Business & Finance Κυριακή 21/07/2024, 19:18
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Αλλαγές στον εποπτικό μηχανισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα

Κίνα: Αλλαγές στον εποπτικό μηχανισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα

Η Κίνα θα βελτιώσει τον μηχανισμό εποπτείας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα των 66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα ρυθμίσει όλα τα είδη των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο σχέδιο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η κυβέρνηση θα διαμορφώσει ένα νόμο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο με στόχο την ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων και της λογοδοσίας, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Κυριακή.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές θα στηρίξουν επίσης τα ειδικευμένα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε πιλοτικά προγράμματα χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και θα βελτιστοποιήσουν το σύστημα για τους ειδικευμένους επενδυτές από το εξωτερικό, προστίθεται.

Third Plenum – Μια γρήγορη καταγραφή

Η Κίνα έχει συσφίξει την πολιτική της στον χρηματοπιστωτικό κλάδο τα τελευταία χρόνια με την εκστρατεία «κοινής ευημερίας» του προέδρου Xi Jinping, προκαλώντας αντίστοιχη σύσφιξη σε όλους τους τομείς. Μια εκστρατεία καταπολέμησης της δωροδοκίας οδήγησε επίσης στην καθαίρεση περισσότερων από 100 αξιωματούχων και στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα μόνο πέρυσι.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ο Xi απομακρύνεται από μια πολιτική τεσσάρων δεκαετιών που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην αγορά και τη χρηματοπιστωτική καινοτομία. Έχει τονίσει την «συγκεντρωτική και ενιαία ηγεσία» του Κομμουνιστικού Κόμματος στον τομέα και δεσμεύτηκε να οικοδομήσει «ένα σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα με κινεζικά χαρακτηριστικά» που θα είναι εντελώς διαφορετικό από τη Δύση. 

Το οικονομικό σύνθημα του Xi για την επιδίωξη της «ανάπτυξης υψηλής ποιότητας» σηματοδότησε επίσης την επιθυμία να αποφευχθεί μια νέα κρίση μη βιώσιμης ανάπτυξης που τροφοδοτείται από το χρέος, η οποία δυνητικά θα συμπιέσει τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Η Κίνα αναθεώρησε το ρυθμιστικό καθεστώς της στις αρχές του περασμένου έτους για να δημιουργήσει μια νέα αρχή, την Εθνική Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Διοίκηση, που θα επιβλέπει όλους τους χρηματοπιστωτικούς τομείς εκτός από αυτόν των κινητών αξιών. Η ρυθμιστική αρχή είχε υποσχεθεί να πατάξει όλες τις παράνομες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες και να ενισχύσει την εποπτεία της αγοράς. 

Οι αρχές είχαν επίσης βάλει στο στόχαστρο τους τραπεζίτες της χώρας, ζητώντας τους να εξυγιάνουν τον προκλητικό τρόπο ζωής τους και να εγκαταλείψουν τις προσχηματικές αξιώσεις μιας οικονομικής ελίτ. Ο ανώτατος εισαγγελέας καταπολέμησης της δωροδοκίας ξεκίνησε τον Απρίλιο έναν νέο γύρο επιθεωρήσεων σε βασικές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, καθώς και σε μεγάλες κρατικές τράπεζες για να περιορίσει τη διαφθορά μεταξύ κομματικών στελεχών και εταιρικών στελεχών. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News