Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 08:49 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
BUSINESS & FINANCE

Χρηματοδότηση 19 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η fintech Plum

Χρηματοδότηση 19 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η fintech Plum

Στο ραντάρ των επενδυτών εξακολουθεί να βρίσκεται ο κλάδος του fintech και των χρηµατοπιστωτικών υπηρεσιών, που αν και είδε τις επενδύσεις του το 2023 να µειώνονται πάνω από το µισό, στα 43 δισ. δολ. από σχεδόν 90 δισ. το 2022, εντούτοις τα venture capital funds παρέµειναν ενθουσιασµένα για τις προοπτικές του κλάδου παγκοσµίως, εκτιµώντας πως θα κλείσουν αρκετά deals κατά την τρέχουσα χρονιά.

Ενα από αυτά ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για τη χρηµατοδότηση ύψους 16 εκατ. στερλινών (περίπου 19 εκατ. ευρώ) της ελληνικών συµφερόντων Plum, εταιρείας που άρχισε να γίνεται γνωστή και στην Ελλάδα στις αρχές του 2023, όταν λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα µας η εφαρµογή διαχείρισης αποταµιεύσεων και επενδύσεων που έχει αναπτύξει. Η εταιρεία, δηµιούργηµα του Κύπριου ιδρυτή και διευθύνοντος συµβούλου Βίκτωρ Τροκούδη, έχει έδρα το Λονδίνο και απασχολεί συνολικά 190 άτοµα, εκ των οποίων 95 στην Αθήνα. Μέσω της εφαρµογής της δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εξοικονοµούν χρήµατα, να αποταµιεύουν, αλλά και να τα επενδύουν ακόµη και σε µετοχές ορισµένων από τις µεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσµίως, όπως Amazon, Meta, Tesla κ.ά. H εταιρεία, κατόπιν έγκρισης του χρήστη, αποκτά πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασµό και µέσω ενός αλγορίθµου σκανάρει τις τραπεζικές του συναλλαγές, αναλύει τα έσοδα και έξοδά του και πραγµατοποιεί για λογαριασµό του τακτικές αποταµιεύσεις τις οποίες αποθηκεύει σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Το αντικείµενό της αποδείχθηκε ιδιαίτερα δηµοφιλές κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, περίοδο όπου οι καταναλωτές φοβούµενοι στην αρχή τις επιπτώσεις της πανδηµίας στράφηκαν στην αποταµίευση. Μέσω της εφαρµογής, πάνω από 2 εκατ. χρήστες έχουν αποταµιεύσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, προσφέρει στους χρήστες καταθετικά προϊόντα, επενδύσεις σε αµοιβαία κεφάλαια και σε ETFs. Η εταιρεία, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, συγκέντρωσε 13,4 εκατ. λίρες Aγγλίας (15,96 εκατ. ευρώ) από θεσµικούς επενδυτές, στους οποίους περιλαµβάνεται και µια δεύτερη επενδυτική συµµετοχή από τη Eurobank. Η τράπεζα έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία µε την Plum από το 2023 και έχει επενδύσει στην εταιρεία συνολικά 10 εκατ. ευρώ, αποκτώντας µειοψηφικό ποσοστό. Η πρώτη δόση των 5 εκατ. ευρώ έχει καταβληθεί και ενεργοποιήθηκε και το υπόλοιπο ποσό. Ετσι, προς τα τέλη του καλοκαιριού µε αρχές Σεπτέµβρη αναµένεται και οι χρήστες της Eurobank να αποκτήσουν πρόσβαση στην εφαρµογή διαχείρισης αποταµιεύσεων, µε την Plum να υπολογίζει πως αυτό θα προσθέσει εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες µέχρι το 2027 στην εν Ελλάδι δραστηριότητά της. Στον γύρο χρηµατοδότησης συµµετείχαν και άλλοι επενδυτές, όπως Venture Friends, iGrow Venture Capital κ.λπ.

Εκτός από τα 13,4 εκατ. η εταιρεία εξασφάλισε επιπλέον 2,7 εκατ. λίρες Αγγλίας (3,22 εκατ. ευρώ) µέσω crowdfunding και µε τη συµµετοχή 5.500 επενδυτών από τη Βρετανία και την Ε.Ε. Στο µεταξύ, τα κεφάλαια που έχουν βάλει οι χρήστες στην εφαρµογή και βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Plum ανέρχονται περίπου στο 1 δισ. λίρες Αγγλίας, ποσό που έχει τριπλασιαστεί µέσα σε 12 µήνες. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσµατά της, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κ», το οικονοµικό έτος (από Απρίλιο 2022 έως Μάρτιο 2023) έκλεισε µε ζηµίες 7,8 εκατ. στερλίνες, κάτι που η εταιρεία αποδίδει στα κεφάλαια που επενδύονται για την ανάπτυξη και επέκτασή της, έχοντας στόχο να καταγράψει κερδοφορία το 2025.

Διαβάστε επίσης:

Eurobank: Επενδύει στη βρετανική fintech Plum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News