Business & Finance Τρίτη 23/07/2024, 16:35
BUSINESS & FINANCE

Πώς θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος

Πώς θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος

Την πορεία των τιµών στη χονδρεµπορική αγορά ρεύµατος µέρα µε την ηµέρα και ανά ώρα παρακολουθεί το επιτελείο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για να ολοκληρώσει τη διπλή άσκηση επιδοτήσεων της λιανικής τιµής και επιβολής φόρου στην παραγωγή των µονάδων φυσικού αερίου και να καταφέρει να µετριάσει τις επιπτώσεις από τις υψηλές διακυµάνσεις των δύο τελευταίων εβδοµάδων.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η σηµερινή υποχώρηση της τιµής της µεγαβατώρας στα 140,5 ευρώ, από τα υψηλά των 219,3 ευρώ χθες, έχει δηµιουργήσει προσδοκίες για αποσυµπίεση το κρίσιµο οκταήµερο που αποµένει για τη διαµόρφωση της µέσης χονδρεµπορικής τιµής του Ιουλίου, η οποία µέχρι και χθες έκλεινε στα 142,27 ευρώ/MWh, από τα 98,9 ευρώ/MWh του Ιουνίου.

Η πίεση που ασκήθηκε τις προηγούµενες ηµέρες στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται να χαλαρώνει µετά την αποκατάσταση της διασύνδεσης Αυστρίας – Ουγγαρίας και τη ροή φθηνής ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη, αποσυµπιέζοντας τις τιµές σε ολόκληρη την περιοχή και στην Ελλάδα. Εξέλιξη, που σε συνδυασµό µε την ελαφρά υποχώρηση της ζήτησης και του καύσωνα καθώς και την παράλληλη ενίσχυση της παραγωγής των ΑΠΕ εκτιµάται ότι θα οδηγήσει σταδιακά σε εξοµάλυνση τις τιµές στις χονδρεµπορικές αγορές, περιορίζοντας τις επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, που δεν θα αποφευχθούν ακόµη και µε τις επιδοτήσεις.

Πώς θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος-1

Στις προθέσεις του ΥΠΕΝ είναι να συγκρατηθούν οι τιµές για τις οικιακές καταναλώσεις του Αυγούστου γύρω στα 15 µε 16 λεπτά/κιλοβατώρα στα πράσινα και κίτρινα κυµαινόµενα τιµολόγια, παίρνοντας ως βάση το πράσινο τιµολόγιο της ∆ΕΗ που είναι και ο µεγαλύτερος πάροχος (70%).

Το πράσινο τιµολόγιο της ∆ΕΗ για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες διαµορφώθηκε τον Ιούλιο στα 13,557 λεπτά/ κιλοβατώρα, από 11,898 ευρώ/ κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Η ∆ΕΗ συγκράτησε τις τιµές σε αυτά τα επίπεδα ύστερα από µια έκπτωση της τάξεως του 38% τον Ιούνιο και του 25% τον Ιούλιο. Το τιµολόγιο της ∆ΕΗ θα αποτελέσει ουσιαστικά το εργαλείο του ΥΠΕΝ για τη συγκράτηση των τιµών κατά το µοντέλο που ακολουθήθηκε και την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Το σκεπτικό του υπουργείου λέει πάνω κάτω ότι οι ιδιώτες πάροχοι δεν θα ρισκάρουν να χάσουν πελάτες δίνοντας υψηλές τιµές που δεν θα καλυφθούν από την επιδότηση και άρα θα προσαρµόσουν τα τιµολόγιά τους αντιστοίχως.

Σε µια πρώτη εκτίµηση, αρµόδια στελέχη του ΥΠΕΝ υπολογίζουν ότι το συνολικό κόστος των επιδοτήσεων για τις καταναλώσεις του Αυγούστου είναι γύρω στα 30-35 εκατ. ευρώ και η επιδότηση ανά κιλοβατώρα γύρω στα 3-4 λεπτά, που µεταφράζεται σε αύξηση του πράσινου τιµολογίου της ∆ΕΗ στα 16,557 µε 17,557 λεπτά, από τα 13,557 του Ιουλίου.

