Business & Finance Πέμπτη 18/07/2024, 14:59 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
BUSINESS & FINANCE

Προσαρμοστικότητα: Η πιο πολύτιμη ικανότητα για τις επιχειρήσεις το 2024

Προσαρμοστικότητα: Η πιο πολύτιμη ικανότητα για τις επιχειρήσεις το 2024

Στη σύγχρονη εποχή, όπου οι αλλαγές είναι ταχύτατες και συνεχείς, η προσαρμοστικότητα αποτελεί ένα άκρως σημαντικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων επιχειρήσεων. Ένας προσαρμοστικός οργανισμός δεν αντέχει απλά στις αλλαγές, αλλά τις χρησιμοποιεί ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία. Η διαδικασία προσαρμογής είναι κάτι που μπορεί να πετύχει κάθε επιχείρηση επενδύοντας σε συγκεκριμένες πρακτικές που προάγουν την ευελιξία και την καινοτομία. Έτσι, μέσω αυτής της διαδικασίας, μπορεί να τοποθετηθεί επιτυχώς στο προσκήνιο της αγοράς και να αντιμετωπίσει σταδιακά τις επερχόμενες προκλήσεις αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με το report Digital Transformation in Greece 2023-2024 και την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 100 CEOs ελληνικών εταιρειών, στην ερώτηση “Ποια μοναδική λέξη αντανακλά καλύτερα αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να ευδοκιμήσει;”, μια από τις κορυφαίες απαντήσεις ήταν η Προσαρμοστικότητα, μαζί με την Καινοτομία και την Ευελιξία. 

Προσαρμοστικότητα: Η πιο πολύτιμη ικανότητα για τις επιχειρήσεις το 2024-1

Η σημασία της ευελιξίας στη δομή και στις διαδικασίες

Η ευελιξία στη δομή και στις διαδικασίες αποτελεί βασική αρχή ενός προσαρμοστικού οργανισμού. Αντί να υπάρχει μια αυστηρή ιεραρχία, προωθείται μια πιο επίπεδη και δυναμική προσέγγιση, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και την προσαρμογή των ομάδων εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς ή του κάθε έργου. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές της αγοράς, να παράγουν αποδοτικά λύσεις και να διατηρούν το προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.

Καλλιεργώντας κουλτούρα μάθησης και ανάπτυξης

Η προώθηση μιας κουλτούρας μάθησης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται ένας προσαρμοστικός οργανισμός. Οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους και να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες, εξασφαλίζοντας έτσι ότι η ομάδα είναι πάντα ενημερωμένη και έτοιμη να ανταποκριθεί σε καινούριες τάσεις και τεχνολογίες. Μία τέτοια προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί και μέσω προγραμμάτων δια βίου μάθησης, σεμιναρίων και άλλων εκπαιδευτικών ευκαιριών, που μπορεί να προσφέρει η εταιρεία στο προσωπικό της. Έτσι, ενισχύεται το εργατικό δυναμικό, ώστε να εκμεταλλεύεται την αποδοτικότητα των εργαλείων και να προωθεί την καινοτομία στον οργανισμό.

Ισορροπώντας την εργασιακή ζωή με την ευεξία

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επιφέρει αλλαγές στην εργασιακή πραγματικότητα, καθώς παράλληλα έχουμε βγει από μια παγκόσμια πανδημία που άλλαξε ριζικά τη φύση της εργασίας. Για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, είναι σημαντικό οι οργανισμοί που επιθυμούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα να δίνουν προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, επενδύοντας στην ευημερία των εργαζομένων και προωθώντας ένα υποστηρικτικό και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον. Ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις και προνόμια για τους υπαλλήλους έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην υψηλή ικανοποίηση και στη διατήρηση της απασχόλησης. Ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού έχει συνειδητοποιήσει έτσι και αλλιώς ότι οι διαφορετικοί τρόποι εργασίας είναι όχι μόνο εφικτοί, αλλά και οδηγούν σε αυξημένη παραγωγικότητα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι η προτιμώμενοι.

Ενισχύοντας την παραγωγική και όχι την πολύωρη εργασία

Είτε η απομακρυσμένη εργασία επιλέγεται ως προσωρινή λύση είτε ως μόνιμη συνθήκη, υπάρχουν αρκετά σημαντικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική εφαρμογή της, ώστε τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν ευκολότερα στα νέα δεδομένα. Καταρχάς, χρειάζεται η απαραίτητη τεχνολογική υποδομή, όπως οι κατάλληλες συνδεδεμένες συσκευές, λογισμικό βασισμένο στο cloud, γρήγορη συνδεσιμότητα και προηγμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Επιπλέον, επιβάλλεται η αξιοποίηση των διαθέσιμων πλέον ψηφιακών εργαλείων που μπορούν να είναι χρήσιμα στη διαχείριση projects, την επικοινωνία απομακρυσμένων ομάδων, τον διαμοιρασμό αρχείων, τη δημιουργική συνεργασία κ.ά. Φυσικά, είναι χρήσιμη η ύπαρξη μίας νοοτροπίας που να μην μετρά την παρουσία ή τον χρόνο εργασίας, αλλά την ποιότητα των αποτελεσμάτων, ενώ είναι δεδομένο πως πάντα η επιτυχία κάθε ευέλικτης εργασιακής ρύθμισης εξαρτάται από τις απαραίτητες δεξιότητες των εργαζομένων.

Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την τεχνητή νοημοσύνη

Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η πιο καυτή τάση είναι η χρήση εργαλείων AI, καθώς η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογικής νοημοσύνης είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Η άνοδος των εργαλείων Generative AI φέρνει πολλά οφέλη για κάθε βιομηχανία και κάθε εταιρεία, που πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να τα αξιοποιεί σύμφωνα με τις ανάγκες της. Βέβαια, η εφαρμογή τέτοιων εργαλείων από μόνη της δεν είναι αρκετή, καθώς απαιτείται αλλαγή και στους ανθρώπους και τις διαδικασίες. Για να αξιοποιήσουν πλήρως τα εργαλεία AI, οι εργαζόμενοι πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, ενώ η ηγετική ομάδα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει βαθιά τις νέες τεχνολογίες και να οραματιστεί τη χρησιμότητα και την απόδοσή τους για τον οργανισμό τους. Μια νέα οργανωτική δομή και νοοτροπία είναι επίσης απαραίτητη για να υποστηρίξει αυτό το ταξίδι.

Προσαρμοστικότητα: Η πιο πολύτιμη ικανότητα για τις επιχειρήσεις το 2024-2

Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στην καινοτομία

Το Found.ation, ένας οργανισμός με ισχυρή παρουσία στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, συνεργάζεται με κορυφαίους φορείς και ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην ανάπτυξη της καινοτομίας. Έχοντας μεγάλη εμπειρία στο οικοσύστημα των startups, εφαρμόζει μεθοδολογίες που προάγουν τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και τον διαρκή μετασχηματισμό, ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μέσω προσεγγίσεων όπως οι εσωτερικοί διαγωνισμοί καινοτομίας, το εξειδικευμένο training σε σύγχρονες δεξιότητες, αλλά και η δημιουργία κέντρων καινοτομίας (innovation hubs) και ενημερωτικού υλικού (insights reports), βοηθά εταιρείες και οργανισμούς να προσαρμοστούν με επιτυχία στις προκλήσεις της εποχής, αλλά και να είναι πιο έτοιμες για αυτές που θα έρθουν στο μέλλον. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS