BUSINESS & FINANCE

Κούρσα… δωρεάν αν ο οδηγός ταξί αρνηθεί την πληρωμή με κάρτα

Κούρσα… δωρεάν αν ο οδηγός ταξί αρνηθεί την πληρωμή με κάρτα

Υπό την απειλή προστίμου το οποίο μπορεί να φτάνει στα 1000 ευρώ αλλά με την παροχή του δικαιώματος στους πελάτες να αρνηθούν να πληρώσουν για την κούρσα αν ο οδηγός αρνηθεί να δεχτεί πληρωμή μέσω κάρτας, δημοσιεύεται –πιθανότατα εντός της ημέρας- η απόφαση για τις νέες υποχρεωτικές σημάνσεις στα ταξί.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και η οποία προέβλεπε ότι «Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) δύναται να προσδιορίζεται ο μορφότυπος της αναγραφής της παρ. 1, τα σημεία εντός της επιχείρησης στα οποία τίθεται η αναγραφή αυτή για τις εκάστοτε δραστηριότητες, ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης των αναγραφών αυτών, ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος». 

Στην πράξη, οι οδηγοί ταξί θα πρέπει άμεσα να αναρτήσουν στην πόρτα του αυτοκινήτου μια ταμπέλα (σε ελληνικά και αγγλικά) η οποία θα ενημερώνει τους πελάτες ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αν ο οδηγός αρνηθεί να δεχτεί πληρωμή μέσω κάρτας. Στην πράξη εφαρμόζεται η πρακτική των προηγούμενων ετών που έδινε το δικαίωμα στους πολίτες να μην πληρώσουν για μια συναλλαγή αν δεν λάβουν απόδειξη. Τώρα θα έχουν το ίδιο δικαίωμα αν δεν μπορέσουν να πληρώσουν με κάρτα. Μάλιστα η πινακίδα θα έχει και τον αριθμό για την κατάθεση της καταγγελίας η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί θα επισύρει την ποινή του προστίμου των 1000 ευρώ.

Είναι ένα από τα νέα μέτρα στα οποία καλούνται να ανταπεξέλθουν οι οδηγοί ταξί καθώς έχουν ήδη αντιμετωπίσει φέτος το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αλλά και την υποχρεωτική σύνδεση των ταξίμετρων με τα POS ώστε οι αποδείξεις να αποστέλλονται στις φορολογικές αρχές. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα οι ταμπέλες να τοποθετηθούν υποχρεωτικά και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Οι παραγωγοί στις λαϊκές είναι στη σχετική λίστα. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News