Business & Finance Πέμπτη 25/07/2024, 20:02
BUSINESS & FINANCE

Έφυγαν λόγω κρίσης, επιστρέφουν ως φορολογικοί μετανάστες

Έφυγαν λόγω κρίσης, επιστρέφουν ως φορολογικοί μετανάστες

Πόλος έλξης δισεκατομμυριούχων, εκατομμυριούχων, συνταξιούχων και εργαζομένων έχει γίνει η Ελλάδα, οι οποίοι απολαμβάνουν τα προνόμια που τους δίνει η νομοθεσία με χαμηλότερους φόρους για όσο διάστημα διατηρήσουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι επενδύσεις αλλά και τα έσοδα του ελληνικού ∆ημοσίου. Και αυτό καθώς οι πλούσιοι έχουν υποχρέωση να επενδύσουν κατ’ ελάχιστον το ποσό των 500.000 ευρώ σε μία τριετία. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι επενδύσεις από τους 213 πλουσίους αντιστοιχούν σε 106,5 εκατ. ευρώ (μίνιμουμ επένδυση). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει ξεπερνούν το 500 εκατ. ευρώ προς το παρόν.

Από τους ανωτέρω (213), οι 5 είναι δισεκατομμυριούχοι, ένας εκ των οποίων Ελληνας, ο οποίος επενδύει στον χώρο του real estate αλλά και σε μετοχές ελληνικών εταιρειών. Μάλιστα έχουν συστήσει και family offices, δηλαδή Εταιρείες Ειδικού Σκοπού ∆ιαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας (ΕΕΣ∆ΟΠ), οι οποίες έχουν αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και τα μέλη των οικογενειών τους.

Αυτό που προκύπτει από τους ελεγκτικούς οίκους είναι ότι οι περισσότεροι πλούσιοι που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία εγκατέλειψαν άλλες χώρες που προσφέρουν παρόμοια κίνητρα, καθώς το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο είναι καλύτερο γι’ αυτούς.

Ωστόσο, τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζομένους που έχουν έρθει στην Ελλάδα προκαλούν εντύπωση και, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν ιδιαίτερη δυναμική, φυσικά μετά την ενεργοποίηση της ιδιαίτερα ευνοϊκής διάταξης που προβλέπει μείωση της φορολογίας κατά 50%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αίτηση μεταφοράς της φορολογικής έδρας έχουν κάνει χιλιάδες φορολογικοί κάτοικοι του εξωτερικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Ελληνες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, και συγκεκριμένα των μνημονίων.

Σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς συνταξιούχους που ζουν πλέον στην Ελλάδα, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών κατοικούν σε Πελοπόννησο, Κρήτη και τουριστικές περιοχές της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους που έχουν έρθει στην Ελλάδα από διάφορες χώρες της Ε.Ε., κατά κύριο λόγο είναι Ελληνες που είτε έχουν κατοικία στην Ελλάδα είτε μισθώνουν.

Οι πλούσιοι

Εχουν υποβληθεί 214 αιτήσεις και έχουν ήδη υπαχθεί 213 στο ειδικό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (∆ΟΥ κατοίκων εξωτερικού). Πολλοί εκατομμυριούχοι αλλά και δισεκατομμυριούχοι εγκατέλειψαν το Λονδίνο (εξαιτίας τόσο του Brexit όσο και της λήξης του περιθωρίου που είχαν να παραμείνουν στη χώρα με ευνοϊκές συνθήκες), ενώ έχουν έρθει από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, ακόμη και από το Μονακό. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν μετακομίσει στην Ελλάδα 94 πλούσιοι, κάτι που σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί κατά 126,6%.

Οι συνταξιούχοι

Το ενδιαφέρον κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης είχε περιορισθεί. Ωστόσο επανήλθε και ήδη έχουν υποβληθεί 1.192 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί 803. Σκανδιναβοί αλλά και Γερμανοί ήρθαν στην Ελλάδα μετακομίζοντας από άλλες χώρες όπου είχαν γίνει φορολογικοί κάτοικοι, και συγκεκριμένα την Πορτογαλία και την Ιταλία. Το ελληνικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο είναι καλύτερο από εκείνο της Πορτογαλίας, αλλά και οι καιρικές συνθήκες είναι οι λόγοι που οδηγούν πολλούς συνταξιούχους να έρθουν στην Ελλάδα. Η νομοθεσία για τους συνταξιούχους προβλέπει ότι όσοι υποβάλουν αίτηση, και εφόσον γίνει δεκτή, θα καταβάλλουν κάθε χρόνο αυτοτελή φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή αυτού του φόρου εξαντλείται κάθε φορολογική τους υποχρέωση γι’ αυτό το εισόδημα.

Οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου έχουν υποβληθεί 6.536 αιτήσεις. Από αυτές έχουν εγκριθεί 3.687. Πρόκειται κυρίως για Ελληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια των μνημονίων και επιστρέφουν στην Ελλάδα σε νέα θέση εργασίας και με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων είναι αυξημένος κατά 44% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023. Το ενδιαφέρον για την υπαγωγή στις νέες διατάξεις είναι αυξημένο, δεδομένου ότι προβλέπεται, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι, απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 50% του εισοδήματος που θα αποκτηθεί στην Ελλάδα για μία επταετία. Σύμφωνα με την απόφαση, όσοι «μετακομίσουν» φορολογικά στην Ελλάδα θα έχουν έκπτωση κατά 50% από τη φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς και απαλλαγή από το τεκμήριο κατοχής και χρήσης Ι.Χ.

Η σχετική απόφαση ορίζει, άλλωστε, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να αιτηθεί την υπαγωγή του σε αυτό το πλαίσιο:

• ∆εν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα.

• Μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα.

• Παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα. Τα ίδια προνόμια ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

• ∆ηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία.

Διαβάστε επίσης: 

Henley: Άλλοι 1.200 ξένοι εκατομμυριούχοι θα μεταναστεύσουν στην Ελλάδα φέτος

Η Αθήνα ανερχόμενο κέντρο του πλούτου με 22.600 εκατομμυριούχους

Η Βρετανία «διώχνει» τους πλούσιους; Γιατί κοιτάζουν προς την Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News