BUSINESS & FINANCE

Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε όλους τους επιχειρηματικούς της στόχους

Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε όλους τους επιχειρηματικούς της στόχους

Ευρεία αναγνώριση των μετόχων, των εποπτών και των πελατών της Εθνικής Tράπεζας συνιστούν τα θετικά αποτελέσματα που επιδεικνύει σε όλους
τους τομείς η ΕΤΕ και τα οποία οδηγούν στην απόφαση για την διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε 4,5% μερισματική απόδοση. Αυτό δήλωσε ο CEO της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς απευθυνόμενος στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στο πλαίσιο της οποίας δήλωσε «περήφανος που αναγνωρίστηκε η προσπάθειά μας».

Πειστήρια για την αναγνώριση αυτής της προσπάθειας αποτελούν όπως είπε «η μεγάλη επιτυχία διάθεσης του 22% από το ΤΧΣ και η άνοδος της τιμής της μετοχής που σημειώθηκε και μετά την διάθεση από μετόχους που δεν συμμετείχαν στο στάδιο της διάθεσης μετοχών». Όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Γκίκας Χαρδούβελης «η δημόσια προσφορά του 22% υπερκαλύφθηκε πάνω από 8 φορές και πρόκειται για μια πρωτοφανή επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το 80% των προσφερόμενων μετοχών διατέθηκαν σε διεθνείς επενδυτές και πάνω από τα 2/3 αυτών σε επενδυτικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου ορίζοντα».

Αντίστοιχη επιβράβευση της προσπάθειας συνιστά η πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΕΤΕ από τον οίκο Moody’s κατά 2 βαθμίδας, τοποθετώντάς την κατά πάνω από την βαθμολογία του δημοσίου,  όπως επίσης και η αντίστοιχη αξιολόγηση από την DBRS. «Η ΕΤΕ κατατάσσεται στην 5η καλύτερη θέση μεταξύ 109 συστημικών τραπεζών με βάση τα αποτελέσματα του stress test και μετά την διανομή μερίσματος στους μετόχους, συνεχίζει να ενισχύει τα κεφαλαιακά της αποθέματα, υλοποιώντας παράλληλα πρωτοποριακές επενδύσεις σε τεχνολογία», κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου στοιχείο επιβράβευσης συνιστά η ισχυρή αξιοπιστία στην εκτέλεση των επιχειρηματικών στόχων και του προγράμματος μετασχηματισμού καθώς εκτελέσαμε όπως είπε, «αποτελεσματικά όλες τις στρατηγικές ενέργειες που είχαμε προαναγγείλει». Μεταξύ αυτών η απόδοση ενσώματων κεφαλαίων που διαμορφώθηκε άνω του 18%, η επίτευξη κεφαλαιακής επάρκειας 18,4% από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι δείκτες ρευστότητας, ικανοποιώντας τις εποπτικές απαιτήσεις μέσω της αποπληρωμής του προγράμματος TLTRO.

Σε ότι αφορά τους πελάτες μας «πριν από 5 χρόνια οι πελάτες μας εμπιστεύονταν αλλά δεν μας θεωρούσαν επαρκώς αποτελεσματικούς». Σήμερα σημείωσε «έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες και το 98% εκτελείται από εναλλακτικά κανάλια, ενώ το 60% μέσω mobile και internet banking». «Το ταξίδι δεν έχει τέλος» επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, εκτιμώντας ότι «το μέλλον προβλέπεται να είναι σταθερό και ότι θα υπάρξει ισχυρή ζήτηση δανεισμού». Έχοντας διοχετεύσει στην αγορά 7 δισ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα 3 χρόνια, προβλέπεται ενίσχυση της ζήτησης τόσο για επιχειρηματικά όσο και για στεγαστικά δάνεια. Με δεδομένο ότι παρά το γεγονός ότι η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει το 50%, αλλά μέχρι σήμερα έχει διατεθεί μόνο το 20%,  το όφελος είναι μπροστά μας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δ.Σ. Γκίκας Χαρδούβελης. «Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα πρώτης επιλογής», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς κάνοντας ειδική αναφορά στο rebranding, που αποτελεί μέρος του σχεδίου μετασχηματισμού.

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Εγκρίθηκε μέρισμα 332 εκατ. ευρώ μετρητά

Ψάλτης: Καταλύτης ανάπτυξης η συνεργασία της Alpha Bank με την UniCredit

Καραβίας: H Eurobank επέστρεψε στην επιχειρηματική κανονικότητα

Τράπεζες: «Ευρωπαϊκό» μέρισμα έως το 2026

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News