Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Wall Street: Έκαναν «φτερά» περίπου 500 δισ.δολάρια από τον κλάδο ημιαγωγών

Wall Street: Έκαναν «φτερά» περίπου 500 δισ.δολάρια από τον κλάδο ημιαγωγών

Περί τα 500 δισ.δολάρια εξανεμίστηκαν από την κεφαλαιοποίηση του κλάδου ημιαγωγών της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, οδεύοντας προς την χειρότερη συνεδρίαση από το 2022, μετά από δημοσιεύματα που θέλουν την Ουάσιγκτον να εξετάζει την επιβολή αυστηρότερων εξαγωγικών περιορισμών στην πλέον προηγημένη τεχνολογία ημιαγωγών στην Κίνα. 

Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι το βασικό κέντρο παραγωγής ημιαγωγών της Ταϊβάν θα πρέπει να πληρώνει τις ΗΠΑ για την άμυνά του ενέτειναν ακόμη περισσότερο τις ρευστοποιήσεις των μετοχών επεξεργαστών. 

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στους συμμάχους τους ότι εξετάζουν την επιβολή των πιο αυστηρών εμπορικών περιορισμών εάν οι επιχειρήσεις συνεχίσουν να προσφέρουν στο Πεκίνο πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία ημιαγωγών. 

Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της ολλανδικής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού για τσιπ ASML βούλιαξε 11% παρότι ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών. 

Αντίστοιχα η μετοχή της Nvidia υποχώρησε 7% χάνοντας περισσότερα από 200 δισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της. Μεγάλες απώλειες παρουσίασαν και άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως AMD, Qualcomm, Micron και Broadcom. 

«Οι αντιδράσεις της αγοράς είναι πιθανόν βραχείας διάρκειας επειδή οι θεμελιώδεις παράγοντες που οδηγούν αυτές τις αγορές δεν έχουν αλλάξει. Ναι, οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις αποστολές στην Κίνα πιθανότατα θα αυξηθούν κάπως – ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ – αλλά έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο Bob O’Donnell, επικεφαλής αναλυτής στην TECHnalysis Research.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κινηθεί επιθετικά για να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογία αιχμής τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των σαρωτικών περιορισμών που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο για τον περιορισμό των εξαγωγών επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκαν από εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Nvidia.

Οι περιορισμοί έχουν μειώσει τις πωλήσεις των κατασκευαστών τσιπ των ΗΠΑ στην Κίνα. Τα έσοδα της Nvidia από την Κίνα εκπροσώπησαν περίπου το 18% των συνολικών εσόδων της το τρίμηνο που έληξε στις 28 Απριλίου, έναντι 66% την περσινή περίοδο.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ είπε ότι η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνά της, καθώς δεν δίνει τίποτα στη χώρα. Αυτό οδήγησε τις εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της TSMC της Ταϊβάν – του μεγαλύτερου κατασκευαστή συμβάσεων τσιπ στον κόσμο – να υποχωρήσουν κατά 6%.

Η Ταϊβάν διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τσιπ και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε σύγκρουση με την Κίνα μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία.

Ο δείκτης ημιαγωγών της Φιλαδέλφια υποχωρεί περισσότερο από 5%, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοσταιαία πτώση από τον Οκτώβριο του 2022. 

Παρ΄όλα αυτά, ο δείκτης παραμένει ενισχυσμένος 32% για φέτος, ξεπερνώντας σε επίδοση το δείκτη S&P 500 με κέρδη 17%, χάρη στην ευφορία για την τεχνητή νοημοσύνη. 

Η Intel έχει επενδύσει πολλά για να αποκαταστήσει το κατασκευαστικό πλεονέκτημα που έχασε από την TSMC. Είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ευνοημένους της νομοθεσίας για τα τσιπ των ΗΠΑ που υπεγράφη από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Αύγουστο του 2022 με επιδοτήσεις 52,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αρκετοί ειδικοί σε θέματα πολιτικής είπαν ότι η εστίαση της Ουάσιγκτον στους ημιαγωγούς πιθανότατα θα συνεχιστεί, ακόμη και αν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία, με πιθανώς περισσότερους περιορισμούς στις εξαγωγές στην Κίνα και υποστήριξη αμερικανικών κατασκευαστών τσιπ, όπως η Intel.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News