Business & Finance Κυριακή 21/07/2024, 22:56
BUSINESS & FINANCE

Η Porsche σκοπεύει να αυξήσει τη συμμετοχή της στον κατασκευαστή μπαταριών Varta

Η Porsche σκοπεύει να αυξήσει τη συμμετοχή της στον κατασκευαστή μπαταριών Varta

Η Porsche AG εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στη διάσωση της Varta AG, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν, καθώς ο προβληματικός παραγωγός μπαταριών ζυγίζει τις επιλογές για την αναδιάρθρωση του χρέους του.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει όχι μόνο να εμπλακεί στη μονάδα μπαταριών e-mobility της Varta, αλλά και να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο σε ολόκληρο τον όμιλο, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς το θέμα είναι ιδιωτικό. 

Η Varta σταθμίζει επί του παρόντος δύο προτάσεις για οικονομική αναδιάρθρωση με τους πιστωτές και τους δυνητικούς επενδυτές, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Κυριακή. Αυτές περιλαμβάνουν την Porsche, μια εταιρεία που ελέγχεται από τον Αυστριακό επιχειρηματία και μεγαλομέτοχό της Michael Tojner, καθώς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ανέφερε.

Σύμφωνα με μία πιθανή συμφωνία για τη σταθεροποίηση της Varta, θα εισρεύσουν 100 εκατ. ευρώ, ανέφεραν οι άνθρωποι. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Varta θα εκμηδενίζονταν, πρόσθεσαν. 

Οι τράπεζες πρόκειται να χάσουν το ήμισυ των απαιτήσεών τους -πάνω από 485 εκατ. ευρώ- στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης, ανέφεραν οι άνθρωποι, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι η Montana Tech Components με έδρα την Ελβετία, που διοικείται από τον Tojner, ετοιμάζει επίσης οικονομική στήριξη.

Συνομιλίες αναδιάρθρωσης

Η Varta βρισκόταν σε συνομιλίες με τους πιστωτές της, αφού δεν κατάφερε να ανακάμψει όπως αναμενόταν μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της το 2023. Η εταιρεία επισήμανε την πτώση της ζήτησης στις βασικές αγορές της, καθώς και τις επιπτώσεις μιας κυβερνοεπίθεσης τον Φεβρουάριο. 

Όλες οι πιθανές επιλογές αναδιάρθρωσης αποσκοπούν στην εισροή ενός «υψηλού διψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ» νέων κεφαλαίων στην επιχείρηση, δήλωσε η Varta. Και οι δύο προτάσεις θα συνεπάγονται τη διαγραφή της μετοχής της Varta από το χρηματιστήριο και ορισμένες ομάδες πιστωτών θα δουν επίσης ένα «σημαντικό» κούρεμα χρέους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.  

Η Porsche και η Varta ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη θυγατρική εταιρεία e-mobility – η οποία παράγει κυψέλες ιόντων λιθίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρικά οχήματα – νωρίτερα τον Ιούλιο, προκαλώντας την εκτίναξη της μετοχής της Varta. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News