BUSINESS & FINANCE

Φάρμακα: Κατά 90 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τη δαπάνη οι ανατιμολογήσεις

Φάρμακα: Κατά 90 εκατ. ευρώ θα επιβαρύνουν τη δαπάνη οι ανατιμολογήσεις

Σημαντική άμεση επίδραση στην δημόσια και ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη φέρνουν οι αυξήσεις τιμών σκευασμάτων οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εκτίμηση για την αύξηση της συνολικής δαπάνης είναι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων κατά τα 2/3 ήτοι τα 60 εκατ. ευρώ θα αφορούν στην επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και τα 30 εκατ. ευρώ τις τσέπες των ασφαλισμένων.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, οι τιμές για 1242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και 6 σκευάσματα που έλαβαν πρώτη φορά τιμή).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής λίστας, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Μάλιστα για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10% ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. Επίσης σε περίπου 100 φάρμακα υπερδιπλασιάστηκε η τιμής τους. Συγκεκριμένα σε 100 φάρμακα η αύξηση κινήθηκε  100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα το 448%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Όπως φαίνεται από τη λίστα του ΕΟΦ, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει σκεύασμα με βάση τη τυροθρισίνη το οποίο από 0,96            ευρώ φτάνει στα 5,26 ευρώ. Πρόκειται για ένα δερματολογικό αντιβιοτικό το οποίο δεν ήταν βιώσιμη η παραγωγή και διακίνησή του.

Από 1,01 ευρώ αυξήθηκε στα 4,63 ευρώ αντιφλεγομώδες φάρμακο με δραστική την πρεδνιζολόνη, ενώ άλλο σκεύασμα για το νευρικό σύστημα με δραστική την αλοπεριδόλη αυξήθηκε από 2,7 ευρώ στα 12,35 ευρώ.

Επίσης φάρμακο με βάση το τρανεξαμικό οξύ αυξήθηκε από 5,29 ευρώ στα 23,88 ευρώ, σκεύασμα για το νευρικό σύστημα με βάση τη δραστική διαζεπάμη αυξήθηκε από 2,28 ευρώ στα 9,95 ευρώ.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας, λογικά θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να αλλάξουν άμεσα οι τιμές παραγωγού και οι αυξήσεις στα φαρμακεία να τεθούν σε ισχύ το Σεπτέμβριο.

Η ανατιμολογήσεις γίνονται προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις στις τιμές φαρμάκων οι οποίες οδηγούσαν σε μη βιώσιμη παραμονή τους στην Ελληνική αγορά. Το κόστος της αναπροσαρμογής όπως επισημάναμε θα είναι της τάξης 90 εκατ. ευρώ και λογικά οι επιβαρύνσεις που αναλογούν στον ΕΟΠΥΥ θα περάσουν στις φαρμακευτικές μέσω του clawback.

Όπως όμως έχει αναφέρει και το Υπουργείο Υγείας, οι αυξήσεις θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα φτηνότερων σκευασμάτων στην Ελλάδα, καθώς πολλά από τα ανατιμολογούμενα σκευάσματα είχαν πολύ μικρή έως και μηδενική παρουσία στη χώρα ή κινδύνευαν με άμεση απόσυρση. Το αποτέλεσμα ήταν οι ασθενείς να κατευθύνονται σε ακριβότερες επιλογές ή το Υπουργείο να εξασφαλίζει τα φάρμακα αυτά μέσω του ΙΦΕΤ.

Αναμένεται λοιπόν να υπάρχει εξοικονόμηση καθώς ποσά που δαπανούσε το ΙΦΕΤ δεν θα «αφαιρούνται» από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα υπάρχει και εξοικονόμηση από την επιλογή φτηνότερων θεραπειών.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στην τελευταία λίστα που ανακοινώθηκε, τα σκευάσματα ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που είχαν αρχικά ζητήσει να ανατιμολογηθούν (αρχικά είχαν προσεγγίσει τα 1000). Επίσης αρχικά είχαν ανατιμολογηθεί μόνο 461, ενώ τα υπόλοιπα δεν είχαν λάβει καμιά αύξηση.

Στην τελευταία λίστα βλέπουμε ότι αιτήματα για αύξηση κατατέθηκαν (ή ακόμη και αν δεν κατατέθηκαν για όλα, σε κάποια υπήρξε αντανάκλαση από όμοιο φάρμακο για το οποίο υπήρχε σχετικό αίτημα) για 1236. Από αυτά αύξηση ακόμη και ενός λεπτού του ευρώ έλαβαν τα 923.    

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΦ: «H Πολιτεία αποφάσισε, λόγω των πολυετών καθηλώσεων των τιμών και των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) των φαρμακευτικών εταιρειών (που αποτελούν τη βασική αιτία των ελλείψεων και των αποσύρσεων από την αγορά), να προχωρήσει στην εξέταση των αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών φαρμακευτικών σκευασμάτων με συγκεκριμένα κριτήρια.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία κατατέθηκαν αιτήματα αναπροσαρμογής τιμής, εξετάστηκαν με τα ίδια κριτήρια, λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τη μοναδικότητά τους, την τιμή τους, τα στοιχεία διακίνησής τους και τα επίπεδα τιμών τους στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Η μέγιστη αύξηση καθορίζεται από τη τιμολογιακή πολιτική της χώρας βάση του μέσου όρου των 2 χαμηλότερων τιμών των χωρών της ευρωζώνης.

Οι αναπροσαρμογές τιμών αποσκοπούν στην κάλυψη της ανάγκης διατήρησης στην αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία έχουν πολυετή κυκλοφορία και έχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές τους αγωγές, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη, τα οποία θα μπορέσουν να διατεθούν σε νέες καινοτόμες θεραπείες».

Διαβάστε επίσης:

Αξιολογούνται επικουρικοί γιατροί και οδοντίατροι του ΕΣΥ

Healthflix: Καθυστερεί η «τηλεόραση για την υγεία» – Δεν αναμένεται πριν το 2026

Μόλις 1 στα 5 καινοτόμα φάρμακα ήρθε στην Ελλάδα την τριετία 2020-2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News