BUSINESS & FINANCE

Οι πληρωμές µε κάρτες κυριαρχούν – Τρίτη η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Οι πληρωμές µε κάρτες κυριαρχούν – Τρίτη η Ελλάδα στην Ευρωζώνη

Την υπεροχή των καρτών µεταξύ των ηλεκτρονικών πληρωµών στη χώρα µας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι η 3η χώρα από πλευράς κατάταξης µε το υψηλότερο ποσοστό πληρωµών µέσω καρτών µεταξύ των 20 χωρών της Ευρωζώνης. Το ποσοστό αυτό διαµορφώθηκε στο 73,3% το β΄ εξάµηνο του 2023 και αποτελεί το 3ο µεγαλύτερο µετά τη Λιθουανία και την Πορτογαλία, µε αντίστοιχα ποσοστά 77,8% και 76,1%.

Την ίδια στιγµή οι µεταφορές πιστώσεων, δηλαδή οι πληρωµές από λογαριασµό σε λογαριασµό αποτελούν το 22,5% των ηλεκτρονικών πληρωµών στη χώρα µας, ενώ οι πάγιες εντολές αντιπροσωπεύουν µόλις το 1,1% των ηλεκτρονικών πληρωµών, έναντι 15% που είναι ο µέσος όρος στην Ευρωζώνη.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΕΚΤ:

• Ο συνολικός αριθµός πληρωµών χωρίς µετρητά στη Ζώνη του Ευρώ το β΄ εξάµηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 6,6% στα 71,2 δισ. σε σύγκριση µε το δεύτερο εξάµηνο του 2022, ενώ η συνολική αξία µειώθηκε κατά 7,2% στα 111,4 τρισ. ευρώ.

• Οι πληρωµές µε κάρτα αντιπροσώπευαν το 56% του συνολικού αριθµού πληρωµών χωρίς µετρητά, οι µεταφορές πίστωσης το 21%, οι άµεσες χρεώσεις (πάγιες εντολές) το 15% και οι πληρωµές µε ηλεκτρονικό χρήµα (emoney), όπως οι προπληρωµένες κάρτες, το 6%.

Η υπεροχή των καρτών ως µέσου πληρωµών δεν αποτελεί ελληνικό φαινόµενο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΚΤ, πρόκειται για τον ταχύτερα αναπτυσσόµενο κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωµών, ο οποίος το β΄ εξάµηνο του 2023 κατέγραψε αύξηση του αριθµού των συναλλαγών κατά 10,3% σε σύγκριση µε το β΄ εξάµηνο του 2022 – στα 39,6 δισ. Η αξία των συναλλαγών µε κάρτες αυξήθηκε κατά 7,3% σε 1,6 τρισ. ευρώ. Η σύγκριση όµως µε άλλες χώρες, όπως η Γερµανία και λιγότερο η Ιταλία, η Ολλανδία και η Αυστρία καταδεικνύει ότι υπάρχει µια πιο «ισορροπηµένη» κατανοµή µεταξύ των διαφορετικών επιλογών ηλεκτρονικών πληρωµών, όπως οι µεταφορές πιστώσεων και οι πάγιες εντολές, που αποτελούν έναν παρεµφερή τρόπο πληρωµής στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερµανία οι πληρωµές µέσω καρτών αντιπροσωπεύουν το 42,1% των ηλεκτρονικών πληρωµών, οι µεταφορές πιστώσεων το 25,2% και οι άµεσες χρεώσεις (πάγιες εντολές) το 32,6%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ιταλία είναι 55,3%, 15,8% και 9,4%, ενώ ένα σηµαντικό ποσοστό της τάξης του 16,7% αντιπροσωπεύουν οι πληρωµές µε ηλεκτρονικό χρήµα (e-money). Στην Ολλανδία οι πληρωµές µε κάρτα αντιπροσωπεύουν το 49,6%, οι µεταφορές πίστωσης το 31,7% και οι άµεσες χρεώσεις το 18,3%, ενώ στην Αυστρία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 56,6%, 25% και 16,9%.

Η εικόνα αυτή αναµένεται να αλλάξει σταδιακά µετά τον νέο κανονισµό που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο οποίος καθιστά αφενός υποχρεωτική την παροχή άµεσων µεταφορών πίστωσης, εξοµειώνοντας ουσιαστικά τα απλά εµβάσµατα µε τις πληρωµές που εκτελούνται σε µερικά δευτερόλεπτα. Αφετέρου ο ίδιος κανονισµός ρυθµίζει την τιµολόγηση, έτσι ώστε οι άµεσες πληρωµές να µην τιµολογούνται ακριβότερα από τις απλές µεταφορές χρηµάτων µεταξύ λογαριασµών. Τέλος, επιβάλλει διαδικασίες επαλήθευσης του ονόµατος του δικαιούχου της πληρωµής (IBAN name check), ενισχύοντας την ασφάλεια και την αποτελεσµατικότητα. Στόχος της Ε.Ε. είναι να διευρύνει το ποσοστό των άµεσων πληρωµών στο σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωµών, ενισχύοντας το µερίδιό τους ακόµη και για µεταφορές µικρότερων ποσών.

Το IRIS

Στην Ευρώπη τα σχήµατα άµεσων πληρωµών, όπως το ελληνικό IRIS που λανσάρει η ∆ΙΑΣ, αποτελούν το κύριο εργαλείο για πληρωµές µέσω e-commerce.

Το µεγαλύτερο σχήµα είναι το Blik στην Πολωνία, µέσω του οποίου διενεργείται το 67% του e-commerce στη χώρα, ενώ αντίστοιχα ισχυρά σχήµατα είναι αυτό της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Γερµανίας κ.λπ., τοπικά δηλαδή σχήµατα που κυριαρχούν έναντι των συστηµάτων πληρωµών, όπως της Visa και της MasterCard.

Η υποχρέωση όλων των ελεύθερων επαγγελµατιών να προσφέρουν τη δυνατότητα πληρωµής µέσω IRIS Payments έως τα τέλη Αυγούστου –η υποχρέωση θα επεκταθεί και στα φυσικά εµπορικά σηµεία– αναµένεται να αυξήσει τις άµεσες χρεώσεις. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη µείωση στο 0,20% της προµήθειας για τους ελεύθερους επαγγελµατίες που επιλέγουν να δέχονται πληρωµές µέσω του IRIS Payments έως 500 ευρώ την ηµέρα (µε ελάχιστο όριο τα 0,02 ευρώ και ανώτατο όριο το 1 ευρώ), καθιστώντας έτσι τη δυνατότητα αυτή φθηνότερη από την προµήθεια που πληρώνουν όταν αποδέχονται ηλεκτρονικές πληρωµές µε κάρτα.

Η Alpha Bank προσφέρει τη σχετική δυνατότητα δωρεάν, ενώ η Eurobank, για πληρωµές έως 500 ευρώ επιβάλλει προµήθεια 0,00%, η οποία κλιµακώνεται από 10 λεπτά του ευρώ έως και 2,5 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα για πληρωµές από 1 έως 5 ευρώ επιβάλλει προµήθεια 0,01 ευρώ και για συναλλαγές άνω των 5 ευρώ επιβάλλει προµήθεια 0,3%.

Διαβάστε επίσης:

Εσοδα 1,8 δισ. από προμήθειες για τις τράπεζες το 2023

Δάνεια προς επιχειρήσεις: Αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. τον Ιούνιο – Οι λόγοι

Τράπεζες: Γιατί τα επιτόκια καταθέσεων είναι χαµηλά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News