BUSINESS & FINANCE

Μέσω warrants η Thrivest θα αποκτήσει τον έλεγχο του 5ου τραπεζικού πόλου

Μέσω warrants η Thrivest θα αποκτήσει τον έλεγχο του 5ου τραπεζικού πόλου

Μέσω της έκδοσης τίτλων κτήσης (warrants) προτίθεται η Thrivest Holdings να αποκτήσει τον έλεγχο της νέας τράπεζας που θα δηµιουργηθεί από τη συγχώνευση Αττικής και Παγκρήτιας. Τα warrants θα αποκτηθούν τόσο από το ΤΧΣ, που θα συµµετάσχει στην αύξηση µετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 735 εκατ. ευρώ, όσο και από την Thrivest, αλλά όπως αναφέρει η συµφωνία το ΤΧΣ «αναλαµβάνει την υποχρέωση µετά από έγγραφη ειδοποίηση της Thrivest να µεταβιβάσει και να παραδώσει στην Thrivest χωρίς επιβάρυνση 180,8 εκατ. τίτλους κτήσης, έτσι ώστε µετά από την άσκησή τους από την Thrivest η συµµετοχή της στη συγχωνευµένη τράπεζα να ανέρχεται σε 50% + 1 µετοχές της συγχωνευµένης τράπεζας».

Πρόκειται για την επακόλουθη επένδυση που περιγράφεται στη σύµβαση την οποία υπέγραψαν τα δύο µέρη, προκειµένου η πλευρά του ιδιώτη επενδυτή να καταστεί µέτοχος πλειοψηφίας σε ποσοστό που µπορεί να φτάσει έως το 58,5%, εφόσον η Thrivest επενδύσει το συνολικό ποσό των έως 200 εκατ. ευρώ και ασκήσει πλήρως τα δικαιώµατά της. Το µερίδιο του ΤΧΣ θα κυµανθεί από 35% έως 37% και του ∆ηµοσίου συνολικά (µαζί µε τον ΕΦΚΑ) µεταξύ 38,5% έως 40%. Συνολικά στο πλαίσιο της ΑΜΚ θα εκδοθούν 359,5 εκατ. µετοχές, µε τιµή 1,87 ευρώ ανά µετοχή. Επιπλέον θα εκδοθούν 359,5 εκατ. τίτλοι κτήσης, οι οποίοι θα παραχωρηθούν χωρίς αντάλλαγµα σε αναλογία µία µετοχή της συγχωνευµένης τράπεζας έναντι ενός τίτλου κτήσης. Η τιµή έκδοσης κάθε µετοχής της συγχωνευµένης τράπεζας που αντιστοιχεί σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 0,05 ευρώ, ενώ ο αριθµός των µετοχών που αντιστοιχούν σε κάθε τίτλο κτήσης είναι 3,5. Η σύµβαση θα εγκριθεί µε νόµο από τη Βουλή και το περιεχόµενό της αναµένεται να συζητηθεί από σήµερα, προκειµένου να ψηφιστεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου.

Στο πλαίσιο της συµφωνίας, το ΤΧΣ δεσµεύεται να επενδύσει έως 471,1 εκατ. ευρώ ως εξής:

α. 448,3 εκατ. ευρώ σε µετρητά για την απόκτηση 239,8 εκατ. νέων µετοχών της συγχωνευµένης τράπεζας.

β. 14,8 εκατ. ευρώ σε µετρητά για την άσκηση 84,6 εκατ. τίτλων κτήσης µετοχών και την απόκτηση 296,1 εκατ. νέων µετοχών της συγχωνευµένης τράπεζας.

γ. 11 εκατ. ευρώ σε µετρητά για την απόκτηση συνολικά 5,9 εκατ. αδιάθετων µετοχών, οι οποίες αντιστοιχούν σε µέρος του ποσοστού κατ’ αναλογίαν του ΤΜΕ∆Ε στην ΑΜΚ, για το οποίο δεν έχει εγγραφεί το ΤΜΕ∆Ε, δηλαδή για τις αδιάθετες µετοχές.

δ. 1 εκατ. ευρώ σε µετρητά για την άσκηση 5,9 εκατ. τίτλων κτήσης µετοχών που αντιστοιχούν σε αδιάθετες µετοχές ΤΜΕ∆Ε και την απόκτηση 20,5 εκατ. νέων µετοχών της συγχωνευµένης τράπεζας.

Η Thrivest δεσµεύεται να επενδύσει 120 εκατ. ευρώ ως εξής: • 58,6 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 31,3 εκατ. ευρώ νέες µετοχές της συγχωνευµένης τράπεζας που αντιστοιχούν στην κατ’ αναλογία συµµετοχή της στην ΑΜΚ.

• 3,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 1,8 εκατ. νέες µετοχές που δεν θα έχουν καλυφθεί από το ΤΜΕ∆Ε.

• 11,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 6 εκατ. νέες µετοχές που δεν θα έχουν καλυφθεί από το ΤΧΣ.

• 7,6 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 4,1 εκατ. νέες µετοχές που δεν θα έχουν καλυφθεί από άλλους µετόχους (αδιάθετες µετοχές).

• 39,2 εκατ. ευρώ για να ασκήσει 43,2 εκατ. τίτλους κτήσης µετοχών προκειµένου να λάβει 151,2 εκατ. ευρώ νέες µετοχές της συγχωνευµένης τράπεζας που θα έχουν καλυφθεί από την Thrivest.

Περαιτέρω προτίθεται να επενδύσει έως 80 εκατ. ευρώ σε µετρητά ως εξής:

• 73,2 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει έως και 39,1 εκατ. περαιτέρω αδιάθετες µετοχές του ΤΜΕ∆Ε.

• 6,8 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει έως και 39,1 εκατ. τίτλους κτήσης µετοχών για να λάβει έως και 136,9 εκατ. νέες µετοχές της συγχωνευµένης τράπεζας που αντιστοιχούν σε τυχόν εναποµείνασες αδιάθετες µετοχές που η Thrivest µπορεί να έχει αποκτήσει.

Το ΤΜΕ∆Ε θα συµµετάσχει µε 11 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων µετοχών και µε 1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση τίτλων κτήσης. Ο ΕΦΚΑ θα διαθέσει 47,9 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων µετοχών.

Διαβάστε επίσης:

Attica Bank – Παγκρήτια: O 5ος τραπεζικός πυλώνας ενισχύεται με 735 εκατ. – Η συμφωνία

Έκλεισε το deal Attica Bank-Παγκρήτια – Τα οφέλη από τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News