Business & Finance Τετάρτη 17/07/2024, 15:01
BUSINESS & FINANCE

Στη Σερβία ο Όλαφ Σολτς για τη συμφωνία της ΕΕ στις πρώτες ύλες

Στη Σερβία ο Όλαφ Σολτς για τη συμφωνία της ΕΕ στις πρώτες ύλες

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα μεταβεί στη Σερβία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Παρασκευή, με κύριο θέμα τις κρίσιμες πρώτες ύλες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Σολτς πρόκειται να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής για τις κρίσιμες πρώτες ύλες μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, κατά τη διάρκεια της οποίας η Σερβία θα υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια στρατηγική εταιρική σχέση σχετικά με τις βιώσιμες πρώτες ύλες, τις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Το υπόβαθρο αυτού είναι ένα σχέδιο για τη βιώσιμη εξόρυξη λιθίου στη Σερβία. Συνολικά, πρόκειται για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για τις πρώτες ύλες και την αποδέσμευση των πηγών πρώτων υλών», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε τακτική κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο σήμερα Τετάρτη.

Η επίσκεψη έρχεται μετά την επαναφορά από τη σερβική κυβέρνηση της άδειας της Rio Tinto για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου ορυχείου λιθίου στην Ευρώπη, σε μια πιθανή ώθηση για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της ηπείρου.

Εάν αναπτυχθεί, το έργο λιθίου Jadar στη δυτική Σερβία, αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να καλύψει το 90% των σημερινών αναγκών της Ευρώπης σε λίθιο και να συμβάλει στην ανάδειξη της εταιρείας σε κορυφαίο παραγωγό λιθίου.

Ωστόσο, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στο έργο από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σερβία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News