Business & Finance Τρίτη 30/07/2024, 18:49
BUSINESS & FINANCE

Booking.com: Βαριά καμπάνα 413 εκατ. ευρώ λόγω «καταχρήσεων»

Booking.com: Βαριά καμπάνα 413 εκατ. ευρώ λόγω «καταχρήσεων»

Αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμου ύψους 413 εκατ. ευρώ βρέθηκε η εταιρεία ηλεκτρονικών κρατήσεων ταξιδίων Booking.com, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρχής τήρησης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ισπανίας. Το πρόστιμο επιβλήθηκε, όπως ανακοινώθηκε, λόγω κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) της Ισπανίας διενήργησε έλεγχο στην εταιρεία και διαπίστωσε τουλάχιστον δύο παραβάσεις, που την ώθησαν στην επιβολή δύο προστίμων των 206,62 εκατ. ευρώ στην Booking.com.

Η αρχή έγινε το 2022, όταν υπήρξαν καταγγελίες από την Ένωση Ισπανών Διευθυντών Ξενοδοχείων και την Επαγγελματική Ένωση Ξενοδόχων της Μαδρίτης, που κατηγορούσαν την Booking.com ότι υποχρέωνε τα ξενοδοχεία να προσφέρουν τιμές ίσες ή χαμηλότερες από αυτές της ίδιας της πλατφόρμας και ότι χρέωνε υπερβολικές προμήθειες.

Μετά τις καταγγελίες διενεργήθηκε έλεγχος από την Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) της Ισπανίας και διαπιστώθηκαν τουλάχιστον δύο καταχρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως σήμερα.

Η εταιρεία φαίνεται ότι επέβαλε αθέμιτους εμπορικούς όρους σε ξενοδοχεία που βρίσκονται στην Ισπανία που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης κρατήσεων, εκμεταλλευόμενη το μερίδιο αγοράς της (από 70% έως 90%), περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό από άλλα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη CNMC, η Booking.com αναγκάζει τα ισπανικά ξενοδοχεία να ασκούν ένδικα μέσα στην Ολλανδία και όχι στην Ισπανία σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.

Για να διατηρήσει το υψηλό μερίδιο αγοράς της, η Booking.com ευνοεί ξενοδοχεία που της αποφέρουν μεγαλύτερα κόμιστρα, περιορίζοντας τη δυνατότητα εναλλακτικών παρόχων υπηρεσιών να πείσουν τα ξενοδοχεία να συνεργαστούν μαζί τους.

Η Booking.com ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει στο Ισπανικό Εθνικό Δικαστήριο κατά του τελικού ψηφίσματος που ανακοίνωσε η CNMC.

Διαβάστε επίσης:

Booking vs Airbnb: Ποιος κερδίζει στη μάχη του τουρισμού;

ΕΕΤΤ: Καταγγελίες και μέσω gov.gr για ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Η Booking.com θα καταβάλει 94 εκατ. ευρώ για τη διευθέτηση φορολογικής διαμάχης στην Ιταλία

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News