Business & Finance Τρίτη 30/07/2024, 08:04
BUSINESS & FINANCE

Στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα μετά την επιδότηση

Στα 15 λεπτά η κιλοβατώρα μετά την επιδότηση

Στα χαµηλά επίπεδα των 10-15 ευρώ/µεγαβατώρα θα κυµανθούν οι επιδοτήσεις στα οικιακά τιµολόγια του Αυγούστου, σύµφωνα µε τις µέχρι τώρα εκτιµήσεις του ΥΠΕΝ. Το τελικό ύψος θα διαµορφωθεί στις 2 Αυγούστου, δηλαδή µία ηµέρα µετά την ανακοίνωση των τιµών στα πράσινα τιµολόγια από τους παρόχους. 

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η αποκλιµάκωση της χονδρεµπορικής τιµής στα 106,02 ευρώ/ΜWh χθες και στα 104,26 ευρώ/MWh σήµερα, από τα υψηλά των 137,27 ευρώ/MWh της προηγούµενης εβδοµάδας, σε συνδυασµό και µε το «σήµα» συγκράτησης των τιµών από τους ίδιους τους παρόχους που έστειλε την περασµένη εβδοµάδα η Protergia, περιορίζει σηµαντικά τις χρηµατοδοτικές ανάγκες για επιδοτήσεις για την ανακούφιση των οικιακών καταναλωτών από τις αναµενόµενες µεγάλες αυξήσεις. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι η συγκράτηση της τιµής της κιλοβατώρας τον Αύγουστο στα επίπεδα των 15 λεπτών και τα κονδύλια που θα απαιτηθούν θα καλυφθούν, όπως έχει προαναγγελθεί, από τον φόρο που θα επιβληθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Το ύψος του φόρου, σύµφωνα µε πληροφορίες, φέρεται να έχει «κλειδώσει» στο 10% επί της τιµής του φυσικού αερίου στον κόµβο του TTF και τα έσοδα που θα αντληθούν υπολογίζονται γύρω στα 40 εκατ. ευρώ. H σχετική νοµοθετική ρύθµιση πιθανότατα να κατατεθεί σήµερα στη Βουλή ή το αργότερο αύριο, και σε πρώτη φάση θα αφορά, σύµφωνα µε πληροφορίες, τις καταναλώσεις φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή του Ιουλίου. Η νοµοθετική ρύθµιση πιθανότατα να προβλέπει επέκταση της έκτακτης φορολογίας έως και τρεις µήνες, κάτι που άφησε ανοιχτό µε τις δηλώσεις του χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χαίροµαι διότι τις τελευταίες ηµέρες, ενδεχοµένως και ως αποτέλεσµα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιµές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα, αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγµή η κυβέρνηση θα είναι έτοιµη να παρέµβει όποτε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την οµαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός στον διάλογο που είχε µε την Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους. Εκανε λόγω για «ουρανοκατέβατα» κέρδη

Το τελικό ύψος της επιδότησης θα διαµορφωθεί στις 2 Αυγούστου, δηλαδή µία ηµέρα µετά την ανακοίνωση των τιµών στα πράσινα τιµολόγια.

των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία όπως είπε θα φορολογηθούν, σηµειώνοντας ότι «δεν µπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τις όποιες δυσλειτουργίες σε µια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόµη στο σηµείο της λειτουργίας που θα θέλαµε».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι χωρίς την κυβερνητική παρέµβαση µε την τρέχουσα χονδρεµπορική τιµή το πράσινο τιµολόγιο, στο οποίο βρίσκεται η πλειονότητα των καταναλωτών, θα επιβαρυνόταν µε αύξηση άνω του 60%.

Διαβάστε επίσης:

Εκκρεµότητες που κοστίζουν ακριβά στο ρεύμα

Πώς θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος

ΥΠΕΝ: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα

Μέτρα για το ρεύμα: Τι ισχύει για την εισφορά ηλεκτροπαραγωγής και την επιδότηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News