Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 16:20
BUSINESS & FINANCE

Blackout: Ένας προς έναν πρέπει να φτιαχτούν οι υπολογιστές – Χάνονται δισεκατομμύρια δολάρια

Blackout: Ένας προς έναν πρέπει να φτιαχτούν οι υπολογιστές – Χάνονται δισεκατομμύρια δολάρια

Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει το blackout στα συστήματα υπολογιστών που προκάλεσε ένα αποτυχημένο update του λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφαλείας CrowdStrike. Παρότι η εταιρία έχει εντοπίσει το πρόβλημα που έριξε τα συστήματα της Microsoft, εντούτοις η διόρθωσή του πρέπει να γίνει χειροκίνητα σε πολλούς υπολογιστές, επομένως αναμένεται να πάρει μέρες. Οι ζημιές υπολογίζονται ήδη σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, τράπεζες και συστήματα υγείας επλήγησαν από το blackout, σε ένα επεισόδιο που θεωρείται το χειρότερο του είδους του και υπογραμμίζει πόσο ευάλωτη είναι η σύγχρονη οικονομία αλλά και τον σημαντικό ρόλο της ασφάλειας του λογισμικού.

«Αυτό είναι πρωτοφανές», είπε στο Bloomberg ο Alan Woodward, καθηγητής του κυβερνοασφαλείας στο Surrey University. «Ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος». 

Ο Paul Spain, CEO της Gorilla Technology, είπε στην New Zealand Herald ότι το blackout θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και πολλές ώρες χαμένης παραγωγικότητας. «Η πρόκληση είναι το πόσο γρήγορα και εύκολα θα μπορέσουν οι ειδικοί τεχνολογίας να μπουν εκεί μέσα και να διορθώσουν το πρόβλημα», εξηγεί.

Το λογισμικό κυβερνοασφαλείας της CrowdStrike, το οποίο χρησιμοποιούν πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, εντοπίζει και μπλοκάρει απειλές hacking.

Όπως και άλλα προϊόντα κυβερνοασφάλειας, το λογισμικό απαιτεί πρόσβαση σε βάθος στο λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή για τη σάρωση που κάνει, προκειμένου να εντοπίσει αυτές τις απειλές. Οι υπολογιστές που λειτουργούν με τα Windows φαίνεται να παρουσιάζουν σφάλμα λόγω του ελαττωματικού τρόπου με τον οποίο ένα update της CrowdStrike αλληλεπιδρά με το σύστημα των Windows.

Το πρόβλημα εντάθηκε καθώς η Microsoft αντιμετώπισε ένα ζήτημα –που δεν σχετίζεται με την CrowdStrike- με την υπηρεσία cloud Azure.

Όπως σημειώνει ο Spain της Gorilla Technology, καθώς τράπεζες και πολλοί ακόμα οργανισμοί στηρίζονται στα Windows για τη λειτουργία τους, ολόκληρος ο πλανήτης επηρεάστηκε από το πρόβλημα αυτό.

Όπως εξηγεί ο Omer Grossman, Chief Information Officer της εταιρείας κυβερνοασφαλείας CyberArk, θα χρειαστούν μέρες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στα συστήματα υπολογιστών, λόγω της φύσης του σφάλματος. «Επειδή τα τερματικά έχουν ‘κρασάρει’ –εμφανίζουν την Μπλε Οθόνη του Θανάτου (Blue Screen of Death) – δεν μπορεί να γίνει ανανέωση (update) εξ αποστάσεως και αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί χειροκίνητα, από υπολογιστή σε υπολογιστή. Αυτό αναμένεται να είναι μια διαδικασία που θα πάρει μέρες», σημειώνει.

Ο CEO της CrowdStrike, George Kurtz δήλωσε: «Πολλοί από τους πελάτες επανεκκινούν το σύστημα και αυτό επανέρχεται και θα είναι λειτουργικό. Ενδέχεται να περάσει χρόνος για ορισμένα συστήματα που δεν θα επανέλθουν αυτόματα», τονίζοντας ότι η εταιρεία «θα φροντίσει κάθε πελάτης της να επαναφέρει πλήρως τα συστήματά της».

Πραγματικά, η CrowdStrike προσέφερε μία λύση για όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα με τον υπολογιστή του:

–          Εκκινήστε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία (safe mode) ή σε περιβάλλον αποκατάστασης των Windows (Windows Recovery Environment).

–          Πηγαίνετε στο C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike 

–          Εντοπίστε το αρχείο ‘C-0000029*.sys’ και διαγράψτε το.

–          Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας κανονικά.

Προηγούμενα blackouts

Το 2017, μια σειρά σφαλμάτων στην υπηρεσία cloud της Amazon -η οποία, όπως το Azure, υποστηρίζει πολλές από τις διαδικτυακές πλατφόρμες του κόσμου- διέκοψε τη λειτουργία δεκάδων χιλιάδων ιστότοπων.

Τον Ιούνιο του 2021, ζητήματα στο δίκτυο παράδοσης περιεχομένου Fastly «έριξαν» μεταξύ άλλων τους New York Times, το Reddit, το Bloomberg News και τις κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου για περίπου μία ημέρα.

Το ίδιο έτος, προβλήματα στην υπηρεσία cloud AWS της Amazon είχαν ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες των θεματικών πάρκων της Walt Disney να μην μπορούν να κάνουν check-in στο διαδίκτυο, το Ticketmaster να αναβάλει τις πωλήσεις εισιτηρίων της Adele και κανένας να μην κάνει swiping στο Tinder.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Παπαστεργίου: Γιατί δεν «χτυπήθηκε» η Ελλάδα από το παγκόσμιο «ψηφιακό blackout»

Η CrowdStrike ευθύνεται για το μπλακ άουτ σε αεροδρόμια, εταιρείες, τράπεζες – Ποια είναι και τι κάνει

Τεχνικά προβλήματα σε εταιρείες, αεροπορικές, media και τράπεζες σε όλο τον κόσμο – Σχετίζονται με τη Microsoft;

H CrowdStrike προκάλεσε το πρόβλημα στα Windows – Πώς θα φτιάξετε τον υπολογιστή σας

Aegean: Πώς επηρεάζονται οι πτήσεις της από τα τεχνικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News