Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 21:15
BUSINESS & FINANCE

Πηγές ΕΚΤ: Κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν εφικτή μόνο μία ακόμη επιτοκιακή μείωση

Πηγές ΕΚΤ: Κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν εφικτή μόνο μία ακόμη επιτοκιακή μείωση

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ διερωτώνται ολοένα και περισσότερο εάν θα μπορέσουν να μειώσουν μία ακόμη φορά τα επιτόκια φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg επικαλούμενο πηγές. 

Με τις πληθωριστικές πιέσεις να υποβώσκουν, κάποιοι αξιωματούχοι εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι για το εάν είναι εφικτές δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων και δεν θέλουν να δώσουν στους επενδυτές το μήνυμα ότι μία κίνηση το Σεπτέμβριο είναι δεδομένη. 

Η εμπειρία του Ιουνίου οπότε υπήρξε μία εκ των προτέρων ισχυρή δέσμευηση για μείωση των επιτοκίων τους έχει κάνει να κρατούν ανοικτές όλες τις επιλογές εν όψει της συνεδρίασης της 12ης Σεπτεμβρίου. 

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι πόρτες της ΕΚΤ για την επόμενη συνεδρίαση είναι ορθάνοικτες, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι οι αξιωματούχοι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να καθορίσουν την πορεία της δράσης τους μετά από την θετική παύση των οκτώ εβδομάδων. 

Ένα επιχείρημα που κλίνει υπέρ μίας μείωσης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο είναι οι επιδόσεις της οικονομίας, η οποία επιβραδύνθηκε περαιτέρω το δεύτερο τρίμηνο και ενδεχομένως να δυσκολευθεί να αναπυχθεί εφεξής, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Ωστόσο, ο πληθωρισμός υπηρεσιών παραμένει υπερβολικά επίμονος για να υπάρξει εφησυχασμός.

Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν δημιουργεί προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News