Business & Finance Σάββατο 20/07/2024, 21:50
BUSINESS & FINANCE

Σλοβακία: Καταγγέλλει προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου μετά τις κυρώσεις της Ουκρανίας στη Lukoil

Σλοβακία: Καταγγέλλει προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου μετά τις κυρώσεις της Ουκρανίας στη Lukoil

Η Σλοβακία δεν θα είναι «όμηρος» στις σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Robert Fico στον Ουκρανό ομόλογό του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο, αφού το Κίεβο έβαλε τον ρωσικό όμιλο Lukoil σε κατάλογο κυρώσεων, οδηγώντας σε διακοπή των παραδόσεων πετρελαίου.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν πετρέλαιο από τον βασικό προμηθευτή Lukoil, αφού η Ουκρανία επέβαλε τον περασμένο μήνα απαγόρευση στη διέλευση των φυσικών πόρων της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας μέσω του εδάφους της.

Για τη Σλοβακία, αυτό σήμαινε απώλεια σε ορισμένες προμήθειες για το διυλιστήριο της Slovnaft, το οποίο ανήκει στον ουγγρικό όμιλο πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL.

Το κυβερνητικό γραφείο της Σλοβακίας ανέφερε το Σάββατο ότι ο Fico μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Denys Shmyhal και του είπε ότι η Σλοβακία δεν προτίθεται «να γίνει όμηρος των ουκρανορωσικών σχέσεων».

Η Slovnaft θα λάβει 40% λιγότερο πετρέλαιο προς επεξεργασία από ό,τι χρειάζεται, δήλωσε η κυβέρνηση, γεγονός που θα πλήξει τις σλοβακικές αγορές και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών ντίζελ από τη Slovnaft με προορισμό την Ουκρανία.

«Η συμπερίληψη της Lukoil στον κατάλογο των κυρώσεων είναι ένα ακόμη παράδειγμα παράλογων κυρώσεων που δεν πλήττουν τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά κυρίως κάποιο κράτος μέλος (της Ευρωπαϊκής Ένωσης), κάτι που είναι απαράδεκτο», δήλωσε το γραφείο του Fico.

Ο  Σλοβάκος πρωθυπουργός είναι επί μακρόν επικριτής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και, αφού ανέλαβε για τέταρτη φορά τα καθήκοντά του πέρυσι, σταμάτησε την άμεση κρατική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, προκαλώντας επικρίσεις για την στροφή της εξωτερικής πολιτικής.

Ενώ η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, ορισμένες χώρες όπως η Σλοβακία έχουν εξαιρέσεις για να έχουν περισσότερο χρόνο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές πηγές.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News