Business & Finance Τετάρτη 24/07/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: Επαναφέρει άσχημες μνήμες στους επενδυτές

Deutsche Bank: Επαναφέρει άσχημες μνήμες στους επενδυτές

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες τα πάνε πολύ καλά στα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, όμως οι τιμές των μετοχών τους υποχώρησαν στη σημερινή συνεδρίαση. Η BNP Paribas, η Deutsche Bank, η Banco Santander και η UniCredit ανακοίνωσαν καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο, όμως μόνο μία, η Santander της Ισπανίας, είδε την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται.

Η κοινή απειλή είναι η ανησυχητική προοπτική για την ευρωπαϊκή οικονομία: Ένας συνδυασμός στάσιμης ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού για τη μεταποίηση, όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία. Για τις τράπεζες, αυτό μπορεί να προστατεύσει τα έντοκα περιθώρια κέρδους τους εάν οι πιέσεις των τιμών καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά η αποδυνάμωση των οικονομιών πιθανότατα θα σημαίνει λιγότερη ζήτηση για νέα δάνεια και τελικά περισσότερους δανειολήπτες που θα δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Η τιμή της μετοχής της UniCredit υποχώρησε σήμερα, παρόλο που ξεπέρασε εύκολα τις προσδοκίες για κέρδη, αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις των εσόδων της και ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά μιας μικρής τράπεζας που βασίζεται στο cloud και η οποία θα βελτιώσει τις ψηφιακές της δυνατότητες. Η BNP Paribas σημείωσε επίσης νέο ρεκόρ για τα τριμηνιαία καθαρά έσοδα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και ανακοίνωσε τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα έσοδα από των διαπραγμάτευση μετοχών, τα οποία για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις παραδοσιακά κυρίαρχες συναλλαγές της σε ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα. Η μετοχή της όμως σημείωσε πτώση. 

Deutsche Bank Slipped To A First Quarterly Loss Since 2020

Quarterly net income attributable to shareholders

Source: Bloomberg

Ο μεγάλος χαμένος ήταν ωστόσο η Deutsche Bank παρότι ανανκοίνωσε ότι τα κέρδη της ήταν καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές. Το πρόβλημα της γερμανικής τράπεζας επιβεβαίωσε ότι πιθανότατα δεν θα επαναγοράσει άλλες μετοχές της φέτος λόγω της πρόβλεψης 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για αγωγές από μετόχους.

Οι αγωγές συνδέονται με την εξαγορά της γερμανικής Postbank από την Deutsche Bank, την οποία ολοκλήρωσε πριν από 14 χρόνια και με τέσσερις διευθύνοντες συμβούλους. Πρώην μέτοχοι ισχυρίζονται ότι είχαν υποπληρωθεί στα τελικά στάδια της εξαγοράς: Το τελικό σκέλος της προσφοράς το 2010 έγινε στα 25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Deutsche Bank είχε πληρώσει περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό όταν αγόρασε για πρώτη φορά ένα μερίδιο το 2008 πριν από την την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Για τους επενδυτές και τους αναλυτές, ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι μία ανεπιθύμητη υπενθύμιση ότι τα προβλήματα του παρελθόντος μπορούν ακόμα να αναζωπυρωθούν σε μία τράπεζα που συμπεριλαμβανόταν για καιρό μεταξύ των πιο δυσλειτουργικών μεγάλων τραπεζών μετά την κρίση του 2008, παρότι ήταν σε πολύ καλύτερο δρόμο τα τελευταία χρόνια.

Η διακοπή του προγράμματος επαναγοράς και η ζημιά για το τρίμηνο υπογραμμίζουν επίσης ότι η ικανότητα της τράπεζας να αντιμετωπίσει οικονομικές δυσάρεστες εξελίξεις είναι ακόμη περιορισμένη.

Το πρόβλημα των ευρωπαίων επενδυτών τραπεζών εδώ και χρόνια ήταν η αδύναμη ανάπτυξη και οι ανησυχίες για τα επισφαλή χρέη, ειδικά στη νότια Ευρώπη. Ωστόσο, η Santander, η UniCredit και η Banco Sabadell έβαλαν στην άκρη μικρότερα του αναμενομένου κεφάλαια για τυχόν απώλειες δανείων και για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Οι ανησυχίες για τον στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωζώνη και οι ζημίες της Deutsche Bank υπενθυμίζουν τις δυσκολίες του παρελθόντος. Οι επενδυτές μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά, αλλά έχουν πάρει το μάθημά τους πολλές φορές στο παρελθόν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News