Business & Finance Παρασκευή 26/07/2024, 09:16
BUSINESS & FINANCE

Δάνεια προς επιχειρήσεις: Αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. τον Ιούνιο – Οι λόγοι

Δάνεια προς επιχειρήσεις: Αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. τον Ιούνιο – Οι λόγοι

Σηµαντική αύξηση των νέων δανείων προς επιχειρήσεις κατά 3,1 δισ. ευρώ καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούνιο, ανεβάζοντας τον δανεισµό των επιχειρήσεων από τα 75,7 δισ. ευρώ τον Μάιο στα 78,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ετσι, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις κατέγραψε διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 10,3%. Η ενίσχυση είναι αποτέλεσµα της µεγέθυνσης της οικονοµίας που πυροδοτεί, µεταξύ άλλων, και η άνοδος του τουρισµού. Οφείλεται ωστόσο σε σηµαντικό βαθµό και στην εκτίναξη των νέων εκταµιεύσεων από τις τράπεζες για τη χρηµατοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και των άλλων χρηµατοδοτικών προγραµµάτων προς τις επιχειρήσεις. Η χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων υποβοηθείται από δάνεια της ΕΤΕπ, µε την υπογραφή χθες από τις τέσσερις συστηµικές τράπεζες ενός νέου πακέτου εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα καλύψει νέες χρηµατοδοτήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ µε ευνοϊκούς όρους για εταιρείες µεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σηµαντική άνοδο των νέων δανείων προς επιχειρήσεις κατά 3,1 δισ. ευρώ καταγράφουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Ιούνιο, επαναφέροντας την πιστωτική επέκταση σε διψήφιο ανοδικό ποσοστό της τάξης του 10,3%.

Η αύξηση των εκταµιεύσεων από τις τράπεζες σε συνδυασµό µε την ενίσχυση των τουριστικών εσόδων εκτίναξε και τις καταθέσεις των επιχειρήσεων πάνω από 3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε σχέση µε τον Μάιο, ανεβάζοντας το σύνολο των καταθέσεων που τηρούν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά στα 194,8 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Δάνεια προς επιχειρήσεις: Αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. τον Ιούνιο – Οι λόγοι-1

Από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί κατά 5,1 δισ. ευρώ, το µεγαλύτερο µέρος των οποίων –κοντά στα 4 δισ. ευρώ– προέρχεται από την αύξηση των υπολοίπων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες, οι οποίες από τα 45 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν στα 49 δισ. ευρώ.

Κατά 1,1 δισ. ευρώ έχουν αυξηθεί οι αποταµιεύσεις των νοικοκυριών, οι οποίες στα τέλη Ιουνίου ανήλθαν στα 145,8 δισ. ευρώ από 144,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Η σηµαντική αύξηση είναι αποτέλεσµα της µεγέθυνσης της οικονοµίας, που πυροδοτεί µεταξύ άλλων και η άνοδος του τουρισµού.

Οφείλεται ωστόσο σε σηµαντικό βαθµό και στην εκτίναξη των νέων εκταµιεύσεων από τις τράπεζες για τη χρηµατοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και των άλλων χρηµατοδοτικών προγραµµάτων προς τις επιχειρήσεις.

Οι νέες εκταµιεύσεις που κατά παράδοση «επισπεύδονται» στο τέλος κάθε τριµήνου λόγω και του κλεισίµατος των ισολογισµών των τραπεζών «φουσκώνουν» προσωρινά τα υπόλοιπα των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες, έως ότου τα κεφάλαια αυτά αναλωθούν και γίνουν δαπάνες για νέες επενδύσεις.

Η επιτάχυνση των χρηµατοδοτήσεων το β΄ τρίµηνο του έτους είχε προβλεφθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς οι εκταµιεύσεις υπολείπονταν σηµαντικά σε σχέση µε τις υπογεγραµµένες συµβάσεις του Ταµείου Ανάκαµψης και αναµένεται να επιταχυνθούν περαιτέρω τα επόµενα δύο χρόνια προκειµένου να επιτευχθεί η απορρόφηση των πόρων.

Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΤτΕ που δείχνουν ότι η καθαρή ροή χρηµατοδότησης –αποτυπώνει τις νέες εκταµιεύσεις µετά τις αποπληρωµές υφιστάµενων οφειλών– προς τις επιχειρήσεις εκτινάχθηκε τον Ιούνιο κατά 3,1 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον δανεισµό των επιχειρήσεων από τα 75,7 δισ. ευρώ τον Μάιο στα 78,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Ετσι η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις κατέγραψε διψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 10,3%, ενώ υψηλή –στα 2,6 δισ ευρώ– ήταν και η καθαρή ροή χρηµατοδότησης προς τις εταιρείες του µη χρηµατοπιστωτικού τοµέα, εξαιρουµένων δηλαδή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ανάκαµψη των χορηγήσεων µε οδηγό τα καταναλωτικά δάνεια, που καταγράφουν πιστωτική επέκταση µε ρυθµό 5,5%, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα στα 8,8 δισ. ευρώ και τη µηνιαία καθαρή ροή χρηµατοδότησης στα 120 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, υποτονική παραµένει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, που συνεχίζει να καταγράφει πιστωτική συρρίκνωση κατά -2,9% και αρνητική µηνιαία ροή χρηµατοδότησης κατά -43 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας περαιτέρω τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων στα 27,4 δισ. ευρώ από 28,2 δισ. ευρώ στις αρχές του 2024.

Τα δάνεια της ΕΤΕπ

Η χρηµατοδότηση των επιχειρήσεων υποβοηθείται από δάνεια της ΕΤΕπ, µε την υπογραφή χθες από τις τέσσερις συστηµικές τράπεζες ενός νέου πακέτου εγγυήσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα καλύψει νέες χρηµατοδοτήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ µε ευνοϊκούς όρους για εταιρείες µεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επιλέξιµες είναι οι επιχειρήσεις µε 250 έως 3.000 εργαζοµένους, οι οποίες θα µπορούν να λαµβάνουν δάνεια µε ευνοϊκούς όρους µέσω των τεσσάρων τραπεζών για τη χρηµατοδότηση των αναγκών τους σε κεφάλαιο κίνησης και των επενδύσεών τους. Στο πλαίσιο του προγράµµατος η ΕΤΕπ δεσµεύεται να καλύψει δάνειο προς δάνειο το 50% των ζηµιών που ενδέχεται να προκύψουν σε χαρτοφυλάκια νέων χρηµατοδοτήσεων ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα χορηγήσουν οι τέσσερις συµµετέχουσες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς. Οι νέες αυτές συµφωνίες, οι οποίες αποτελούν µέρος πανευρωπαϊκού προγράµµατος εγγυήσεων της ΕΤΕπ, αναµένεται να κινητοποιήσουν συνολικά νέα κεφάλαια ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ προς επιλέξιµες εταιρείες µεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα, αν ληφθούν υπόψη οι ίδιοι πόροι και οι πόροι τρίτων που αναµένεται να αντληθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Εκτίναξη καταθέσεων κατά 3,8 δισ. τον Ιούνιο – Αλμα και στα δάνεια

Τράπεζες: Γιατί τα επιτόκια καταθέσεων είναι χαµηλά

Τράπεζες: Μειώθηκαν τα επιτόκια δανείων και τα περιθώρια τον Μάιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News