BUSINESS & FINANCE

Ψάλτης: Καταλύτης ανάπτυξης η συνεργασία της Alpha Bank με την UniCredit

Ψάλτης: Καταλύτης ανάπτυξης η συνεργασία της Alpha Bank με την UniCredit

Μέρισμα 122 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 20% των κερδών του 2023 από τα οποία τα 61 εκατ. ευρώ σε μετρητά (0,026 ευρώ ανά μετοχή) θα διανείμει η Alpha Bank στους μετόχους. Το υπόλοιπο ποσό των 61 εκατ. ευρώ θα διατεθεί γiα την αγορά από την Τράπεζα ιδίων μετοχών, οι οποίες στη συνέχεια θα ακυρωθούν με στόχο την αύξηση της αξίας της μετοχής και την ενίσχυση της απόδοσης για τους μετόχους.

Ως ημερομηνία αποκοπής διανομής ορίστηκε η 26η Ιουλίου, η 29η Ιουλίου ως ημερομηνία καταγραφής των δικαιωμάτων και η 1η Αυγούστου ως ημερομηνία έναρξη καταβολής μερίσματος σε μετρητά. 

Όπως δήλωσε ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, η διανομή μερίσματος μετά από 16 χρόνια,  σε συνδυασμό με την αναβάθμισή της σε
επενδυτική βαθμίδα Moody’s μετά από 14 χρόνια, την συμφωνία με την UniCredit και την πώληση του ποσοστού που κατείχε το ΤΧΣ, σηματοδοτεί
την πλήρη επιστροφή της Τράπεζας στην ιδιωτική της ταυτότητα.

Αναφερόμενος στην συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο – την πρώτη επένδυση μεγάλου τραπεζικού ομίλου μετά από 17 χρόνια – ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι «δεν συνιστά μια απλή επιχειρηματική συμφωνία», αλλά «λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης» και επιστέγασμα της αναμφισβήτητης επιτυχίας στην προσπάθεια εξυγίανσης της Alpha Bank». Η συμφωνία καθιστά την Alpha Bank «μέρος ενός ευρύτατου πανευρωπαϊκού δικτύου», εξασφαλίζει για την Τράπεζα πρόσβαση σε 13 αγορές στους τομείς του wealth management και αποτελεί εφαλτήριο για την ενίσχυση του wholesale banking. Περαιτέρω επιτρέπει την «βέλτιστη απόδοση των κεφαλαίων μας Ρουμανία» και συνιστά στοιχείο για αλλαγή επιχειρηματικής κουλτούρας.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της απόδοσης αξίας στους μετόχους, στο προσωπικό και την κοινωνία και της εξωστρέφειας μέσω της συνεργασίας με την UniCredit» δήλωσε ο CEO της Alpha Bank, ενώ η αναβάθμισή της Τράπεζας στην επενδυτική βαθμίδα «ενισχύει τις προσπάθειές μας για υψηλότερη μερισματική απόδοση». Ο κ. Ψάλτης έθεσε το 2023 ως ορόσημο και έτος βάσης για την διατηρήσιμη κερδοφορία της Τράπεζας και υπογράμμισε ότι «οι μειώσεις επιτοκίων βρίσκουν την Alpha Bank έτοιμη να διατηρήσει την κερδοφορίας της μέσα από βιώσιμα περιθώρια κέρδους».

Όχημα αποτελούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η χώρα μας έχει λάβει ήδη  το 41% των σχετικών πόρων και η αξιοποίησή τους και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Βασίλης Ράπανος «είναι κρίσιμης σημασίας, συμβάλλοντας στην αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και την κάλυψη
του επενδυτικού κενού που υπάρχει στην χώρα μας». «Είναι αλήθεια ότι είμαστε σε τροχιά κανονικότητας», σημείωσε ο κ. Ράπανος αλλά πρέπει να επιτύχουμε και την σύγκλιση, τονίζοντας την ανάγκη επιμονής «στον στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση του διοικητικού βάρος και των εμποδίων για τις ξένες επενδύσεις καθώς, καθώς είμαστε «η χώρα με την μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στην εγκατάσταση πολυεθνικών. Περαιτέρω απαιτείται βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, της απονομής δικαιοσύνης, αλλά και βελτίωση της επιχειρηματικής κουλτούρας

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες επεσήμανε ο κ. Ψάλτης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και η Alpha Bank προχώρησε το 2023 σε χορηγήσεις ς ύψους 8,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας την καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,1 δισ. και επιτυγχάνοντας κατά 7% αύξηση χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις παρά τις μεγάλες αποπληρωμές.

Ο κ. Ψάλτης έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη «να ενδυναμώσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο», υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τις βάσεις της ελληνικής οικονομίας» και κλειδί όπως επεσήμανε είναι «η ενίσχυση της εξωστρέφειας». «Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη τόλμη στο πεδίο του ανταγωνισμού», σημείωσε, προτρέποντας τον επιχειρηματικό κόσμο «να θέσει υψηλότερα τον πήχυ των προσδοκιών μέσω ενίσχυσης τη καινοτομίας και δημιουργίας προϊόντων υψηλότερης αξίας».

Διαβάστε επίσης:

Καραβίας: H Eurobank επέστρεψε στην επιχειρηματική κανονικότητα

Τράπεζες: «Ευρωπαϊκό» μέρισμα έως το 2026

Alpha Bank: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 122 εκατ. ευρώ με μετρητά και επαναγορά μετοχών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News