Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 14:03
BUSINESS & FINANCE

Πλήγμα για την Apple – Δεν είναι πια στο top-5 των πωλητών κινητών στην Κίνα

Πλήγμα για την Apple – Δεν είναι πια στο top-5 των πωλητών κινητών στην Κίνα

Η Apple έχασε έδαφος στην αγορά της Κίνας το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο καθώς πήραν προβάδισμα εγχώριες εταιρείες όπως η Huawei στην αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Οι πωλήσεις IPhone κατέγραψαν πτώση κατά 3,1% στην Κίνα, ενώ αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση οι πωλήσεις ανταγωνιστών εταιρειών με Android, σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης της αγοράς IDC. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Apple εκτοπίστηκε από τη λίστα με τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων στη χώρα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Το iPhone, εμβληματικό προϊόν στην αυτοκρατορία της Apple, δεν κατάφερε να διατηρήσει τη συνήθη δημοτικότητά του στην Κίνα φέτος, με τους λιανοπωλητές και την ίδια την Apple να καταφεύγουν σε σημαντικές εκπτώσεις. Σημαντική αιτία στην επιβράδυνση των πωλήσεων ήταν η προβληματική οικονομία της χώρας, ενώ η Huawei ηγήθηκε της «αντεπίθεσης» των Android κινητών κατέχοντας την πρώτη θέση στην αγορά.

Πλήγμα για την Apple – Δεν είναι πια στο top-5 των πωλητών κινητών στην Κίνα-1

Ωστόσο, τα στοιχεία ποικίλλουν καθώς η ερευνών αγοράς Canalys ανακοίνωσε μείωση 3,9% στις αποστολές iPhone στην Κίνα κατά την περίοδο αυτή. Η Counterpoint Research, η οποία παρακολουθεί τις πωλήσεις σε τελικούς χρήστες, είδε πτώση 5,7% για το iPhone.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η Apple φαινόταν να βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, όταν τα κυβερνητικά στοιχεία του Πεκίνου έδειξαν αύξηση άνω του 40% τον Απρίλιο και τον Μάιο. Αλλά οι πωλήσεις μειώθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω ανησυχιών για την κερδοφορία των τοπικών συνεργατών της, σύμφωνα με την IDC.

Υπάρχει επίσης μια ασυμφωνία μεταξύ των στοιχείων που ανακοινώνει η κυβέρνηση και αυτών που ανακοινώνουν οι εταιρείες ερευνών όπως η IDC. Οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίων καταγράφουν τον αριθμό των smartphones που έχουν καταχωρηθεί από την κυβέρνηση πριν αποσταλούν στα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Η IDC εξετάζει τις πραγματικές παραδόσεις σε συνεργάτες λιανικής, οι οποίες συσχετίζονται στενότερα με τις πωλήσεις.

Το τελευταίο τρίμηνο, η ανάκαμψη της Huawei, της οποίας οι αποστολές βελτιώθηκαν κατά 50%, και ο σκληρός ανταγωνισμός από τοπικούς «παίκτες» όπως η Vivo και η Xiaomi Corp. έφεραν την Apple στην έκτη θέση της αγοράς, σύμφωνα με την IDC. Αυτό συνέβη σε ένα τρίμηνο όπου οι αποστολές iPhone παγκοσμίως σταθεροποιήθηκαν. Σημειωτέον ότι η Apple θα ανακοινώσει τα κέρδη της για την περίοδο αυτή την 1η Αυγούστου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία στοχεύει να αποστείλει τουλάχιστον 90 εκατομμύρια συσκευές iPhone 16 το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η εταιρεία δήλωσε στους προμηθευτές και τους συνεργάτες της ότι στοχεύει σε αύξηση περίπου 10% στις αποστολές των νέων iPhone σε σύγκριση με τους προκατόχους τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ο Steve Jobs είχε προβλέψει τα AI chatbots από το 1983!

Apple: Συμφωνία με την ΕΕ – Ανοίγει το σύστημα πληρωμών σε άλλους παρόχους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News