Business & Finance Τρίτη 30/07/2024, 11:53
BUSINESS & FINANCE

BP: Κέρδη άνω των προσδοκιών στο β’ τρίμηνο – Επενδύει στην πράσινη ενέργεια

BP: Κέρδη άνω των προσδοκιών στο β’ τρίμηνο – Επενδύει στην πράσινη ενέργεια

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη καθαρά κέρδη ισχυρότερα των προσδοκιών για το δεύτερο τρίμηνο και παράλληλα αύξησε το μέρισμά του, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις για σημαντικά χαμηλότερα περιθώρια διύλισης.

Συγκεκριμένα η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,8 δισ. δολαρίων αντί των προσδοκιών για 2,6 δισ. δολάρια.

Απόρροια των πολύ καλών αποτελεσμάτων ήταν να αυξήσει το μέρισμά της κατά 10%, στα 8 σεντς ανά μετοχή, από 7,27 σεντς. Διατήρησε επίσης το ποσοστό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της στα 1,75 δισ. δολάρια για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η Κέιτ Τόμσον, οικονομική διευθύντρια της BP, δήλωσε ότι η απόφαση της εταιρείας να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων «αντανακλά την εμπιστοσύνη που έχουμε στις επιδόσεις μας και στις προοπτικές μας για την παραγωγή μετρητών».

Η BP δήλωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι τα αδύναμα περιθώρια διύλισης και τα χαμηλότερα αποτελέσματα εμπορίας πετρελαίου θα μπορούσαν να πλήξουν τα αποτελέσματα της εταιρείας κατά το δεύτερο τρίμηνο κατά 700 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία επιβεβαίωσε σήμερα μια απομείωση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, εν μέρει λόγω ενός σχεδίου μείωσης των λειτουργιών του διυλιστηρίου της στο εργοστάσιο του Γκελζενκίρχεν στη Γερμανία.

Το καθαρό χρέος της BP διαμορφώθηκε στα 22,6 δισ. δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 23,7 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρείας αυξήθηκαν κατά 1,9% το πρωί της Τρίτης.

Η τιμή της μετοχής της BP καταγράφει πτώση περίπου 2,8% από την αρχή του έτους. Συγκριτικά, οι μετοχές της βρετανικής ανταγωνίστριας Shell έχουν σημειώσει άνοδο σχεδόν 8% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ οι μετοχές του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobil έχουν σημειώσει άλμα άνω του 16%.

«Δίνουμε έμφαση σε όλη την επιχείρηση και μειώνουμε το κόστος, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε δυναμική στην προσπάθειά μας να φτάσουμε στο 2025», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Murray Auchincloss.

«Το πρόσφατο πράσινο φως για την ανάπτυξη της Kaskida στην επιχείρηση στον Κόλπο του Μεξικού και η απόφασή μας να αναλάβουμε την πλήρη ιδιοκτησία της bp Bunge Bioenergia, μειώνοντας παράλληλα τα σχέδια για νέα έργα βιοκαυσίμων, καταδεικνύουν τη δέσμευσή μας να επιτύχουμε ως μια απλούστερη, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας εταιρεία», πρόσθεσε.

Επενδυτικά σχέδια

Η BP εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου, βιομηχανικής κλίμακας στο διυλιστήριο του Castellon στην Ισπανία.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για ένα έργο πράσινου υδρογόνου 100 MW στο διυλιστήριο Lingen στη Γερμανία, έως το τέλος του έτους.

Εμπιστοσύνη των επενδυτών

Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου της BP έρχονται καθώς η εταιρεία προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη στρατηγική της.
Οι αναλυτές της RBC Capital Markets δήλωσαν ότι η BP ανακοίνωσε «ανθεκτικά» κέρδη δεύτερου τριμήνου, «με μια μικρή υπεροχή στην τελική γραμμή που οφείλεται κυρίως σε ένα χαμηλότερο από το αναμενόμενο φορολογικό συντελεστή».

Πρόσθεσαν ότι η αύξηση του μερίσματος της BP ήρθε στο ανώτατο όριο των προσδοκιών της αγοράς, ενώ η μείωση του καθαρού χρέους «θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη», δεδομένου ότι η αύξηση του καθαρού χρέους είχε θεωρηθεί πρόσκομμα στην επενδυτική ατζέντα της BP.

Τους τελευταίους μήνες, η BP δέχθηκε πιέσεις από τις Bluebell Capital Partners να αυξήσει τις επενδύσεις της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και να μειώσει τις πράσινες δεσμεύσεις της.

Υπό την ηγεσία του Bernard Looney, ο οποίος παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο μετά από λιγότερο από τέσσερα χρόνια στη θέση του, η BP είχε υποσχεθεί ότι οι συνολικές εκπομπές της θα ήταν κατά 35% έως 40% χαμηλότερες έως το τέλος της δεκαετίας.

Η εταιρεία, η οποία ήταν ένας από τους πρώτους ενεργειακούς κολοσσούς που ανακοίνωσε σχέδια για τη μηδενικές εκπομπές «έως το 2050 ή νωρίτερα», έχει από τότε αμβλύνει αυτά τα σχέδια για το κλίμα. Η BP δήλωσε πέρυσι, επικαιροποιώντας τη στρατηγική της, ότι θα στοχεύσει αντ’ αυτού σε μείωση κατά 20% έως 30%, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να καλύψει τη ζήτηση.

Το Reuters ανέφερε στα τέλη Ιουνίου ότι ο διευθύνων σύμβουλος της BP Murray Auchincloss είχε επιβάλει πάγωμα των προσλήψεων και παύση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο ενός σχεδίου περικοπής δαπανών για την ενίσχυση των αποδόσεων. Η BP δήλωσε τότε ότι ο Auchincloss είχε εισαγάγει έξι προτεραιότητες «για να επιτύχει ως μια απλούστερη, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας εταιρεία».

Η Shell έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου την Πέμπτη, ενώ η Exxon Mobil και η Chevron θα ακολουθήσουν την Παρασκευή.
Η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor ανακοίνωσε την Τετάρτη πτώση 4% στα κέρδη δεύτερου τριμήνου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc και Reuters

Διαβάστε επίσης:

Στο τραπέζι και ρεύμα από πυρηνικές μονάδες

ΒΡ: Σταθερή στις επαναγορές μετοχών, παρότι μειώθηκε η ροή ρευστού

Gazprom: Μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στο ιστορικά χαμηλό ετήσιο επίπεδο το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News