Από τις απαιτήσεις χρηµατοδότησης των επιδοτήσεων θα εξαρτηθεί και το ύψος του έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των µονάδων φυσικού αερίου. Το αρµόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ πάντως καταγράφει καθηµερινά τις προσφορές που υποβάλλουν οι παραγωγοί φυσικού αερίου ανά ώρα στο Χρηµατιστήριο Ενέργειας για να υπολογίσει τα υπερκέρδη από τις 7 Ιουλίου που οι τιµές άρχισαν να ανεβαίνουν και οι προσφορές έφταναν για πολλές ηµέρες τις βραδινές ώρες πάνω από τα 500 ευρώ/µεγαβατώρα, καταγράφοντας την υψηλότερη τιµή χθες, στα 850 ευρώ. Με βάση τους µέχρι τώρα υπολογισµούς, που έλαβαν υπόψη ως ένα εύλογο κέρδος τα 200 ευρώ/ µεγαβατώρα, οι µονάδες φυσικού αερίου παρήγαγαν «ουρανοκατέβατα κέρδη» περί τα 40 εκατ. ευρώ.

«Περιµένουµε να δούµε τις εταιρείες προµήθειας, τις εκπτώσεις που θα δώσουν, και µετά να έρθει η πολιτεία να δει σε τι ποσοστό θα επιδοτήσει τα τιµολόγια», είπε χθες µιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. ∆ιευκρίνισε ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια και θα αφορά τα κυµαινόµενα τιµολόγια του Αυγούστου (πράσινα και κίτρινα), ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο για επιδοτήσεις και τους επόµενους µήνες, εάν χρειαστεί. «Παρακολουθούµε τις τιµές µήνα µε τον µήνα, όπως κάναµε και µέσα στην ενεργειακή κρίση, και όταν χρειάζεται θα παρεµβαίνουµε», είπε η υφυπουργός. Η εκτίµηση πάντως που επικρατεί στην αγορά είναι ότι οι τιµές τον Αύγουστο θα υποχωρήσουν, όπως συµβαίνει παραδοσιακά, αφού πολλές επιχειρήσεις κλείνουν και η ζήτηση µειώνεται.

Οι επιδοτήσεις θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές των πράσινων και κίτρινων ex ante τιµολογίων (δηλαδή µε τιµή που γνωστοποιείται εκ των προτέρων, όπως και στα πράσινα τιµολόγια). Η τιµή της κιλοβατώρας σε αυτή την κατηγορία των τιµολογίων τον Αύγουστο θα καθοριστεί µε βάση τον µέσο όρο της χονδρεµπορικής τιµής των δύο προηγούµενων µηνών και θα έρθει η επιδότηση να µετριάσει την αύξηση που προκύπτει.

Οι καταναλωτές µε κίτρινο ex post τιµολόγιο, αντιθέτως, θα είναι αυτοί που δεν θα αποφύγουν τις επιπτώσεις από την υψηλή διακύµανση της χονδρεµπορικής τιµής του Ιουλίου. Η τιµή σε αυτή την κατηγορία τιµολογίου «κλειδώνει» στο τέλος του µηνός βάσει της χονδρεµπορικής τιµής, µε αποτέλεσµα όσοι το έχουν επιλέξει να επιβαρυνθούν µε αυξήσεις πάνω από 30% για τις καταναλώσεις του Ιουλίου, που έχουν µείνει εκτός επιδοτήσεων.

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΝ: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα

Μέτρα για το ρεύμα: Τι ισχύει για την εισφορά ηλεκτροπαραγωγής και την επιδότηση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρία νέα μέτρα – Επιδότηση τον Αύγουστο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News