BUSINESS & FINANCE

Notos: Η επιστροφή στα κέρδη, οι νέες επενδύσεις και μια μετεγκατάσταση στον ορίζοντα

Notos: Η επιστροφή στα κέρδη, οι νέες επενδύσεις και μια μετεγκατάσταση στον ορίζοντα

Στα κέρδη, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων, επέστρεψε το 2023 η Notos Com με την ιστορική εταιρεία, διάδοχο σχήμα της πάλαι ποτέ «Λαμπρόπουλος» να βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με μία ακόμη πρόκληση, αυτή της αναγκαστικής -καθώς φαίνεται- μετεγκατάστασης του ιστορικού καταστήματός της από τα Χαυτεία σε άλλο ακίνητο.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) ο κύκλος εργασιών της το 2023 διαμορφώθηκε σε 125,55 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2022. Μάλιστα, εάν υπολογισθούν  μόνο οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες μετά την διακοπή του υποκλάδου της νεανικής ένδυσης (σ.σ. πρόκειται για τη διακοπή της συνεργασίας με την American Eagle Outfitters)  από τις αρχές του 2023 τότε η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ανέρχεται σε 19%.  Τα προ φόρων αποτελέσματα για το 2023 είναι κερδοφόρα, μετά από μια μακρά περίοδο ζημιογόνων αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε κέρδη 228.000 ευρώ έναντι ζημιών 5,34 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας πολύ μεγάλη αύξηση. Κατά 45,9% ενισχύθηκαν τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας, καθώς διαμορφώθηκαν σε 16,58 εκατ. ευρώ από 11,36 εκατ. ευρώ το 2022. 

Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωση ο κλάδος Προσωπικής Φροντίδας (Καλλυντικών) κατά 25,8% και ακολουθεί ο κλάδος Προσωπικής Εμφάνισης (Ένδυσης-Υπόδησης) κατά 18,7%. Τα Πολυκαταστήματα σημείωσαν αύξηση 10,1% που αν ληφθεί όμως υπόψη η διακοπή της δραστηριότητας της American Eagle, τότε η αύξηση ανέρχεται σε 13%. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της διακοπής της συνεργασίας με την American Eagle, συνεργασία η οποία υπήρχε από το 2014, βρίσκεται στη διεθνή διαιτησία. 

Το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 44,30% επί των πωλήσεων ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με το 2022 που ήταν 44%. Για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες το περιθώριο του μικτού κέρδους παρουσίασε βελτίωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα και διαμορφώθηκε σε 44,4% το 2023 έναντι 43,4% το 2022.

Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν μόνο κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 52,47 εκατ. ευρώ έναντι 50,81 εκατ. ευρώ το 2022. Σημειώνεται ότι τα λειτουργικά έξοδα του 2022 είχαν επηρεαστεί σημαντικά από τη μεγάλη επιβάρυνση της ηλεκτρικής ενέργειας και των μεταφορικών.
Ο συνολικός έντοκος δανεισμός της εταιρείας στις 31/12/2023 ανερχόταν σε 54,83 εκατ. ευρώ από 53,19 εκατ. ευρώ το 2022 και από αυτόν το 81% είναι μακροπρόθεσμος και ο υπόλοιπος βραχυπρόθεσμος καλυμμένος με αξιόγραφα. 

Οι νέες επενδύσεις

Μέσα στο 2023 η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις σε νέα καταστήματα, ενώ ξεκίνησε νέες συνεργασίες οι οποίες με τη σειρά τους έφεραν τα θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην πλήρη ανακαίνιση του τρίτου ορόφου του πολυκαταστήματος της Αθήνας και σε ανακαινίσεις και αναδιατάξεις corners στα πολυκαταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ανακαίνισε τα καταστήματα Lacoste στα εμπορικά κέντρα Mediterranean Cosmos (στη Θεσσαλονίκη) και The Mall Athens, τα καταστήματα Nautica στο Mediterranean Cosmos και στη Νέα Ιωνία και τα corners εντός των πολυκαταστημάτων Attica City Link και Attica Golden Hall. Επιπλέον, άνοιξε ένα  νέο κατάστημα Gant στο The Mall Athens και ένα κατάστημα Nautica στο Golden Hall, λειτούργησε νέο ηλεκτρονικό κατάστημα Lacoste και ανανέωσε το ηλεκτρονικό της κατάστημα www.notos.gr. 

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μες στο 2023 η εταιρεία ξεκίνησε νέες συνεργασίες μεταξύ άλλων με τους οίκους μεταξύ άλλων, με τους οίκους Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfinger, Calvin Klein, Karl Lagerfeld, Penny Black, Patrizia Peppe, American Vintage, Boggi Milano. 

Το κατάστημα στα Χαυτεία

Στην οικονομική έκθεση δεν γίνεται καμία αναφορά στο ενδεχόμενο μετεγκατάστασης του πολυκαταστήματος της Αθήνας, στο οποίο μάλιστα έγιναν σημαντικές ανακαινίσεις το 2023. Τον Ιούνιο, ωστόσο, σε κοινή συνέντευξη των διοικήσεων της Dimand και της Τράπεζας Πειραιώς δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ανακατασκευής του ιστορικού ακινήτου με στόχο τη δημιουργία μικτών χρήσεων, εμπορικές και γραφεία.

Η ιστορία του ξεκινά το 1913 όταν στο κτίριο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου μεταφέρεται η επιχείρηση «Αφοί Λαμπρόπουλοι» η οποία είχε ιδρυθεί το 1906. Με τον καιρό επεκτάθηκε στα ιδιόκτητα νεοκλασικά κτήρια παραπλεύρως, επί της οδού Αιόλου και Λυκούργου. Η περίοδος μετά τον πόλεμο και ειδικά από τη δεκαετία του ’60 και μετά αποτέλεσε τη «χρυσή εποχή» για το κατάστημα και σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης:

Αξιοποίηση ακινήτων της Πειραιώς από την Dimand – Έργα 500 εκατ. ευρώ και 130.000 τ.μ.

Ηλεκτρονικές αγορές: Οι Έλληνες ξόδεψαν 35 δισ. το 2023 – Τι και ποιοι αγοράζουν online

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News