Η χώρα-έκπληξη που οδηγεί την κούρσα των εμβολιασμών
Μία έκπληξη έκρυβαν τα στοιχεία σημερινής ανάλυσης της UBS για την πορεία των προγραμμάτων εμβολιασμού σε 53 χώρες του πλανήτη. Όπως προκύπτει από το σχετικό πίνακα, η ευρωπαϊκή χώρα που κινείται γρηγορότερα από όλες τις άλλες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της δεν είναι άλλη από τη Σερβία.
Με 0,59 δόσεις ανά 100 άτομα πληθυσμού την ημέρα, η Σερβία είναι πρώτη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και τέταρτη παγκοσμίως, ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στις λιγοστές χώρες που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS, κινούνται αρκετά γρήγορα ώστε να έχουν εμβολιάσει το ένα τρίτο του πληθυσμού τους μέσα στο 2021. Μάλιστα, η Σερβία κινείται πιο γρήγορα και από το Ηνωμένο Βασίλειο, που προηγείται ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, με βάση το κριτήριο του ποσοστού του πληθυσμού της που έχει εμβολιάσει.
Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της UBS, η Ελλάδα δεν τα πηγαίνει και άσχημα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των εμβολιασμών, αφού χορηγεί 0,15 δόσεις ανά 100 άτομα πληθυσμού κάθε μέρα, κάτι που σημαίνει ότι έρχεται 14η παγκοσμίως.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Σερβία έχει εμβολιάσει 5,3 άτομα ανά 100 κατοίκους (καλύτερες επιδόσεις έχουν μόνο η Βρετανία και η Μάλτα), την ώρα που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,68 άτομα ανά 100 κατοίκους.
Το «ράλι» της Σερβίας
Πώς το κατάφερε αυτό; Η Σερβία έχει παραγγείλει 6,5 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσω της πρωτοβουλίας COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όμως μέχρι στιγμής έχει λάβει λιγοστά εμβόλια της Pfizer. Αντίθετα, αυτό το μήνα παρέλαβε 1 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου, ενώ περιμένει σύντομα και 40.000 δόσεις του ρωσικού σκευάσματος Sputnik V, με τις δύο κυβερνήσεις να συζητούν, μάλιστα, το ενδεχόμενο της τοπικής παραγωγής του ρωσικού εμβολίου.
Ως γνωστόν, η Σερβία διατηρεί στενούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Κίνα, καθώς το Πεκίνο έχει επενδύσει σημαντικά στη χώρα, την οποία ελπίζει να χρησιμοποιήσει ως περιφερειακή βάση για το σχέδιο Belt and Road.
Έτσι, την ώρα που γειτονικές χώρες όπως η Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και η Β. Μακεδονία δεν έχουν λάβει ακόμα εμβόλια, η Σερβία ξεκινά δυναμικά. «Κανείς δεν σέβεται τα συμβόλαια. Υπάρχουν απειλές για μηνύσεις σε όλη την Ευρώπη. Οι παραδόσεις έχουν σταματήσει, η παραγωγή έχει μείνει πίσω», είπε ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Και δεν παρέλειψε να επικρίνει τις πλουσιότερες χώρες γιατί αγόρασαν περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται. Κάποιες εύπορες χώρες παρήγγειλαν έως και έξι φορές περισσότερα εμβόλια από τον πληθυσμό τους, σαν να ήθελαν να εμβολιάσουν «όλα τα κουτάβια και τα γατάκια», με αποτέλεσμα άλλες χώρες να μην μπορούν να εμβολιάσουν τον κόσμο τους, είπε.
Ο Ρομπέν των Δασών των εμβολίων
«Αυτός είναι πόλεμος! Ένας πόλεμος για τις ζωές των ανθρώπων! Ένας πόλεμος για κάθε εμβόλιο!», είπε ο Βούτσιτς, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο. «Όλος ο κόσμος είναι ένας Τιτανικός. Οι πλούσιοι σώζουν τους εαυτούς τους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους», τόνισε.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Σερβία δεν θα ξεχάσει τις γειτονικές της χώρες, με αποτέλεσμα μερίδα του τύπου να του αποδίδει τον χαρακτηρισμό του «Ρομπέν των Δασών των εμβολίων». «Να έχετε στο νου σας τον ηγετικό ρόλο της Σερβίας στα Βαλκάνια. Πρέπει να προσφέρουμε ένα χέρι συνεργασίας στους γείτονές μας. Αυτοί είναι οι φίλοι και οι αδερφοί μας. Θα στείλουμε εμβόλια στη Βοσνία, στο Μαυροβούνιο και η Β. Μακεδονία», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News