Business & Finance Τρίτη 16/07/2024, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλυτές: Μία επανεκλογή Τραμπ θα ανέβαζε τον πληθωρισμό

Αναλυτές: Μία επανεκλογή Τραμπ θα ανέβαζε τον πληθωρισμό

Μια δεύτερη προεδρική θητεία για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό, καθώς οι πολιτικές του «Πρώτα η Αμερική» αυξάνουν το κόστος σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησαν αναλυτές.

Η οικονομική ατζέντα με υψηλούς δασμούς, χαμηλή φορολογία, η οποία καθόρισε την πρώτη θητεία του Τραμπ -και είναι από μόνη της πληθωριστική- θα αποδειχτεί ακόμη πιο επιζήμια αυτή τη φορά, επισημαίνουον οι αναλυτές, καθώς η «νοοτροπία για τον πληθωρισμό» παραμένει.

«Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος οι πολιτικές του Τραμπ να είναι πιο πληθωριστικές σε μια δεύτερη θητεία από ό,τι θα ήταν στην πρώτη», δήλωσε ο Michael Metcalfe, επικεφαλής μακροστρατηγικής της State Street Global Markets.

«Σε σύγκριση με το 2016, όταν ο πληθωρισμός ήταν σταθερά χαμηλός και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν χαμηλές… Το 2024, το 2025 θα είναι πολύ διαφορετικό. Το επίπεδο του πληθωρισμού είναι υψηλότερο, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι υψηλότερες και εξακολουθούμε να είμαστε σε αυτήν τη νοοτροπία για τον πληθωρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις αυξήσεις των τιμών τόσο στο εσωτερικό, αλλά και πολύ πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ, στην Ασία και την Ευρώπη.

Πρόεδρος των υψηλών δασμών

Οι υψηλοί δασμοί θεωρούνται συνήθως πληθωριστικοί επειδή αυξάνουν το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, επιτρέποντας στους εγχώριους παραγωγούς να ανεβάσουν τις τιμές τους, αφήνοντας τους καταναλωτές να πληρώσουν περισσότερα. Οι φορολογικές περικοπές, εν τω μεταξύ, μπορούν να ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αυξάνοντας έτσι το κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

Τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ έχουν δώσει σήμα ότι θα αυξήσουν τους δασμούς στην Κίνα εάν εκλεγούν καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγάλων εταίρων μεγαλώνουν.

Πρόσφατη δημοσκόπηση οικονομολόγων έδειξε, ωστόσο, ότι η πλειονότητα βλέπει τον πληθωρισμό να αυξάνεται περισσότερο υπό τον Τραμπ λόγω της σκληρής προστατευτικής στάσης του. Όσοι βλέπουν τον πληθωρισμό να αυξάνεται σε μια δεύτερη θητεία Μπάιντεν, τον αποδίδουν σε πιθανά μεγάλα πακέτα δαπανών.

Αυτός ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να διαχυθεί και στην Ασία, δήλωσε ο Gareth Nicholson της Nomura. Μια προεδρία Τραμπ θα σήμαινε έναν συνολικό «αρνητικό παράγοντα κινδύνου» για τις μετοχές της Ασίας, είπε.

«Μακροοικονομικά, θα είναι πληθωριστικό για την παγκόσμια οικονομία (ίσως και στασιμοπληθωριστικό) και θα επιταχύνει περισσότερες αλλαγές στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Ασία», έγραψε, σημειώνοντας ότι ορισμένες εταιρείες διαφοροποιούν την παραγωγή τους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο.

Στην Ευρώπη, η Goldman Sachs προέβλεψε ότι μια προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να ενισχύσει κατά 0,1% τον πληθωρισμό καθώς οι υψηλότεροι δασμοί επιβαρύνουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο Marc Franklin της Manulife εκτιμά ότι η τάση του Τραμπ για περαιτέρω φορολογικές περικοπές και επανεξέταση των κινεζικών δασμών θα μπορούσε να είναι ένα «κάπως διογκωτικό μείγμα». Ως αποτέλεσμα, είπε ότι αναμένει «να δει μια απότομη κλίση της καμπύλης» – μια ένδειξη αύξησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και ως εκ τούτου υψηλότερων επιτοκίων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News