BUSINESS & FINANCE

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στη µάχη κατά της ακρίβειας χωρίς προσωπικό

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στη µάχη κατά της ακρίβειας χωρίς προσωπικό

Με καλυµµένες σχεδόν τις µισές από τις 230 προβλεπόµενες οργανικές θέσεις καλείται η Επιτροπή Ανταγωνισµού (Ε.Α.) να δώσει τη µάχη κατά της ακρίβειας –και όχι µόνο– την ίδια ώρα που συχνά εγκαλείται από φορείς, καταναλωτές, επιχειρήσεις, βουλευτές αλλά ουκ ολίγες φορές και από τους ίδιους τους πολιτικούς της προϊστάµενους για αναποτελεσµατικότητα. Τόσο η σηµερινή ηγεσία της Αρχής, όσο και οι προηγούµενες είχαν ζητήσει επανειληµµένως την επαρκή στελέχωση της Ε.Α., αλλά ίσως και την πρόβλεψη για κάποια επιπλέον κίνητρα, δεδοµένου ότι ο όγκος εργασίας είναι εξαιρετικά µεγάλος και δεν είναι λίγοι, κυρίως νοµικοί και οικονοµολόγοι – οικονοµέτρες, αλλά και επιστήµονες των νέων τεχνολογιών, που επιλέγουν τον ιδιωτικό τοµέα ή καλύτερες θέσεις στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος µε την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισµού Αϊρίν Σαρπ, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει πρόσληψη 25 στελεχών, καθώς και ότι από κοινού µε τον υπουργό Εσωτερικών και τον γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου θα εισηγηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος την πρόσληψη άλλων 25 στελεχών. Αν και πρόκειται για θετική εξέλιξη, δεν σηµαίνει ότι θα γίνει και άµεσα. Η προκήρυξη για τα πρώτα 25 στελέχη αναµένεται τον Σεπτέµβριο και θα ακολουθήσει δεύτερη λίγο αργότερα. Σύµφωνα µε την τελευταία δηµοσιευµένη Εκθεση Πεπραγµένων της Επιτροπής Ανταγωνισµού, το 2022 το προσωπικό της Αρχής ήταν 116 υπάλληλοι (90 επίκουροι εισηγητές και 26 διοικητικό προσωπικό), από τους οποίους όµως 23 ήταν αποσπασµένοι σε άλλες υπηρεσίες και 8 µέλη ολοµέλειας.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στη µάχη κατά της ακρίβειας χωρίς προσωπικό-1

