Business & Finance Πέμπτη 1/08/2024, 07:41
BUSINESS & FINANCE

Πώς να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας

Πώς να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας

Κάποιες φορές οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας δεν ανταποκρίνονται στα ζητούμενα όσων αναζητούν δουλειά ή δεν φαίνονται ενδιαφέρουσες.

Εάν βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, μην παραβλέπετε κάθε θέση εργασίας που φαίνεται να μην ταιριάζει με τις τρέχουσες αναζητήσεις σας. Μερικές φορές ακόμη και μια ευκαιρία που μοιάζει λίγο εκτός του δρόμου σας «είναι μια γέφυρα» προς το πού θέλετε να βρεθείτε στο μέλλον, λέει η Jasmine Escalera, ειδική σταδιοδρομίας στο My Perfect Resume.

Για να βοηθηθείτε, υπάρχει τρόπος να εντοπίσετε ευκαιρίες που ίσως δεν είχατε σκεφτεί ή να δείτε πέρα από το προφανές σε μια αγγελία εργασίας.

Θέτοντας τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό σας

Πριν καν ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η αυτοκριτική, λέει η Escalera. Η ιδέα είναι να αποκτήσετε μια αίσθηση του ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της καριέρας σας.

Σκεφτείτε ερωτήσεις όπως: «Πού είμαι; Πού θέλω να βρίσκομαι; Και ποιο είναι το κενό που πρέπει να καλύψω;». Οι ερωτήσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια ιδέα για το ποια θα μπορούσε να είναι η πορεία σας και τι είδους δεξιότητες πρέπει να αναπτύξετε για να βρείτε τις θέσεις εργασίας που θέλετε. Τελικά θα μπορούσατε να βοηθηθείτε ώστε να διευρύνετε την αναζήτησή σας και να βρείτε ευκαιρίες σε ανοιχτούς ρόλους που δεν είχατε σκεφτεί.

Στην αρχή της καριέρας του, ο Dan Space, ο οποίος έχει εργαστεί στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού σε εταιρείες όπως η WebMD και η Electronic Arts, συνειδητοποίησε ότι ήθελε να εργαστεί στα βιντεοπαιχνίδια, αλλά δεν είχε εμπειρία στον τομέα αυτό. Έτσι, ανέλαβε μια θέση εργασίας στην WebMD την οποία χαρακτήρισε ως «πολύ σκόπιμη κίνηση για να προσπαθήσω να μπω στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, επειδή θα μπορούσα να κάνω μια ιστορία ότι αυτό που πουλάμε ήταν ένα διαδικτυακό προϊόν» παρόμοιο με αυτό που έκανε μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών. Όταν άνοιξε ένας ρόλος στην Electronic Arts, μπορούσε να αποδείξει ότι είχε την εμπειρία για να το κάνει.

Είναι αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ανάληψη ρόλων που γειτνιάζουν με τη θέση που θέλετε να βρεθείτε. Είναι «ουσιαστικά ενδιάμεσα βήματα», λέει.

Κάντε «επαγγελματική παρακολούθηση» στο διαδίκτυο

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε δουλειές για τις οποίες δεν έχετε ακούσει ποτέ ότι θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το να κάνετε έρευνα στο LinkedIn μπορεί να σας βοηθήσει.

Η Escalera το αποκαλεί «επαγγελματικό διαδικτυακό stalking». Αναζητήστε ανθρώπους με τον τίτλο που θέλετε, διαβάστε το προφίλ τους στο LinkedIn και «βρείτε ποια είναι η πορεία της καριέρας τους», όπως συμβουλεύει. Με αυτόν τον τρόπο θα ανακαλύψετε ρόλους που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί, αλλά που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε με τον σωστό τρόπο.

«Μπορείτε σχεδόν να το χαρτογραφήσετε», όπως αναφέρει για μια πιθανή πορεία καριέρας με εγγυημένη θέση σε εκατοντάδες άλλους τομείς.

Ζητήστε βοήθεια από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τέλος, χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως το ChatGPT για να σας δώσουν ιδέες για ανοιχτούς ρόλους που δεν είχατε φανταστεί.

«Σκεφτείτε τι είναι αυτό που κάνετε», λέει ο Space, και στη συνέχεια ζητήστε από το ChatGPT ή ακόμη και από το Google να σας δώσει «25 παρόμοιους τύπους ρόλων». Θα λάβετε όλα τα είδη των τίτλων που μπορεί να μην έχετε ακούσει, αλλά που θα μπορούσαν να σας βάλουν στον «σωστό δρόμο».

Ακόμα και αν δεν έχετε μακροπρόθεσμο σχέδιο και δεν είστε σίγουροι για το πού θέλετε να καταλήξετε σε πέντε ή δέκα χρόνια, αυτό το κόλπο μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε μερικές νέες ευκαιρίες. Συχνά υπάρχουν τόσοι πολλοί παραλληλισμοί μεταξύ των κλάδων, λέει ο Space, καθώς, ανεξάρτητα από τον τομέα στον οποίο βρίσκεστε, «είναι εγγυημένη μια θέση σε εκατοντάδες άλλους τομείς».

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης:

Η πιο αντιφατική συμβουλή για όσους αναζητούν εργασία

Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορείτε να πείτε σε συνέντευξη για δουλειά

Τι δεν πρέπει να λείπει από το βιογραφικό σας, σύμφωνα με «κυνηγό» ταλέντων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News