Business & Finance Τετάρτη 31/07/2024, 15:02
BUSINESS & FINANCE

Boeing: Ο Kelly Ortberg αναλαμβάνει πρόεδρος και CEO – Ζημίες 1,4 δισ. δολάρια το τρίμηνο

Boeing: Ο Kelly Ortberg αναλαμβάνει πρόεδρος και CEO – Ζημίες 1,4 δισ. δολάρια το τρίμηνο

Στο διορισμό του βετεράνου της αεροδιαστημικής βιομηχανίας Kelly Ortberg ως νέου προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της προχώρησε η Boeing. Το πρώην στέλεχος της Rockwell Collins με την ανάληψη των καθηκόντων του στις 8 Αυγούστου, καλείται να ανατρέψει την αρνητική πορεία της αεροπορικής εταιρείας μετά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 1,4 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης μεγαλύτερες τριμηνιαίες ζημίες, καθώς η προβληματική αμυντική και διαστημική της δραστηριότητα επιδείνωσε την οικονομική πίεση στην αμερικανική αεροπορική εταιρεία που έχει ήδη μειώσει την παραγωγή εμπορικών αεροσκαφών για να αντιμετωπίσει την κρίση ποιότητας, μετά και τα αλλεπάλληλα περιστατικά σε αεροσκάφη της.

Η μονάδα Άμυνας, Διαστήματος και Ασφάλειας της Boeing, μία από τις τρεις κύριες δραστηριότητές της, έχει χάσει δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και το 2022, τα οποία τα στελέχη της απέδωσαν σε υπερβάσεις κόστους σε συμβάσεις σταθερής τιμής.

Τέτοιου είδους συμβάσεις έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους, αλλά καθιστούν τις αμυντικές εταιρείες ευάλωτες στις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν πλήξει τα αμερικανικά εταιρικά κέρδη τα τελευταία χρόνια.

Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών συνήθιζε να υποβάλει επιθετικές προσφορές για συμβόλαια σταθερής τιμής πριν από την πανδημία, αλλά τώρα δήλωσε ότι θα απομακρυνθεί από τέτοιου είδους συμβόλαια για να περιορίσει τις απώλειες της επιχείρησης, οι οποίες ανήλθαν σε 1,76 δισ. δολάρια πέρυσι.

Πριν από την αεροπορική έκθεση του Φάρνμπορο την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της μονάδας είχε δηλώσει ότι αντιμετώπισε «σημαντικές προκλήσεις» κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Ο οικονομικός διευθυντής της Boeing, Μπράιαν Γουέστ, δήλωσε τον Μάιο ότι η αεροναυπηγική εταιρεία θα περιοριστεί λόγω των χαμηλότερων παραδόσεων σε σχέση με πέρυσι.

Η εταιρεία έχει περιέλθει σε κρίση μετά την έκρηξη σε καμπίνα αεροσκάφους 737 MAX 9 τον Ιανουάριο, η οποία οδήγησε σε επιβράδυνση της παραγωγής του αεροσκάφους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και σε ανακατατάξεις στη διοίκηση, ενώ παράλληλα βρέθηκε υπό έντονο ρυθμιστικό και νομικό έλεγχο.

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή αερομεταφορών έχει περιορίσει την παραγωγή των αεροσκαφών 737 MAX σε 38 ανά μήνα, αν και το Reuters ανέφερε ότι η Boeing παρήγαγε αεροσκάφη κατά τη διάρκεια ορισμένων εβδομάδων σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο.

Αυτό έχει οδηγήσει σε χαμηλότερες παραδόσεις, απογοητεύοντας τους πελάτες. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, η Boeing παρέδωσε συνολικά 92 αεροσκάφη, μειωμένα κατά 32% σε σχέση με πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φάρνμπορο: Η Βoeing πώλησε αεροσκάφη αξίας 12,6 δισ.δολαρίων

Boeing: Οι προκλήσεις για τα νέα Air Force One και η βελτίωση του 737 MAX

Boeing: Δοκιμαστικές πτήσεις για το 777X υπό το βλέμμα της FAA

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News