Business & Finance Παρασκευή 19/07/2024, 13:26
BUSINESS & FINANCE

Η CrowdStrike ευθύνεται για το μπλακ άουτ σε αεροδρόμια, εταιρείες, τράπεζες – Ποια είναι και τι κάνει

Η CrowdStrike ευθύνεται για το μπλακ άουτ σε αεροδρόμια, εταιρείες, τράπεζες – Ποια είναι και τι κάνει

Σε ανανέωση (update) λογισμικού της εταιρείας κυβερνοασφαλείας CrowdStrike οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει το τεχνικό πρόβλημα που «χτύπησε» υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας χάος στα αεροδρόμια και επηρεάζοντας τράπεζες, χρηματιστήρια, εταιρείες και media ανά τον πλανήτη.  

Η CrowdStrike ενημέρωσε τους πελάτες της ότι είναι ενήμερη για περιστατικά όπου το λογισμικό της δεν δουλεύει στα Windows της Microsoft.  Οι μηχανικοί της αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, το οποίο αφορά το Falcon, ένα από τα βασικά προϊόντα της CrowdStrike, και δεν επηρεάζει τα λειτουργικά συστήματα Mac ή Linux.

O CEO της CrowdStrike, George Kurtz, έγραψε στο X ότι το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και επιδιορθώνεται, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για κυβερνοεπίθεση.

Το πρόβλημα εντάθηκε καθώς η Microsoft αντιμετώπισε ένα ζήτημα –που δεν σχετίζεται με την CrowdStrike- με την υπηρεσία cloud Azure.

Το λογισμικό κυβερνοασφαλείας της CrowdStrike, το οποίο χρησιμοποιούν πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου, εντοπίζει και μπλοκάρει απειλές hacking.

Όπως και άλλα προϊόντα κυβερνοασφαλείας, το λογισμικό απαιτεί πρόσβαση σε βάθος στο λειτουργικό σύστημα ενός υπολογιστή για τη σάρωση που κάνει, προκειμένου να εντοπίσει αυτές τις απειλές. Οι υπολογιστές που λειτουργούν με τα Windows φαίνεται να παρουσιάζουν σφάλμα λόγω του ελαττωματικού τρόπου με τον οποίο ένα update της CrowdStrike αλληλεπιδρά με το σύστημα των Windows.

Η CrowdStrike ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει το update που προκαλεί το πρόβλημα και το έχει αναιρέσει. Επίσης, η εταιρεία προσέφερε μία λύση για όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα με τον υπολογιστή του:

–          Εκκινήστε τα Windows σε ασφαλή λειτουργία (safe mode) ή σε περιβάλλον αποκατάστασης των Windows (Windows Recovery Environment).

–          Πηγαίνετε στο C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike 

–          Εντοπίστε το αρχείο ‘C-0000029*.sys’ και διαγράψτε το.

–          Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας κανονικά.

Εν τω μεταξύ, η μετοχή της CrowdStrike σημειώνει πτώση 20% στην προσυνεδρίαση της Wall Street. Η Microsoft χάνει περίπου 2,5%.

Τεράστιος οικονομικός αντίκτυπος

Ελάχιστα black outs αυτής της κλίμακας έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι πελάτες του CrowdStrike γέμισαν τα social media με τις μπλε οθόνες σφαλμάτων που είδαν, καθώς δεν είχαν πρόσβαση σε laptops και εταιρικούς υπολογιστές.

«Αυτό είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε στο Bloomberg News ο Alan Woodward, καθηγητής κυβερνοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Surrey. «Ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος».

Το 2017, μια σειρά σφαλμάτων στην υπηρεσία cloud της Amazon -η οποία, όπως το Azure, υποστηρίζει πολλές από τις διαδικτυακές πλατφόρμες του κόσμου- διέκοψε τη λειτουργία δεκάδων χιλιάδων ιστότοπων.

Τον Ιούνιο του 2021, ζητήματα στο δίκτυο παράδοσης περιεχομένου Fastly «έριξαν» μεταξύ άλλων τους New York Times, το Reddit, το Bloomberg News και τις κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου για περίπου μία ημέρα.

Το ίδιο έτος, προβλήματα στην υπηρεσία cloud AWS της Amazon είχαν ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες των θεματικών πάρκων της Walt Disney να μην μπορούν να κάνουν check-in στο διαδίκτυο, το Ticketmaster να αναβάλει τις πωλήσεις εισιτηρίων της Adele και κανένας να μην κάνει swiping στο Tinder.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τεχνικά προβλήματα σε εταιρείες, αεροπορικές, media και τράπεζες σε όλο τον κόσμο – Σχετίζονται με τη Microsoft;

H CrowdStrike προκάλεσε το πρόβλημα στα Windows – Πώς θα φτιάξετε τον υπολογιστή σας

Aegean: Πώς επηρεάζονται οι πτήσεις της από τα τεχνικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News