Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 14:01
BUSINESS & FINANCE

Revolut: Πήρε τραπεζική άδεια στη Βρετανία μετά από τριετή αναμονή

Revolut: Πήρε τραπεζική άδεια στη Βρετανία μετά από τριετή αναμονή

Η βρετανική fintech startup Revolut ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έλαβε τραπεζική άδεια με περιορισμούς από την Αρχή Εποπτικής Ρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά από τριετή αναμονή.

Η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο έχει πλέον χρόνο να δημιουργήσει την τραπεζική υποδομή και τις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την επίσημη έναρξη λειτουργίας της. Η Revolut υπέβαλε για πρώτη φορά αίτηση για την τραπεζική της άδεια το 2021, αλλά αντιμετώπισε μακροχρόνιες καθυστερήσεις.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Revolut και για τους πελάτες μας. Είναι τεράστια ευθύνη να είσαι τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εργαστούμε αδιάκοπα για να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες που βελτιώνουν τη χρηματοοικονομική ζωή όλων όσοι χρησιμοποιούν τη Revolut», ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος της Revolut στο Ηνωμένο Βασίλειο Francesca Carlesi.

Η τραπεζική άδεια του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέψει στη Revolut να δέχεται καταθέσεις πελατών και να εκδίδει δάνεια και πιστωτικές κάρτες. ‘Εχει δε να αντιμετωπίσει και άλλα αντίστοιχες τράπεζες, όπως η Monzo και η Starling, οι οποίες στοχεύουν να ανταγωνιστούν παραδοσιακούς τραπεζικούς παίκτες όπως η Barclays.

Ένα από τα βασικά ζητήματα γύρω από την καθυστέρηση στη λήψη τραπεζικής άδειας ήταν ότι η μετοχική δομή της Revolut δεν συνάδει με τους κανόνες της PRA. Οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές απαίτησαν από την εταιρεία να μετατρέψει τις έξι κατηγορίες μετοχών της σε κοινές μετοχές.

Η Revolut έχει έκτοτε επιλύσει αυτό το πρόβλημα, συνάπτοντας συμφωνία για την αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας της με τον μεγάλο Ιάπωνα επενδυτή τεχνολογίας SoftBank.

Η τραπεζική άδεια έρχεται μετά την επιστροφή των οικονομικών μεγεθών της Revolut σε ισχυρότερη βάση το 2023. Αυτόν τον μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων του 2023 ύψους 438 εκατ. στερλινών (545 εκατ. δολαρίων), γυρνώντας στα θετικά αποτελέσματα από ζημίες προ φόρων ύψους 25,4 εκατ. στερλινών το 2022. Τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 95% σε 1,8 δισ. στερλίνες, από 920 εκατ. στερλίνες το 2022. 

moneyreview.gr με πληροφορές από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News