Business & Finance Δευτέρα 22/07/2024, 10:35
BUSINESS & FINANCE

Πώς βλέπουν οι αγορές την αποχώρηση Biden – Υπό αμφισβήτηση το Trump Trade

Πώς βλέπουν οι αγορές την αποχώρηση Biden – Υπό αμφισβήτηση το Trump Trade

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο εδώ και εβδομάδες, μειώνοντας -μεταξύ άλλων- τις τοποθετήσεις τους σε μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα και αγοράζοντας Bitcoin. Τώρα, εξετάζουν αν η αποχώρηση του Joe Biden από την κούρσα ενισχύει τις πιθανότητες νίκης των Δημοκρατικών – και πόσο πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα στοιχήματά τους. 

Ένα πράγμα φαίνεται βέβαιο μετά την αποχώρηση του νυν προέδρου από την κούρσα: Αν και η ανακοίνωση ήταν ευρέως αναμενόμενη, καθώς ο 81χρονος αντιμετώπιζε πιέσεις από συμμάχους, εισάγει νέα δεδομένα που πιθανότατα θα μεταφραστούν σε μεταβλητότητα για τις αγορές. 

«Αυτό σημαίνει περισσότερη αβεβαιότητα», δήλωσε ο Gene Munster, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Deepwater Asset Management. «Υπήρχε μεγάλη εμπιστοσύνη για τη νίκη του Trump και στις αγορές δεν θα αρέσει αυτή η νέα αβεβαιότητα, μαζί με τον κύκλο ειδήσεων για το ποιος είναι μέσα, ποιος είναι έξω και όλα αυτά τα άγνωστα».

Η ανακοίνωση του Biden την Κυριακή ότι σταματά την προσπάθειά του να διεκδικήσει άλλη μια θητεία και η υποστήριξη στην αντιπρόεδρο Kamala Harris, είναι το τελευταίο από τα πολλά πολιτικά σοκ που χρειάστηκε να αφομοιώσουν οι αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. 

Καθώς οι επενδυτές χωνεύουν τα τελευταία νέα, η τάση για το λεγόμενο «Trump trade» – που ευνοεί τομείς και στρατηγικές που θεωρούνται ότι επωφελούνται από την υποστήριξη της χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, των υψηλότερων εμπορικών δασμών και των ηπιότερων ρυθμιστικών κανόνων από τους Ρεπουμπλικάνους – είναι πιθανό να αντιστραφεί.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προετοιμάζονται επίσης για πιθανές αναταράξεις της αγοράς από το κύμα των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου που μόλις αρχίζουν να έρχονται και καθώς συνεχίζουν να καταστρώνουν σενάρια για το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. 

Οι επενδυτές αντιδρούν

Το δολάριο υποχώρησε στις συναλλαγές της Δευτέρας στην Ασία, με το ευρώ, το ελβετικό φράγκο και το μεξικανικό πέσο να σημειώνουν οριακά κέρδη. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε όλη την καμπύλη, ενώ τα futures για τις μετοχές κινούνται με μικρή άνοδο. 

Οι αγορές ενδέχεται να είναι νευρικές μέχρι οι επενδυτές δουν εάν η Harris θα εξασφαλίσει το χρίσμα του κόμματός της και θα συγκεντρώσει αρκετή δυναμική για να αμφισβητήσει το προβάδισμα του Trump στις δημοσκοπήσεις. Καθώς οι συναλλασσόμενοι αναμένουν νέες δημοσκοπήσεις που σκιαγραφούν το τοπίο με την απουσία του Μπάιντεν, η αγορά στοιχημάτων PredictIt έχει τη Harris ως φαβορί για να γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών, αλλά ο Trump εξακολουθεί να εμφανίζεται ως φαβορί για την προεδρία.

Πώς βλέπουν οι αγορές την αποχώρηση Biden – Υπό αμφισβήτηση το Trump Trade-1

Τα βασικά στοιχεία του Trump trade είναι η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, τα κέρδη στις τραπεζικές, υγειονομικές και ενεργειακές μετοχές, καθώς και του Bitcoin και ένα ισχυρότερο δολάριο – ακόμη και όταν ο ίδιος ο Trump έχει δηλώσει ότι προτιμά να αποδυναμωθεί το αμερικανικό νόμισμα.

Μέρος του Trump trade στην αγορά ομολόγων είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους πίσω στα οικονομικά στοιχεία και τη Fed. Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατες κινήσεις στις μετοχές σημαδεύτηκαν από μια στροφή από τις μετοχές της Μεγάλης Τεχνολογίας προς μικρότερες εταιρείες σε τομείς που είχαν μείνει πίσω.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν μια αύξηση της μεταβλητότητας», δήλωσε ο Dave Mazza, διευθύνων σύμβουλος της Roundhill Financial, πριν από την ανακοίνωση της Κυριακής. «Εάν ο αντιπρόεδρος Χάρις μπορεί να κινητοποιηθεί γρήγορα για να δώσει στον Τραμπ μια ουσιαστική κούρσα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει. Ωστόσο, αν ο Τραμπ συνεχίσει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και οι επενδυτές θεωρούν τη νίκη του αναπόφευκτη, τότε το εμπόριο Τραμπ θα αναλάβει και η μεταβλητότητα θα μειωθεί».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News