Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 22:40
BUSINESS & FINANCE

Η στάση αναμονής της ΕΚΤ ενισχύει το comeback του ευρώ

Η στάση αναμονής της ΕΚΤ ενισχύει το comeback του ευρώ

Ισχυρό comeback έκανε το ευρώ αυτή την εβδομάδα, καθώς η ΕΚΤ γίνεται επιφυλακτική ως προς την επόμενη κίνηση παρότι οι αγορές περιμένουν νέα μείωση το Σεπτέμβριο, εν μέσω αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία. 

Με την προσμονή μείωσης των επιτοκίων και από την Φέντεραλ Ριζέρβ το Σεπτέμβριο, το ευρώ παραμένει κοντά σε υψηλό τεσσάρων μηνών μετά τον αντίκτυπο από τις γαλλικές εκλογές τον Ιούνιο. 

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκιά της αμετάβλητα στην χθεσινή συνεδρίαση, χωρίς να δεσμευθεί σε κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων. Αντίθετα, η Fed εμφανίζεται πιο αισιόδοξη ότι ο πληθωρισμός αρχίζει να αποκλιμακώνεται σε πιο σταθερή βάση. Αυτό βοήθησε, τουλάχιστον προσωρινά, το ευρώ, το οποίο αυτό το μήνα έχει ενισχυθεί περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου μετά την πτώση 1% του Ιουνίου. 

Την ίδια στιγμή, τα ακραία σενάρια για το πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία αρχίζουν να μετριάζονται και οι αγορές πείθονται ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα και γι΄αυτό θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάποια αποδυνάμωση του δολαρίου, αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της Lombard Odier, Μπιλ Παπαδάκης. 

Ωστόσο, τίποτε δεν είναι βέβαιο, ειδικά εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές. Ο Τραμπ έχει προτείνει αύξηση των δασμών που θα πλήξουν την οικονομία της Ευρωζώνης, επαναφέροντας τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ωθώντας ξανά σε άνοδο το δολάριο. 

Πόσο σίγουρη είναι μία άνοδος του ευρώ;

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρν, εξέφρασε την ανησυχία της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, εν μέσω της επιδείνωσης των εμπορικών πολέμων. 

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγορών και αυτό συνιστά κίνδυνο για την προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία της ΕΕ, όπως σημειώνει ο Μπένιαμιν Μέλμαν της Edmond de Rothschild Asset Management.

Στο στόχαστρο είναι κυρίως η Κίνα, όμως και η Ευρώπη είναι στο στόχαστρο. 

Ο Μέλμαν, ο οποίος αναμένει ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κυμαίνεται στο 2,5% έως τα τέλη του 2025, είναι θετικά διακείμενος για τα βραχυπρόθεσμου ορίζοντα κρατικά ομόλογα, τα οποία ευνοούνται από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. 

Ο Κόνσταντιν Βέιτ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της PIMCO, δεν βλέπει μεγάλες διακυμάνσεις στο ευρώ έναντι του δολαρίου από τα σημερινά επίπεδα. Η ΕΚΤ, σημειώνει, δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News