BUSINESS & FINANCE

Στροφή εταιρειών από τα ρούχα και τα παιχνίδια στον τουρισμό

Στροφή εταιρειών από τα ρούχα και τα παιχνίδια στον τουρισμό

Πρόσθετα έσοδα από την ενασχόλησή τους µε τον τουρισµό αναζητούν ολοένα και περισσότερες εταιρείες τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το βασικό τους αντικείµενο δεν έχει καµία σχέση µε την ανάπτυξη τουριστικών καταλυµάτων ή γενικότερα την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται µε τον τουρισµό. Στον µακρύ κατάλογο αυτών των εταιρειών ήρθε να προστεθεί χθες η MED ABEE, εισηγµένη από πέρυσι στην εναλλακτική αγορά του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εµπορία ρούχων, και κυρίως µαγιό και εσωρούχων. Οπως ανακοίνωσε χθες η MED θα προχωρήσει στη συγχώνευση διά της απορροφήσεως τριών άλλων εταιρειών, οι οποίες ανήκουν σε µέλη του διοικητικού συµβουλίου της, µε στόχο επενδύσεις στον τουρισµό, καθώς οι υπό απορρόφηση εταιρείες κατέχουν αγροτεµάχια σε έναν από τους πλέον δηµοφιλείς τουριστικούς προορισµούς, στη Σάνη Χαλκιδικής.

Σύµφωνα, µάλιστα, µε την ανακοίνωση της MED ΑΒΕΕ, τα αγροτεµάχια των τριών εταιρειών έχουν το πλεονέκτηµα ότι γειτνιάζουν και εποµένως µπορούν να οµαδοποιηθούν προκειµένου να αναπτυχθούν τα τουριστικά σχέδια. «Η επικείµενη συγχώνευση τυγχάνει άκρως συµφέρουσα για την εταιρεία, καθώς θα έχει την ευκαιρία να διευρύνει τις δραστηριότητές της σε τοµείς πέραν της παραγωγής και εµπορίας ενδυµάτων, και να επιτύχει την ανάπτυξή της πέραν των υφιστάµενων στενών κλαδικών, εµπορικών ορίων, εκµεταλλευόµενη τη σηµαντική ενίσχυση των στοιχείων του ενεργητικού της και µε κύριο στόχο την επαύξηση της περιουσίας των µετόχων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της MED. Οι τρεις υπό απορρόφηση εταιρείες είναι η «Ονυξ Αγροτουριστική», η «Green Hope Αγροτουριστική» και η «Αγάνωρ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ», εταιρείες στις οποίες εµφανίζoνται ως επικεφαλής µέλη του διοικητικού συµβουλίου της MED και συγκεκριµένα οι κ. Αλ. ∆ηµητρακόπουλος και Ν. Μπίνιας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η MED έχει εµπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα µε παραγωγικές µονάδες στη Βουλγαρία, ενώ διαθέτει θυγατρικές στην Ιταλία και στη Βουλγαρία. Ο κύκλος εργασιών της διαµορφώθηκε το 2023 σε 4,19 εκατ. ευρώ έναντι 4,54 εκατ. ευρώ το 2022 και τα κέρδη προ φόρων σε 0,59 εκατ. ευρώ έναντι 1,42 εκατ. ευρώ το 2022. Σηµειώνεται, δε, ότι το 2023 η εταιρεία προχώρησε στο κλείσιµο δύο καταστηµάτων της, καθώς ήταν ζηµιογόνα. Την άνοιξη είχε υπογράψει µη δεσµευτική συµφωνία µε την Axel Accessories µε στόχο την εξαγορά αυτής, µε τις διαπραγµατεύσεις τελικά να µην προχωρούν και η Axel Accessories να καταλήγει στην Intrafashion Group.

Η MED δεν αποτελεί τη µοναδική εταιρεία που βλέπει τον τουριστικό κλάδο ως εναλλακτική πηγή εισοδήµατος. Η AS Company, επίσης εισηγµένη εταιρεία στο Χ.Α., η οποία έχει ως βασικό αντικείµενο την κατασκευή και εµπορία παιχνιδιών, έχει αποκτήσει περί τα 10 ακίνητα (αγροτεµάχια και κτίσµατα) στο Λασίθι και στο Ηράκλειο Κρήτης µε στόχο την ανάπτυξη τουριστικών καταλυµάτων. Η εταιρεία σχεδιάζει τη σύσταση θυγατρικών εταιρειών προκειµένου να αξιοποιηθούν πιο αποδοτικά οι επενδύσεις στα ακίνητα. Ανοιγµα στον τουρισµό έκανε φέτος και ακόµη ένας επιχειρηµατίας που σχετίζεται µε τα είδη για παιδιά. Ο κ. Σταύρος Καφούνης, ιδιοκτήτης της Kidscom και πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών, δραστηριοποιείται και στον τουρισµό µέσω της Dalousa Riviera, διατηρώντας µια πολυτελή τουριστική µονάδα στο Πόρτο Χέλι.

Σηµαντική δραστηριότητα στον τουρισµό, την οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει περισσότερο, έχει ήδη η οικογένεια Τσατσαρωνάκη, γνωστή κυρίως από την ηγετική θέση της στην κατηγορία του παξιµαδιού µε την εταιρεία «Το Μάννα – Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ». Η οικογένεια διαθέτει ήδη ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην Κίσσαµο Χανίων, έκταση 119 στρεµµάτων στη Φαλάσαρνα, για την οποία προωθείται µεγάλη τουριστική επένδυση, αλλά και έκταση 610 στρεµµάτων στο Ελαφονήσι.

Σηµαντική παρουσία στον τουριστικό κλάδο της Ρόδου έχει η ασφαλιστική εταιρεία Interlife, η οποία φέτος απέκτησε το τέταρτο κατάλυµά της στο Νησί των Ιπποτών, το ξενοδοχείο Elite, ενώ στον ξενοδοχειακό τοµέα έχει επεκταθεί και η Attica Group αποκτώντας το 2021 το Naxos Resort Beach Hotel στον Αγιο Γεώργιο, κοντά στη Χώρα της Νάξου. Την άνοδο του τουρισµού, εξάλλου, φιλοδοξεί να εκµεταλλευθεί και ο Κώστας Γεράρδος, από την εταιρεία προϊόντων τεχνολογίας, χαρτικών και οικιακών συσκευών «Πλαίσιο», ο οποίος είναι εκ των συνιδρυτών της Hoper, εταιρείας η οποία πραγµατοποιεί µεταφορές µε ελικόπτερα µεταξύ Αθήνας και 10 νησιών του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης:

Επιχειρήσεις: Από την παραγωγή βρεφικού γάλατος στις βιταµίνες λόγω δημογραφικού

Στο Δικαστήριο της Ολλανδίας η μάχη της μπίρας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News