Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 12:40
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Φρέναρε η αύξηση των μισθών – Παραμένουν υψηλοί για την BoE

Βρετανία: Φρέναρε η αύξηση των μισθών – Παραμένουν υψηλοί για την BoE

Υποχώρησε ο ρυθμός αύξησης των μισθών στη Βρετανία, οι οποίοι ωστόσο παραμένουν υψηλοί, αφήνοντας αμφιβολίες σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων σε δύο εβδομάδες.

Μία ημέρα αφότου τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επίμονα υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι οι αποδοχές, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν κατά 5,7% ετησίως τους τρεις μήνες έως τον Μάιο.

Η αύξηση αυτή ήταν αφενός μειωμένη σε σχέση με το 6% τους πρώτους μήνες του 2024 έως τον Απρίλιο και αντιπροσώπευε την επιβράδυνση στην ενίσχυση των βασικών μισθών από το καλοκαίρι του 2022, όταν οι εργοδότες έσπευσαν να τους αυξήσουν για να προσλάβουν και να διατηρήσουν προσωπικό εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού. Αφετέρου όμως παρέμεινε κοντά στο διπλάσιο του ρυθμού που θα ήταν συμβατός με τον στόχο της BoE για πληθωρισμό 2%.

Το γεγονός αυτό ενώ αποτελεί καλό νέο για πολλά νοικοκυριά μετά από χρόνια στασιμότητας των εισοδημάτων, θα μπορούσε να στερήσει από τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Keir Starmer την ώθηση μιας μείωσης των επιτοκίων ήδη από τον επόμενο μήνα.

«Η μέτρια επιβράδυνση της αύξησης των μισθών προσφέρει κάποια καλά νέα για όσους περιμένουν μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο», δήλωσε η Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK.

«Όμως, με την ετήσια αύξηση των μισθών χωρίς τα μπόνους στο 5,7%, η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μην είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει μια μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο πριν η αγορά εργασίας «ψυχρανθεί» αρκετά.

Η Capital Economics δήλωσε ότι μεταθέτει την πρόβλεψή της για τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της BoE για τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των ισχυρών υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων που αντανακλώνται στα στοιχεία της Τετάρτης.

Η στερλίνα μεταβλήθηκε ελάχιστα αλλά οι επενδυτές ποντάρουν στη μείωση των επιτοκίων από την BoE την 1η Αυγούστου – την ημερομηνία της επόμενης προγραμματισμένης ανακοίνωσης νομισματικής πολιτικής της – σε περίπου 40%, από περίπου 33% την Τετάρτη.

Οι συνολικές αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, αυξήθηκαν επίσης κατά 5,7% κατά την περίοδο αυτή, βραδύτερα από το 5,9% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο.

Η BoE εξετάζει προσεκτικά την τακτική αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η οποία υποχώρησε στο 5,6%, από 5,9% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, σημειώνοντας την πιο αργή αύξηση από τα μέσα του 2022.

«Οι ρυθμιστές επιτοκίων θα ενθαρρυνθούν από την ηπιότερη αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο Rob Wood, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πιστεύουμε ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Αύγουστο είναι πολύ κοντά».

Ο Wood δήλωσε ότι η αύξηση των μισθών είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, καθώς η ώθηση από τη μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο εξασθενεί και οι μισθολογικές συμφωνίες θα καθορίζονται στο πλαίσιο του χαμηλότερου πληθωρισμού.

Η αγορά εργασίας της Βρετανίας – όπως και σε πολλές άλλες οικονομίες – παρέμεινε ισχυρή παρά την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας. Ο συνδυασμός της ισχυρής αύξησης των μισθών με την επιβράδυνση του γενικού πληθωρισμού σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι είδαν τη μεγαλύτερη πραγματική αύξηση του βασικού μισθού τους από το 2002, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας.

Καθυστερεί η έρευνα εργατικού δυναμικού

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε επίσης ότι καθυστερεί να προχωρήσει σε νέα έκδοση της έρευνας εργατικού δυναμικού, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, και ότι θα υποβάλει σχετική έκθεση στις αρχές του 2025.

Η έρευνα είναι η πηγή των δεδομένων για την απασχόληση και την ανεργία. Τα προβλήματα που αποτυπώνει έχουν κάνει πιο περίπλοκη τη δουλειά της μέτρησης της αγοράς εργασίας για την BoE.

Τα κύρια στοιχεία για τους μισθούς και τις κενές θέσεις εργασίας προέρχονται από ξεχωριστές έρευνες σε επιχειρήσεις.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σήμερα Πέμπτη έδειξε κάποια νέα σημάδια «ψύξης» στην αγορά εργασίας με τις κενές θέσεις εργασίας να υποχωρούν κατά 30.000 την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, την 24η συνεχή πτώση, αν και παρέμειναν σχεδόν 12% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία της Covid.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κόντρα στις προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News