BUSINESS & FINANCE

Eurobank: Κοντά στο 56% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

Eurobank: Κοντά στο 56% το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

Εληξε χθες η δηµόσια πρόταση της Eurobank προς τους µετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσµα ως προς την αύξηση του ποσοστού που ελέγχει ο ελληνικός όµιλος στη δεύτερη µεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα. Οι ανακοινώσεις αναµένονται σήµερα παράλληλα µε τη δηµοσιοποίηση των αποτελεσµάτων του β΄ τριµήνου και σύµφωνα µε πληροφορίες το ποσοστό της Eurobank προσδιορίζεται κοντά στο 56%, οριακά δηλαδή πάνω από το ποσοστό που ήλεγχε κατά την έναρξη της δηµόσιας πρότασης.

Στη δηµόσια πρόταση δεν συµµετείχε το επενδυτικό κεφάλαιο «Δήµητρα» που ελέγχει το 21,3% της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς και η Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, που αποτελούν τους δύο βασικούς µετόχους µετά τη Eurobank. Υπενθυµίζεται ότι η δηµόσια πρόταση έγινε στα 2,56 ευρώ ανά µετοχή, όσο δηλαδή συµφώνησαν να πουλήσουν τις µετοχές τους µεγάλοι θεσµικοί µέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας και αντιστοιχεί σε συνολική αξία για την Ελληνική Τράπεζα ύψους 1,1 δισ. ευρώ περίπου. Με τη σχετική πρόταση διαφώνησε το διοικητικό συµβούλιο της Ελληνικής θεωρώντας ότι η προσφερόµενη τιµή «δεν είναι δίκαιη και εύλογη από χρηµατοοικονοµικής άποψης», βασιζόµενο στην έκθεση ανεξάρτητου εµπειρογνώµονα, που προσδιόρισε το εύρος αναφοράς µεταξύ 3,31 έως 4,12 ευρώ ανά µετοχή. Να σηµειωθεί ότι η Eurobank έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω αγορές µετοχών, τουλάχιστον για διάστηµα 6 µηνών.

Η εξέλιξη της δηµόσιας πρότασης ακυρώνει πάντως τον σχεδιασµό για τη συγχώνευση µε τη Eurobank Cyprus, θυγατρική του οµίλου Eurobank στην Κύπρο, και οι δύο τράπεζες θα λειτουργούν παράλληλα, ανεξάρτητη η µία από την άλλη. Αλλαγές ωστόσο αναµένονται στο διοικητικό συµβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας.

Σε δήλωσή του κατά την τακτική γενική συνέλευση των µετόχων της Eurobank, ο διευθύνων σύµβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας χαρακτήρισε τη δηµόσια πρόταση επιτυχή, µε δεδοµένο το υψηλό ποσοστό που διαθέτει ήδη στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ ο περαιτέρω σχεδιασµός αναµένεται να εξειδικευθεί σήµερα κατά την ενηµέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσµατα του β΄ τριµήνου. «Η δραστηριότητα της Ελληνικής Τραπέζης είναι απολύτως συµπληρωµατική µε εκείνη της θυγατρικής µας Eurobank Cyprus, της δυναµικότερης τράπεζας στο νησί που εστιάζει στην τραπεζική επιχειρήσεων και τη διαχείριση περιουσίας», σηµείωσε ο κ. Καραβίας, δίνοντας το στίγµα της στρατηγικής της Eurobank που αποδίδει µεγάλη σηµασία στη διεύρυνση της παρουσίας της στην κυπριακή αγορά, φιλοδοξώντας να αποτελέσει πύλη εισόδου εταιρειών από τις δυναµικές οικονοµίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τον όµιλο της Eurobank οι δραστηριότητες του εξωτερικού (Κύπρος και Βουλγαρία) απέφεραν καθαρά κέρδη 468 εκατ. ευρώ το 2023, καταγράφοντας διψήφια άνοδο σε ετήσια βάση. Το α΄ τρίµηνο του 2024 τα προσαρµοσµένα καθαρά κέρδη από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό ενισχύθηκαν σε 145 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίµηνο, και η δραστηριότητα της Κύπρου συνεισέφερε 92 εκατ. ευρώ, όπου περιλαµβάνεται η συνεισφορά του 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας. Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη µεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, µε µερίδιο αγοράς 25% στα δάνεια και 28,7% στις καταθέσεις. Την προηγούµενη χρονιά κατέγραψε κέρδη 366 εκατ. ευρώ (93 εκατ. ευρώ ήταν τα κέρδη του α΄ τριµήνου του 2024).

Το ενεργητικό της διαµορφώνεται στα 19,8 δισ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο δανείων ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της φθάνουν τα 14,9 δισ. ευρώ. Η τράπεζα ωστόσο δεν αναµένεται να διανείµει µέρισµα για την προηγούµενη οικονοµική χρήση ούτε τα επόµενα 2-3 χρόνια –έχει να διανείµει από το 2010– λόγω, σύµφωνα µε τον βασικό µέτοχο, άλλων προτεραιοτήτων, όπως η αναβάθµιση του πληροφοριακού της συστήµατος. Η διοίκηση της τράπεζας έχει έρθει πρόσφατα σε συµφωνία για την απόκτηση της CNP Cyprus Insurance, που θα ενισχύσει την παρουσία της στην τοπική ασφαλιστική αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Καραβίας: H Eurobank επέστρεψε στην επιχειρηματική κανονικότητα

Τι απαντά η Eurobank στην Ελληνική Tράπεζα για το τίμημα στη δημόσια πρόταση

UBS: Με buy ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Περιθώρια ανόδου έως 51%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News