεν έχει γίνει συμφωνία για την τιμή αποζημίωσής τους. Το ποσό των 3,23 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στη συμμετοχή του δημοσίου για την αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων που κυμαίνεται από 75% έως 100% της αξίας κάθε φαρμάκου με βάση το Δελτίο Τιμών.

Όμως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα αυτά, δηλαδή η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη του οργανισμού για σκευάσματα που δεν έχει γίνει συμφωνία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, έχει όριο τα 1,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα το όριο αυτό περιλαμβάνει και την ενίσχυσή κατά 120 εκατ. ευρώ με βάση και τα όσα προβλέπει η ρήτρα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το υπόλοιπο λοιπόν ποσό μέχρι τα 1,52 δισ. ευρώ καλύπτεται κυρίως από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Η συμμετοχή των εταιρειών είναι σημαντικά μεγάλη όσον αφορά στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, τα οποία καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ κατά 100% και η αξία των οποίων το 2023 διαμορφώθηκε στα 1,36 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του οργανισμού για τα σκευάσματα αυτά έχει προσδιοριστεί στα 530 εκατ. ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό ήτοι τα περίπου 830 εκατ. ευρώ, το καλύπτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες πληρώνοντας 505 εκατ. ευρώ clawback, 287 εκατ. ευρώ rebate συν κάποιες επιπλέον εκπτώσεις. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω προκύπτει ότι οι φαρμακευτικές καλύπτουν το 61% της συνολικής δαπάνης για αποζημίωση ήτοι προσέφεραν πέρυσι 6 στα 10 Φάρμακα Υψηλού Κόστους.

Να αναφέρουμε εδώ ακόμη ότι η συνολική αξία των σκευασμάτων που ανήκουν στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους είναι πολύ μεγαλύτερη, όμως ένα μέρος αυτής αποζημιώνεται από κλειστούς προϋπολογισμούς που ανέρχονται στα 439 εκατ. ευρώ. Μάλιστα πέρυσι και σε αυτούς τους προϋπολογισμούς υπήρξε υπέρβαση της τάξης του 10% την οποία φυσικά θα πρέπει να καλύψουν οι φαρμακευτικές.

Ιδιωτικά Φαρμακεία

Στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, για τα σκευάσματα τα οποία βρίσκονται εκτός κλειστών προϋπολογισμών, ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να καταβάλει 1,88 δισ. ευρώ περίπου. Όμως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη γι’ αυτό το κανάλι διακίνησης (μαζί με την ενίσχυση λόγω Ταμείου Ανάκαμψης) είναι της τάξης των 972 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάτι παραπάνω από τα μισά.  

Το υπόλοιπο ποσό βέβαια δεν επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τις φαρμακευτικές διότι αφαιρούνται κάποια ποσά, όπως πχ το κόστος αποζημίωσης των εμβολίων του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού που έφτασε για το 2023 στα περίπου 180 εκατ. ευρώ, το rebate των ιδιωτικών φαρμακείων (57 εκατ. ευρώ) και κάποιες άλλες χαμηλότερες ελαφρύνσεις.

Συνολικά στα 1,88 εκατ. ευρώ οι φαρμακευτικές συμβάλουν με 726 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το clawback είναι 303 εκατ. ευρώ.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία σκευασμάτων υπάρχουν επίσης και φάρμακα που βρίσκονται σε κλειστούς προϋπολογισμούς η αξία της αποζημίωσης των οποίων φτάνει τα 385 εκατ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία μάλιστα δεν υπήρχε υπέρβαση το 2023.   

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News