Το πρόβληµα, βεβαίως, της υποστελέχωσης της Ε.Α., µιας τόσο κρίσιµης για τη λειτουργία της αγοράς αρχής είναι στην πραγµατικότητα διαχρονικό, λαµβάνοντας λίγο µεγαλύτερη ένταση τα αµέσως προηγούµενα χρόνια, καθώς υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις στελεχών, χωρίς όµως αυτά να αντικατασταθούν από άλλα ή τουλάχιστον επαρκώς και εγκαίρως.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο κύριος λόγος που αρκετές από τις υποθέσεις της Ε.Α. χρόνιζαν ή που στο παρελθόν δεν ήταν επαρκώς τεκµηριωµένες µε συνέπεια οι θιγόµενες εταιρείες να πετυχαίνουν µείωση των προστίµων όταν προσέφευγαν στη δικαιοσύνη, εφεσιβάλλοντας αποφάσεις της Αρχής.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, λόγω και του τεχνολογικού εκσυγχρονισµού της Ε.Α. µειώθηκε σηµαντικά ο χρόνος επίλυσης των υποθέσεων. Ετσι, αν και το 2019 ο µέσος όρος ηλικίας των υποθέσεων στην Ε.Α. ήταν 8 έτη, τον ∆εκέµβριο του 2021 έπεσε σε 1,2 έτη, ενώ τον Ιούνιο του 2024 ήταν στα 2,2 έτη. Μία από τις τελευταίες µεγάλες υποθέσεις της Ε.Α., αυτής που αφορούσε στις τραπεζικές χρεώσεις, ξεκίνησε τον Νοέµβριο του 2019 (τότε έγινε η έφοδος των ελεγκτών της Επιτροπής) και κατέληξε σε απόφαση τέσσερα χρόνια µετά, τον ∆εκέµβριο του 2023. Σύµφωνα µε τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία, οι καινούργιες υποθέσεις που εισήχθησαν δηλαδή µέχρι τις 21 Ιουνίου 2024 ανέρχονταν σε 7, ενώ οι έρευνες προς έναρξη είναι 63.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες η Ε.Α. έχει σε εξέλιξη σειρά υποθέσεων –από έρευνες αυτεπάγγελτες και µη, κλαδικές έρευνες και κανονιστικές παρεµβάσεις– που σχετίζονται άµεσα ή έµµεσα µε την ακρίβεια και τον τρόπο διαµόρφωσης των τιµών στην Ελλάδα. Τις αµέσως επόµενες ηµέρες αναµένεται, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, η απόφαση επί της κανονιστικής παρέµβασης στην αγορά πετρελαιοειδών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι χαρτογραφήσεις δύο αγορών που σχετίζονται µε τη διαµόρφωση των τιµών των προϊόντων ζωικής παραγωγής. Πρόκειται για τη χαρτογράφηση της αγοράς των ζωοτροφών και των κτηνιατρικών φαρµακευτικών προϊόντων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεµβάσεις και σε άλλους συναφείς τοµείς που σχετίζονται µε τη διαµόρφωση της τιµής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.

Ιδιαιτέρως σηµαντική κρίνεται η πρόσφατη απόφαση της Ε.Α. να εξετάσει κατά προτεραιότητα και να αναθέσει σε αρµόδιο εισηγητή την αγορά δηµητριακών πρωινού. Και αυτό διότι πρόκειται για αγορά µε ισχυρή παρουσία πολυεθνικών εταιρειών, οι οποίες το τελευταίο διάστηµα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Αξίζει, µάλιστα, να σηµειωθεί ότι τα δηµητριακά ήταν και µία από τις 41 κατηγορίες προϊόντων που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της µελέτης που δηµοσιοποίησε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος για τις διαφορές των τιµών τυποποιηµένων επώνυµων προϊόντων στην Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα τα δηµητριακά πωλούνται κατά 15% ακριβότερα πάνω από τον µέσο όρο της Ευρωζώνης.

Η ανάθεση της υπόθεσης σε αρµόδιο εισηγητή σηµαίνει ότι υπάρχει προθεσµία 5 µηνών µε δυνατότητα παράτασης άλλων δύο µηνών για να υπάρξει εισήγηση –αναµένεται δηλαδή µέχρι τις αρχές του 2025– σχετικά µε το ενδεχόµενο κάθετης σύµπραξης, που συνήθως µεταφράζεται σε περιορισµούς από τους προµηθευτές προς τους λιανεµπόρους σε ό,τι αφορά την ελεύθερη άσκηση τιµολογιακής πολιτικής. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις της Ε.Α. για έρευνες και σε άλλα βασικά προϊόντα, καθώς στο πλαίσιο των ελέγχων που είχαν γίνει κυρίως το 2021 είχαν εξεταστεί επίσης οι αγορές γάλακτος, καφέ, µαρµελάδων, ροφηµάτων και τυριών.

Σε εξέλιξη, τέλος, βρίσκεται σειρά υποθέσεων που σχετίζονται µε νόθευση διαγωνισµών του ∆ηµοσίου σε σχέση µε προµήθεια ιατρικού εξοπλισµού, έργων στον κλάδο πληροφορικής κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκινά έρευνα για τα επιτόκια στις τραπεζικές καταθέσεις

Επ. Ανταγωνισμού: Έρευνα για καρτέλ στην αγορά των δημητριακών

Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε με νέα στελέχη την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News