Business & Finance Σάββατο 27/07/2024, 08:29
BUSINESS & FINANCE

Ελληνικό: Δάνεια 670 εκατ. ευρώ για τα δύο εμπορικά κέντρα

Ελληνικό: Δάνεια 670 εκατ. ευρώ για τα δύο εμπορικά κέντρα

Με τραπεζικό δανεισµό θα χρηµατοδοτηθεί στην παρούσα φάση το κόστος ανάπτυξης των δύο εµπορικών κέντρων της Lamda Development στο Ελληνικό. Η εισηγµένη βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγµατεύσεων για την υπογραφή νέας δανειακής σύµβασης, ύψους 670 εκατ. ευρώ, µέσω της οποίας θα καλυφθεί το σύνολο των απαιτούµενων χρηµατοδοτικών αναγκών για την κατασκευή τόσο του Riviera Galleria, όσο και του Ellinikon Mall.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυσή της η Axia Research, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το συνολικό κόστος αναµένεται να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ, υπολογίζοντας και το κόστος της γης αλλά και των συναφών έργων υποδοµής. Εξ αυτών, 187 εκατ. ευρώ έχουν ήδη δαπανηθεί µέσω ενδοεταιρικών κινήσεων, καθώς η Lamda Malls θα είναι ο φορέας ανάπτυξης, αλλά και η εταιρεία διαχείρισης και εκµετάλλευσης των νέων εµπορικών κέντρων.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστεί το πρόσκαιρο «εµπόδιο» που προέκυψε λόγω της απόφασης να µετατεθεί σε µεταγενέστερο χρόνο η εισαγωγή των µετοχών της θυγατρικής εταιρείας των εµπορικών κέντρων του οµίλου Lamda Development. Υπενθυµίζεται ότι ένα µέρος της χρηµατοδότησης για την κατασκευή των νέων κέντρων στο Ελληνικό επρόκειτο να προέλθει από τα έσοδα που θα αντλούσε η εταιρεία από την εισαγωγή της Lamda Malls (100% θυγατρική της Lamda Development) στο Χρηµατιστήριο Αθηνών. Η δηµόσια εγγραφή των µετοχών είχε προγραµµατιστεί για τις αρχές του καλοκαιριού, όπως είχε αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύµβουλος της εισηγµένης, σε προηγούµενες δηµόσιες τοποθετήσεις του. Από τη διαδικασία αναµενόταν η άντληση κεφαλαίων ύψους 150 εκατ. ευρώ, µε το µεγαλύτερο µέρος αυτών να αφορά τη χρηµατοδότηση των έργων στο Ελληνικό για τα δύο εµπορικά κέντρα.

Ωστόσο, όπως είχε φανεί ήδη από το προηγούµενο διάστηµα, η διοίκηση της Lamda αποφάσισε να «παγώσει» κάθε σχετική κίνηση, παρότι µάλιστα η συγκυρία, µε βάση τουλάχιστον τις επιδόσεις των εν λειτουργία εµπορικών κέντρων, αλλά και την πρόοδο του έργου στο Ελληνικό, πιθανώς να ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή. Ο λόγος είναι ότι οι συνθήκες στη χρηµατιστηριακή αγορά δεν ήταν το ίδιο θετικές για µια δηµόσια εγγραφή, καθώς, όπως εξήγησε και ο κ. Αθανασίου στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Lamda, η διάθεση των µετοχών θα έπρεπε να γίνει µε σηµαντικό discount ύψους 30%, ενδεχοµένως ακόµη και 35% επί της αξίας του χαρτοφυλακίου. Ο λόγος που ζητούνται αυτές οι «εκπτώσεις» έγκειται στις γενικότερες αρνητικές συνθήκες που έχουν διαµορφωθεί διεθνώς για τον τοµέα των ακινήτων, λόγω των υψηλών επιτοκίων, τάση που, όπως φαίνεται από τα ζητούµενα discount, έχει επηρεάσει και τις εγχώριες εταιρείες του κλάδου.

Το ίδιο discount ζητήθηκε και τελικά «πληρώθηκε» και από τη Noval Property, στο πλαίσιο της πρόσφατης δηµόσιας εγγραφής των µετοχών της. Αυτό έγινε και λόγω του ότι η εταιρεία είχε εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που της είχε δοθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειµένου να εισαγάγει τις µετοχές της στο Χρηµατιστήριο Αθηνών, όπως είναι υποχρεωµένη βάσει του θεσµικού πλαισίου για τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυµες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία). Στην περίπτωση όµως της Lamda Malls, όπως τόνισε και ο κ. Αθανασίου, «δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουµε σε µια δηµόσια εγγραφή µε τέτοιες αποτιµήσεις. Αν αλλάξουν οι συνθήκες, θα το επανεξετάσουµε. Η εταιρεία έχει την απαιτούµενη ρευστότητα και δεν χρειάζεται άµεσα κεφάλαια».

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι σήµερα έχουν υπογραφεί προσύµφωνα µίσθωσης του 70% συνολικής µεικτής εκµισθώσιµης επιφάνειας στο Ellinikon Mall και του 62% του Riviera Galleria και µάλιστα σε υψηλότερες τιµές σε σχέση µε τα υφιστάµενα µισθώµατα στα εν λειτουργία εµπορικά κέντρα της εταιρείας. Στόχος της Lamda είναι τα ποσοστά αυτά να ανέλθουν σε 83% και 75% αντίστοιχα έως το τέλος του έτους. Το Ellinikon Mall θα φιλοξενεί 280 καταστήµατα και το Riviera Galleria 100 καταστήµατα.

Οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει και για τα δύο κέντρα, µε το Ellinikon Mall να αναµένεται ότι θα λειτουργήσει το δεύτερο εξάµηνο του 2027, ενώ το Riviera Galleria, που βρίσκεται στο παραλιακό µέτωπο, αναµένεται να είναι έτοιµο ένα χρόνο νωρίτερα, κατά το δεύτερο µισό του 2026.

Mε βάση τις προβλέψεις της Axia, κατά τον πρώτο πλήρη χρόνο λειτουργίας του Ellinikon Mall των 100.000 τ.µ., το 2028, θα αποφέρει συνολικά έσοδα 92 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη EBITDA 74 εκατ. ευρώ, ενώ η µεικτή εµπορική του αξία θα ανέρχεται σε 1,13 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το Riviera Galleria των 19.000 τ.µ. θα είναι µεικτής εµπορικής αξίας 280 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας ετήσια έσοδα 21 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 17 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Lamda Development: Περιθώριο ανόδου 65% βλέπει η Axia – Απαντά στις ανησυχίες των επενδυτών

Lamda Development: Η κρυμμένη αξία 1,33 δισ. ευρώ – Η εξέλιξη των έργων στο Ελληνικό

Τα σχέδια του Γ. Προκοπίου στο Ελληνικό – Γιατί αγόρασε το 2% της Lamda Development

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News